Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2483 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 432 g
Tuky 32 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Houskové knedlíky nejsou žádná věda! Stačí jen jít do toho hodně rukama – a trochu hlavou.

Suroviny

housky 3 ks
včerejší
máslo 10 g
mouka pšeničná hrubá 400 g
+ na poprášení válu
vejce 1 ks
sůl 5 g
nebo i víc-podle slanosti housek
sůl
sodovka 250 ml
sycená přírodní minerálka

1 Opečte houstičky
Ze sypaných housek odrhněte kmín, mák či hrubou sůl a nakrájejte je na kostičky. Na pánvi zahřejte máslo a pak na něm housku lehce opečte a nechte vychladnout. (Poznámka: Takhle opečené houstičky se hodí také k mnoha polévkám, třeba k hráškové nebo rajské.)
 

2 Zpracujte těsto
Do mísy nasypte prosátou mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuštěnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, dokud nevznikne hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečenou housku a stejnoměrně ji vmíchejte do těsta.
 

3 Šišky ponořte do vody
Vzniklé těsto hned rozdělte na dva díly a z nich na co nejméně pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte pětadvacet minut.
 

4 Vylovte a nakrájejte
Uvařené knedlíky vylovte z vody a okamžitě, ještě horké, nakrájejte na plátky. Nit přitom položte příčně pod knedlík tak daleko, jak silný chcete plátek. Uchopte každou rukou jeden konec, nad knedlíkem konce překřižte a táhněte za ně, dokud se neoddělí plátek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit