Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.1/5 Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Velmi snadné Na sklenici o objemu 250ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3 g
Tuky 251 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Olej můžete použít k dochucení těstovinových salátů, do marinády, na zakápnutí toustu s rybičkami nebo na dochucení dušené zeleniny.

Suroviny

rostlinný olej 250 ml
kvalitního (nejlépe řepkového - chuťově neutrální)
rozmarýn 1 PL
vrchovatá lžíce čerstvých lístků + snítky na ozdobu

Postup

1

Připravte si k ruce gázu nebo kávový filtr a čistou skleničku. Polovinu oleje nalijte do pánve se silným dnem, přidejte lístky rozmarýnu a na středním plameni olej pomalu zahřívejte. Občas promíchejte. Jakmile uslyšíte syčení a kolem bylinek uvidíte malé bublinky, stáhněte plamen na mírnější a 5 minut prohřívejte. Ale pozor – olej nesmíte přepálit! Ideální je teplota okolo 75 °C (vyplatí se teplotu zkontrolovat kuchyňským teploměrem).

2

Pak olej nalijte do mísy společně se zbývající polovinou a nechte zchladnout. Vychladlý olej nechte překapat přes gázu nebo kávový filtr do čisté skleničky. Skleničku potom uzavřete a skladujte v lednici. Pro ozdobu můžete do oleje ponořit celou snítku rozmarýnu (předtím ji ale omyjte a důkladně osušte).

NĚCO NAVÍC
Olej vydrží v lednici až 2 měsíce. Pokud byste řepkový olej nahradili olivovým, spotřebujte ho do měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín