Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Sladko-pikantní glazura z javorového sirupu a hořčice je prostě nejlepší! Při focení zmizely tyhle klobásky obtočené slaninkou jako první. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Pečení 0:50

Ingredience

    • 24 miniklobásek (např. bavorských)
    • 24 plátků anglické slaniny
    • olivový olej na pokapání
    • 2 lžíce javorového sirupu (viz Něco navíc)
    • 1–2 lžíce hrubozrnné hořčice

    NA KAŠI

    • 170g másla + na vymazání
    • 1kg moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
    • rostlinný olej na smažení
    • 450g šalotky, nakrájené na tenká kolečka
    • 100g čerstvého krémového smetanového sýra (např. lučina)
    • 125ml smetany ke šlehání 33%
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190°C. Klobásky obtočte slaninou a rozložte je do pekáčku. Pokapejte lžící oleje a pečte 10 minut. Přimíchejte javorový sirup a hořčici a obraťte klobásky, aby se obalily ve směsi. Pečte dalších 10 minut dohněda, občas obraťte.

2 Na kaši vymažte máslem zapékací nádobu o objemu cca 3,5 litru. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. V pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje po dávkách opékejte šalotku dočervena. Vyberte ji včas (ať se nespálí) děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách. Slijte brambory a vraťte je na oheň vysušit. Vypněte, přidejte 100g másla, smetanový sýr, smetanu, osolte, opepřete a rozšťouchejte na kaši. Troubu ztlumte na 175°C.

3 Tři čtvrtiny šalotky dejte na dno zapékací nádoby, na to navršte kaši, poklaďte zbylým máslem a zapékejte 25–30 minut. Posypte zbylou šalotkou a podávejte s klobáskami.

NĚCO NAVÍC

Javorový sirup lze nahradit medem. Bramborovou kaši můžete připravit den předem až do bodu těsně před zapékáním; pak zakryjte a dejte do chladničky. Před podáváním poklaďte kousky másla a zapékejte zhruba hodinu. Naopak pokud kaši připravujete těsně před podáváním, není třeba ji zapékat, nicméně zapékáním se chuť šalotky pěkně propojí s chutí brambor.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Golden ring

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem

Hrášková polévka s uzeným lososem

Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Odlehčený bramborový salát

Vrstvený bramborový salát

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Menu na Štědrý večer

Přidat komentář