Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

Příprava dá trochu práce, ale výsledek opravdu stojí za to!

Vydání: 2011/8
Autor:
Hodnocení:
26 (hlasů)
Počet porcí: na 1 kg
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT25M
Vaření 0:25
Zavařenina

Ingredience

    • 1,25 kg pevných zralých broskví
    • 1 kg želírovacího cukru (2 : 1)
    • šťáva ze 2 citronů
    • 4 lžíce koňaku (lze nahradit armagnacem nebo brandy)
    • 2 vanilkové lusky

Příprava jídla

Broskve spařte ve vroucí vodě, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a oloupejte. Odpeckujte je a pokrájejte na silné plátky. Pak je promíchejte s cukrem a vymačkanou citronovou šťávou a nechte v hrnci rozležet několik hodin.

Potom směs přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 20 minut zvolna bublat, až broskve změknou. Celou dobu sbírejte pěnu. Znovu zvyšte plamen a vařte zprudka asi 25 minut, až směs zhoustne (viz Něco navíc).

Odstavte, seberte pěnu a nechte 10 minut zchladnout. Pak vmíchejte koňak. Marmeládu naplňte do horkých sklenic, do každé vložte kousek vanilkového lusku a uzavřete. Ochutnávat můžete začít za měsíc, ale po delší době je marmeláda ještě lepší. Vydrží nejméně jeden rok.

NĚCO NAVÍC
Když marmeládu kápnete na studený talířek, měla by po pár minutách ztuhnout tak, že když kapkou táhnete vařečku, okraje kolem zvrásní.
 

Recept je převzatý z knihy Oded Schwartz: Konzervování, Ikar.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Angreštový džem

Brusinkový džem

Černorybízový džem z mikrovlnky

Džem z třešní a ostružin

Džem z višní a rybízu

Džem ze švestek s ořechy a rumem

Jahodový džem se sirupem z agáve

Melounový džem

Meruňkový džem

Ostružinový džem

Švestkový džem

Broskve a nektarinky

Slaninový džem

Nakládejte, zavařujte!

Chow-chow

Schug

Směs „Chléb s máslem“

Jak na domácí zavařování?

Džem či marmeláda doma a jednoduše

REKLAMA

Přidat komentář