Recept na věnečky od cukráře a porotce show Peče celá země Josefa Maršálka je všechno než obyčejný. Originální věnečky z odpalovaného těsta vás překvapí kombinací křupavých arašídů, slaného karamelu a čokoládové ganache s fazolí tonka. Jejich chuť vás naprosto uchvátí.
Suroviny
Postup
Začněte přípravou ganache. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Polovinu smetany s nastrouhanou tonka fazolí přiveďte k varu a poté přidejte čokoládu. Sejmeme z ohně a přidejte vymačkanou želatinu a med. Tyčovým mixérem následně rozmixujte dohladka. Přidejte zbylou smetanu a ještě krátce promixujte. Směs uložte přes noc do lednice (minimálně na 12 hodin).
Připravte odpalovanou hmotu. Do hrnce navažte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přiveďte směs k varu. Naráz přidejte mouku a míchejte, až vznikne hladké kompaktní nelepivé těsto. Bude to trvat nejméně minutu. Sejměte z ohně.
Připravené těsto dejte do robotu a zhruba minutu nechte promíchávat plochým nástavcem. Do směsi postupně přidejte vejce. Nechte míchat na nízké otáčky, až je těsto dokonale hladké.
Troubu předehřejte na 180°C. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem věnečky o průměru 6 cm. Posypte nasekanými arašídy a pocukrujte moučkovým cukrem.
Pečte v předehřáté dozlatova, bude to trvat cca 30 minut. Během pečení neotvírejte troubu.
Zatímco se věnečky pečou, připravte slaný karamel. V rendlíku zahřejte k varu smetanu se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Stáhněte z ohně. Do jiného hrnce dejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání zahřívejte, až získáte světlý karamel. K připravené směsi přilijte horkou vanilkovou smetanu a dobře provařte. Nechte vychladnout.
Ganache vyšlehejte do pevné konzistence.
Věnečky horizontálně prořízněte. Na spodní část naneste pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou slaný karamel. Na karamel nastříkejte cukrářským sáčkem s řezanou špičkou vyšlehanou ganache, přiklopte vrchní částí věnečku a podávejte.
O receptu:
Recept byl připraven speciálně pro projekt Kuchyň dělá člověka. Jedná se pravidelnou sérii fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo a firmy Potten & Pannen – Staněk, kteří říkají: „Věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.“