Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky

Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3068 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 513 g
Tuky 36 g
Vláknina 128 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle toskánská fazolová polévka se v místě svého původu připravuje s cavolo nero, černou kapustou, ale je stejně dobrá i s naší obyčejnou kapustou nebo kadeřávkem.

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
oloupaná a na kostičky
celer 1
nakrájený na kostičky
1.5 ČL
rozmarýnové lístky nasekané, navíc na ozdobení
rajčatový protlak 2 PL
hustý
česnek 2 stroužky
drcený
1 l
zeleninový nebo drůbeží vývar
fazole bílé 800 g
scezené a propláchnuté
170 g
kadeřávek, kapusta nebo cavolo nero silná střední žebra odstraněná, listy nakrájené
parmazánová kůra
jablečný ocet 1.5 ČL
sůl a pepř
300 g
italské klobásky směs vymačkaná ze střívka a vytvarovaná do kuliček
bageta
k podávání

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 Na středním plameni ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a rozmarýn a za občasného míchání opékejte zhruba 6 minut, až zelenina změkne. Přidejte rajský protlak a česnek a míchejte 45 sekund, až se rozvoní. Přidejte vývar, fazole, kapustu a parmazánovou kůži. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte ocet, osolte a opepřete podle chuti.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

2a Máte hotovo – odeberte čtvrtinu polévky pro vegetariána. Ozdobte lístky rozmarýnu a podávejte s čerstvou bagetou.

MASOVÁ VERZE

2b Zatímco se vaří polévka, připravte si masovou vložku. Rozehřejte v pánvi zbylou lžíci oleje a vložte klobásové kuličky. Zlehka osolte a opékejte ze všech stran celkem asi 10 minut, až jsou propečené (lze je připravit i v troubě předehřáté na 200 °C).

3b Kuličky přidejte do zbylých 3/4 polévky a vařte společně 5 minut. Můžete podávat s čerstvou bagetou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit