Suroviny
vejce
2
ks
zvlášť bílky a žloutky
máslo
50
g
změklé
sůl
špetka
tvaroh
250
g
mekký, polotučný
zakysaná smetana
2
PL
tučná
krupice
80
g
dětská
borůvky
400
g
krupicový cukr
60
g
citronová šťáva
1
PL
smetana ke šlehání
125
ml
Příprava jídla
1) Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky. Zašlehejte tvaroh a kysanou smetanu. Přisypte krupičku a zlehka zapracujte bílky. Z těsta dvěma lžícemi vykrajujte noky a ihned je vkládejte do vroucí vody. Pokud se těsto lepí na lžíce, namáčejte je před vykrojením noku do studené vody. Vařte 5–6 minut, během vaření je otočte. Před vyjmutím jeden rozkrojte; pokud je uprostřed uvařený, vyjměte je cedníkem a nechte okapat.
2) Borůvky vložte do kastrolu, posypte cukrem, zakapejte citronovou šťávou, lehce pomačkejte. Zahřívejte, aby se cukr rozpustil a borůvky byly teplé; trvá to pár minut. Noky rozdělte na talíře, přelijte borůvkami a ozdobte šlehačkou.