Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17532 kcal
Bílkoviny 436 g
Sacharidy 265 g
Tuky 1634 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladko-pikantní glazura z javorového sirupu a hořčice je prostě nejlepší! Při focení zmizely tyhle klobásky obtočené slaninkou jako první. 

Související recepty

Golden ring

První doušek tohoto aperitivu v nás vyvolal vzp...

Suroviny

24 ks
miniklobásky např. bavorské
anglická slanina 24 plátků
olivový olej
na pokapání
javorový sirup 2 PL
hořčice 1 PL
hrubozrná
Na kaši
máslo 170 g
na vymazání
brambory 1 kg
oloupané, na kostky
rostlinný olej
na smažení
šalotka 450 g
na tenká kolečka
krémový sýr 100 g
čerstvý, krémový, např. lučina
smetana ke šlehání 125 ml
33%
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 190°C. Klobásky obtočte slaninou a rozložte je do pekáčku. Pokapejte lžící oleje a pečte 10 minut. Přimíchejte javorový sirup a hořčici a obraťte klobásky, aby se obalily ve směsi. Pečte dalších 10 minut dohněda, občas obraťte.

2 Na kaši vymažte máslem zapékací nádobu o objemu cca 3,5 litru. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. V pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje po dávkách opékejte šalotku dočervena. Vyberte ji včas (ať se nespálí) děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Slijte brambory a vraťte je na oheň vysušit. Vypněte, přidejte 100g másla, smetanový sýr, smetanu, osolte, opepřete a rozšťouchejte na kaši. Troubu ztlumte na 175°C.

3 Tři čtvrtiny šalotky dejte na dno zapékací nádoby, na to navršte kaši, poklaďte zbylým máslem a zapékejte 25–30 minut. Posypte zbylou šalotkou a podávejte s klobáskami.

NĚCO NAVÍC

Javorový sirup lze nahradit medem. Bramborovou kaši můžete připravit den předem až do bodu těsně před zapékáním; pak zakryjte a dejte do chladničky. Před podáváním poklaďte kousky másla a zapékejte zhruba hodinu. Naopak pokud kaši připravujete těsně před podáváním, není třeba ji zapékat, nicméně zapékáním se chuť šalotky pěkně propojí s chutí brambor.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit