Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynuté knedlíky vařené v ubrousku

Kyprá výhra

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 2 šišky
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 1-2 hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Česká

Ingredience

    • 500 g hrubé mouky + na poprášení
    • 1 vejce
    • 10–20 g droždí
    • špetku cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 250 ml vlažné vody
    • 2–3 starší rohlíky, nakrájené na kostičky

Příprava jídla

1. Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít.

2. Do mísy nasypte mouku, přidejte vajíčko, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky, poprašte moukou, zakryjte a nechte hodinu až dvě kynout.

3. Vyválejte dvě šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky (knedlík pak nebude mazlavý, ale krásně hladký) a na koncích zavažte. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut.
 
Domácí tipy
✶ Jelikož knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o centimetr dál. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor.

✶ Knedlík se dá vařit i zavěšený; ubrousek přivažte na rukojeť vařečky položené přes hrnec – usnadní to manipulaci. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jemný ořechový knedlík s pastinákem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.44

Přidat komentář