Klobásky taliány u nás zavedl v 19. století italský uzenář Uggé. Masová hmota neboli dílo se koření pepřem, zázvorem, kardamomem a česnekem, plní do hovězích kroužkových střívek a pak pouze vaří, nikoli udí.
Suroviny
klobása
400
g
podle chuti, např. talián
olivový olej
1
PL
tymián
1
snítka
odrhnuté lístky
vývar hovězí
400
ml
worchestrová omáčka
1
PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
k podávání, lze nahradit bramborou kaší
Na cibulovu omáčku
máslo
1
PL
cibule
4
ks
na plátky
krupicový cukr
1
ČL
Postup
1
1 Nejprve připravte cibulovou omáčku (hodit se může i jindy, třeba ke steaku). Rozpusťte v hrnci máslo a přidejte cibuli. Zakryjte a na mírném ohni duste asi 10 minut doměkka. Odklopte, přidejte cukr a za stálého míchání zvolna opékejte 15-20 minut, až se všechna tekutina odpaří a cibule zezlátne. (Omáčka v lednici vydrží až pět dní, v mrazáku ji můžete mít tři měsíce.)
2 V pánvi na oleji opékejte 10-15 minut klobásky tak, aby byly uvnitř hotové a zvenku zlaté. Vyjměte a uchovejte horké. Tuk v uvolněné pánvi zaprašte moukou, rozmíchejte a přilijte cibulovou omáčku. Míchejte minutu a pak přidejte tymián, vývar a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Ochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem a směsí přelijte klobásky. Podávejte s chlebem nebo s bramborovou kaší.
2 V pánvi na oleji opékejte 10-15 minut klobásky tak, aby byly uvnitř hotové a zvenku zlaté. Vyjměte a uchovejte horké. Tuk v uvolněné pánvi zaprašte moukou, rozmíchejte a přilijte cibulovou omáčku. Míchejte minutu a pak přidejte tymián, vývar a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí asi 5 minut. Ochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem a směsí přelijte klobásky. Podávejte s chlebem nebo s bramborovou kaší.