
Fazolová polévka s kadeřávkem + italské klobásky
Tahle toskánská fazolová polévka se v místě svého původu připravuje s cavolo nero, černou kapustou, ale je stejně dobrá i s naší obyčejnou kapustou nebo kadeřávkem.
Ingredience
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, oloupaná a na kostičky
- 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
- 1,5 lžičky nasekaných rozmarýnových lístků + navíc na ozdobení
- 2 lžíce hustého rajského protlaku (Heinz)
- 2 velké stroužky česneku, drcené
- 1 litr dobrého zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 2 x 400 g konzerva drobných bílých fazolí cannellini, scezených a propláchnutých
- 170 g kadeřávku, kapusty nebo cavolo nero, silná střední žebra odstraněná, listy nakrájené
- kousek parmazánové kůrky (cca 3 x 7 cm)
- 1,5 lžičky jablečného octa
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 300 g čerstvých italských klobásek, směs vymačkaná ze střívka a vytvarovaná do kuliček
- bageta k podávání
Příprava jídla
SPOLEČNÝ ZÁKLAD
1 Na středním plameni ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a rozmarýn a za občasného míchání opékejte zhruba 6 minut, až zelenina změkne. Přidejte rajský protlak a česnek a míchejte 45 sekund, až se rozvoní. Přidejte vývar, fazole, kapustu a parmazánovou kůži. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte ocet, osolte a opepřete podle chuti.
VEGETARIÁNSKÁ VERZE
2a Máte hotovo – odeberte čtvrtinu polévky pro vegetariána. Ozdobte lístky rozmarýnu a podávejte s čerstvou bagetou.
MASOVÁ VERZE
2b Zatímco se vaří polévka, připravte si masovou vložku. Rozehřejte v pánvi zbylou lžíci oleje a vložte klobásové kuličky. Zlehka osolte a opékejte ze všech stran celkem asi 10 minut, až jsou propečené (lze je připravit i v troubě předehřáté na 200 °C).
3b Kuličky přidejte do zbylých 3/4 polévky a vařte společně 5 minut. Můžete podávat s čerstvou bagetou.
Přidat komentář