0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bylinkový olej s rozmarýnem

Bylinkový olej s rozmarýnem

2.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Na sklenici o objemu 250ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2230 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3 g
Tuky 251 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Olej můžete použít k dochucení těstovinových salátů, do marinády, na zakápnutí toustu s rybičkami nebo na dochucení dušené zeleniny.

Suroviny

rostlinný olej 250 ml
kvalitního (nejlépe řepkového - chuťově neutrální)
rozmarýn 1 PL
vrchovatá lžíce čerstvých lístků + snítky na ozdobu

1 Připravte si k ruce gázu nebo kávový filtr a čistou skleničku. Polovinu oleje nalijte do pánve se silným dnem, přidejte lístky rozmarýnu a na středním plameni olej pomalu zahřívejte. Občas promíchejte. Jakmile uslyšíte syčení a kolem bylinek uvidíte malé bublinky, stáhněte plamen na mírnější a 5 minut prohřívejte. Ale pozor – olej nesmíte přepálit! Ideální je teplota okolo 75 °C (vyplatí se teplotu zkontrolovat kuchyňským teploměrem).

2 Pak olej nalijte do mísy společně se zbývající polovinou a nechte zchladnout. Vychladlý olej nechte překapat přes gázu nebo kávový filtr do čisté skleničky. Skleničku potom uzavřete a skladujte v lednici. Pro ozdobu můžete do oleje ponořit celou snítku rozmarýnu (předtím ji ale omyjte a důkladně osušte).

NĚCO NAVÍC
Olej vydrží v lednici až 2 měsíce. Pokud byste řepkový olej nahradili olivovým, spotřebujte ho do měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit