Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 26270 kcal
Bílkoviny 821 g
Sacharidy 264 g
Tuky 2429 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladko-pikantní glazura z javorového sirupu a hořčice je prostě nejlepší! Při focení zmizely tyhle klobásky obtočené slaninkou jako první. 

Suroviny

klobása 24 ks
miniklobásky (např. bavorské)
anglická slanina 24 plátků
olivový olej
na pokapání
javorový sirup 2 PL
viz Něco navíc
hořčice hrubozrnná 2 PL
Na kaši
máslo 170 g
na vymazání
brambory 1 kg
moučné, oloupané, nakrájené na kostky
rostlinný olej
na smažení
šalotka 450 g
na tenká kolečka
krémový sýr 100 g
čerstvý – např. lučina
smetana ke šlehání 125 ml
33%
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 190°C. Klobásky obtočte slaninou a rozložte je do pekáčku. Pokapejte lžící oleje a pečte 10 minut. Přimíchejte javorový sirup a hořčici a obraťte klobásky, aby se obalily ve směsi. Pečte dalších 10 minut dohněda, občas obraťte.

2 Na kaši vymažte máslem zapékací nádobu o objemu cca 3,5 litru. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. V pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje po dávkách opékejte šalotku dočervena. Vyberte ji včas (ať se nespálí) děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Slijte brambory a vraťte je na oheň vysušit. Vypněte, přidejte 100g másla, smetanový sýr, smetanu, osolte, opepřete a rozšťouchejte na kaši. Troubu ztlumte na 175°C.

3 Tři čtvrtiny šalotky dejte na dno zapékací nádoby, na to navršte kaši, poklaďte zbylým máslem a zapékejte 25–30 minut. Posypte zbylou šalotkou a podávejte s klobáskami.

NĚCO NAVÍC
Javorový sirup lze nahradit medem. Bramborovou kaši můžete připravit den předem až do bodu těsně před zapékáním; pak zakryjte a dejte do chladničky. Před podáváním poklaďte kousky másla a zapékejte zhruba hodinu. Naopak pokud kaši připravujete těsně před podáváním, není třeba ji zapékat, nicméně zapékáním se chuť šalotky pěkně propojí s chutí brambor.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit