0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 62
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2483 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 432 g
Tuky 32 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houskové knedlíky nejsou žádná věda! Stačí jen jít do toho hodně rukama – a trochu hlavou.

Suroviny

housky 3 ks
včerejší
máslo 10 g
mouka pšeničná hrubá 400 g
+ na poprášení válu
vejce 1 ks
sůl 5 g
nebo i víc-podle slanosti housek
sůl
sodovka 250 ml
sycená přírodní minerálka

Postup

1

Opečte houstičky
Ze sypaných housek odrhněte kmín, mák či hrubou sůl a nakrájejte je na kostičky. Na pánvi zahřejte máslo a pak na něm housku lehce opečte a nechte vychladnout. (Poznámka: Takhle opečené houstičky se hodí také k mnoha polévkám, třeba k hráškové nebo rajské.)

2

Zpracujte těsto
Do mísy nasypte prosátou mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuštěnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, dokud nevznikne hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečenou housku a stejnoměrně ji vmíchejte do těsta.

3

Šišky ponořte do vody
Vzniklé těsto hned rozdělte na dva díly a z nich na co nejméně pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut.

4

Vylovte a nakrájejte
Uvařené knedlíky vylovte z vody a okamžitě, ještě horké, nakrájejte na plátky. Nit přitom položte příčně pod knedlík tak daleko, jak silný chcete plátek. Uchopte každou rukou jeden konec, nad knedlíkem konce překřižte a táhněte za ně, dokud se neoddělí plátek.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...