Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší knedlíky? Pro vaření v páře je nutné dodržet pár pravidel, vystačíte si ale s nádobím, které máte doma

Knedlíky v páře
ZDROJ: Joan Tran/Unsplash
sdílet:

Dáváte přednost kupovaným knedlíkům, protože domácí se vám už několikrát nepovedly? Je pravda, že příprava této nejoblíbenější české přílohy dokáže potrápit nejednu hospodyni. Neházejte ještě flintu do žita a vyzkoušejte je připravit v páře. Výsledek vás natolik ohromí, že si s přehledem troufnete i na knedlíčky asijské.

Proč vůbec vařit knedlíky v páře?

  • Jde o jednodušší způsob než vaření ve vodě.
  • Není potřeba příliš hlídat čas.
  • Mají menší tendence k rozvaření.
  • Je větší jistota, že se výsledek povede.
  • Povrch není po uvaření oslizlý, ale suchý a hladký.
  • Mají menší sklony k popraskání (nevyteče náplň).
  • Jsou nadýchanější.
  • Spotřebujeme menší množství vody.

3 základní způsoby, jak vařit knedlíky v páře:

1. Děrované dno hrnce

Na přípravu si vystačíte s tím, co máte běžně doma k dispozici. Nejjednodušší je, pokud vlastníte hrnec na vaření v páře. Na trhu je několik modelů, ale v principu jde vždy o dva hrnce na sobě. Do spodního nalijete vodu, na něj postavíte vrchní, který má ve dně díry, do něj naskládáte knedlíky a přiklopíte poklicí.

  • Tip: V hrnci můžete připravit i zeleninu nebo maso. Touto tepelnou úpravou si zachovají vitamíny a minerály.

2. Napařovací sítko

Další možností je klasické napařovací sítko, které stejně jako při ohřívání knedlíků postavíte na dno kastrolu s vodou. Při vaření kastrol přiklopíte pokličkou, aby vzniklá pára neutíkala.

V případě, že se chystáte na asijské knedlíčky a chcete jejich přípravu pojmout skutečně stylově, místo kovového sítka použijte bambusový pařáček.

  • Tip: Běžné napařováčky mají krátké nohy a vejde se pod ně málo vody. Vezměte alobal, zmačkejte jej a udělejte z něj tři větší koule. Ty dejte na dno hrnce a na ně pařáček postavte. Alobalové koule vytvoří dostatek prostoru pro vodu, a vy ji tak nemusíte během vaření dolévat.

3. Kus textilu

Pokud nevlastníte ani parní hrnec, ani pařáček, vsaďte na osvědčený postup našich babiček. Přes okraj hrnce s menším množstvím vody přehoďte čistou utěrku, kterou je nutné připevnit za úchyty buď provázkem, nebo gumičkou.

Na utěrku položte syrový knedlík a hrnec přiklopte. V případě, že jsou knedlíky příliš velké a mohly by se na polici přilepit, použijte namísto ní shora druhý hrnec.

  • Tip: Hrnec by měl být dostatečně velký, knedlíky při tepelné úpravě výrazně zvětší svůj objem.

Jaké knedlíky můžete v páře připravit?

  • Rozhodně všechny české přílohové klasiky - kynuté, bramborové, vídeňské. Při vaření v páře nebude jejich povrch oslizlý, naopak zůstane suchý a hladký. Také se po vyndání z hrnce nemusíte bát, že je nestačíte dost rychle propíchat a že se srazí.
  • Dále jakékoli plněné - ovocné i masové. Protože při vaření v páře nemá těsto takovou tendenci praskat, náplň z něj nevyteče.
  • Nebojte se vyzkoušet i asijské knedlíky, máte na to! Jejich příprava není o nic víc složitá. Těsto si můžete připravit jednoduše z vody, škrobu a hladké mouky, nebo si ho koupit už hotové v asijských obchodech. Náplň si zvolte podle našich receptů nebo vlastní chuti. A finální vaření? To se nijak od ostatních knedlíků neliší.

Jak na to, aby se vše povedlo?

  1. Ať už se rozhodnete pro jakékoli knedlíky, základem je dobře připravené těsto a správně zvolený tvar (šišky, válečky, kuličky). Knedlíky by měly být přibližně stejně velké
  2. Dále si zvolte způsob, jakým budete přílohu připravovat. Tedy v napařovacím hrnci, na pařáčku nebo za pomocí utěrky.
  3. Do hrnce nalijte dostatek vody. Mělo by jí tam být tolik, aby se při varu zespod nedotýkala knedlíků (spodní část by v takovém případě mohla být oslizlá až rozvařená).
  4. Plotýnky snižte asi na polovinu výkonu, tak aby voda jen mírně pobublávala.
  5. Na utěrku, pařáček nebo do napařovacího hrnce vložte s dostatečným rozestupem knedlíkové šišky nebo kuličky, přiklopte poličkou a vařte. Aby se knedlíky na napařovací sítko nepřilepily, potřete ho trochou oleje nebo sádla, případně na něj položte pečící papír.
  6. Doba vaření se odvíjí od druhu těsta i velikosti knedlíků. Kynuté potřebují 20-25 minut, bramborové 15-20 min a u plněných postačí přibližně 8 min. Asijské můžete vyndat už za 5 min.
  7. Nezapomínejte kontrolovat množství vody, aby se úplně nevypařila. Ideálně před každým vložením nové várky knedlíků.
  8. Hotové kynuté knedlíky už většinou nemusíte propichovat, jak bývá zvykem u těch vařených ve vodě. Protože těsto při přípravě na páře nenasaje tolik vody, kterou je v opačném případě nutné z těsta propíchnutím vypustit ven.

Zdroj: časopis Apetit

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Kateřina Vávrová

    Apetit magazín

    AD
    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
    • Tipy a triky

    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

    Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč