
Lehká polévka s naklíčenou čočkou
Ačkoli se zdá, že je jí hodně, k večeři ji bez problémů sníte ve dvou. Jestli chcete, přikusujte chlebové placky nebo čerstvý chléb.
Ingredience
- 1 litr zeleninového či bylinkového vývaru nebo vody
- 200 g naklíčené čočky
- hrst čerstvých či sušených kari listů
- 1 lžička jakéhokoli cukru
- 1 lžíce rýžové mouky
- 250 ml podmáslí
- sůl dle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička černého pepře, čerstvě nahrubo drceného
- 1 lžička mletého (římského) kmínu
- čerstvý koriandr či petrželka na posypání (nemusí být)
Příprava jídla
1 V hrnci přiveďte k varu vývar (nebo vodu, ale s vývarem je polévka lepší). Přidejte čočku, kari listy a cukr a pár minut povařte. Ztlumte oheň. Podmáslí smíchejte s rýžovou moukou, přilijte naběračku nebo dvě horkého vývaru. Vzniklou tekutinu postupně přidejte do hrnce k polévce. Dosolte.
2 Na malé pánvi zahřejte olej. Vsypte pepř a kmín a opékejte, aby se rozvoněly; stačí asi 30 sekund. Směsí posypte polévku a přiveďte k varu. Pak hned podávejte; můžete ozdobit nasekanými bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Polévku můžete dochutit namísto kari listů zhruba lžičkou kari koření a/nebo zaostřit mletým chilli či nasekanou chilli papričkou.
Přidat komentář