Houskové knedlíky nejsou žádná věda! Stačí jen jít do toho hodně rukama – a trochu hlavou. A také mít ten nejlepší recept, podle kterého se vždy povedou. Jako tento na houskové knedlíky bez kynutí a z hrubé mouky. Postupujte krok za krokem a uvidíte, že od teď už knedlíky nebudou vaší noční můrou.
Postup
Opečte houstičky
Ze sypaných housek odrhněte kmín, mák či hrubou sůl a nakrájejte je na kostičky. Na pánvi zahřejte máslo a pak na něm housku lehce opečte a nechte vychladnout. (Poznámka: Takhle opečené houstičky se hodí také k mnoha polévkám, třeba k hráškové nebo rajské.)
Zpracujte těsto
Do mísy nasypte prosátou mouku, přilijte prošlehané vejce a sodovku s rozpuštěnou solí. Vařečkou rychle zpracovávejte, dokud nevznikne hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Pak přidejte opečenou housku a stejnoměrně ji vmíchejte do těsta.
Šišky ponořte do vody
Vzniklé těsto hned rozdělte na dva díly a z nich na co nejméně pomoučněném válu vytvarujte dvě podlouhlé šišky. Vložte je do vroucí osolené vody a na nízkém plameni vařte 25 minut.
Vylovte a nakrájejte
Uvařené knedlíky vylovte z vody a okamžitě, ještě horké, nakrájejte na plátky. Nit přitom položte příčně pod knedlík tak daleko, jak silný chcete plátek. Uchopte každou rukou jeden konec, nad knedlíkem konce překřižte a táhněte za ně, dokud se neoddělí plátek.
Video převzato z TopRecepty.cz