
Květákové kari s vejci
Indická kuchyně květák zbožňuje – a já zbožňuji indickou kuchyni. I nepřátelé karfiolu rádi uznají, že mu kokosové mléko a zázvor dávají úplně novou podobu.
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 25-30 minut
Vaření: 25-30 minut
P
Ingredience
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velkou cibuli, oloupanou a nakrájenou na plátky
- 1 čerstvou chilli papričku, zbavenou semínek a drobně nakrájenou
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 2 velké pevné (nemoučné) brambory, nakrájené na kousky
- 2 lžíce žluté nebo červené kari pasty
- 1 menší hlávku květáku, rozebranou na růžičky
- 400 ml kokosového mléka
- 6 natvrdo vařených vajec, rozpůlených
- sůl na dochucení
- 2 lžíce pražených mandlových lupínků (nemusí být)
- velkou hrst nasekaného čerstvého koriandru
Příprava jídla
1. Velký silnostěnný kastrol, pánev nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Vsypte plátky cibule a za občasného míchání asi osm až dest minut smažte, až cibule začne vláčnět a zlátnout.
2. Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty. Zvyšte teplotu a vsypte kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).
3. K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.
4. Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.
2. Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty. Zvyšte teplotu a vsypte kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).
3. K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.
4. Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
žofi (neověřeno)
12. Listopad 2006 16:19
Meander (neověřeno)
2. Září 2007 00:17
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 16:20
Di (neověřeno)
12. Listopad 2007 14:04
martina porubcova
26. Srpen 2009 09:54
Kateřina Vojtová
2. Červenec 2015 08:48