Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné na 24 oplatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 331 g
Tuky 176 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvěle ladí se zmrzlinou.

Suroviny

mandle loupané 170 g
krupicový cukr 250 g
zlatý sirup 125 g
máslo
na vymazání plechu
tmavá čokoláda 200 g
aspoň 50 % kakaové hmoty

1Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech nasypte mandle a opražte je v troubě dozlatova; trvá to 4–5 minut. Pak je nasekejte nahrubo a odložte stranou.

2V kastrůlku smíchejte cukr, zlatý sirup a 60 ml vody. Přiveďte k varu, namočeným štětcem setřete dolů stěny rendlíku a na středním plameni uvařte tmavý karamel; vzniknout by měl během 5–6 minut. Mezitím lehce potřete máslem plech. Do kastrůlku vmíchejte
opražené a nasekané mandle. Směs vylijte na připravený plech a nechte ztvrdnout.

3Tvrdou mandlovou hmotu nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte na jemný griliáš. Na plech vyložený lehce pomaštěným pečicím papírem sypte z griliášové směsi v tenké vrstvě obdélníky o velikosti cca 7 x 9 cm. Postupně je pečte do rozpuštění; trvá to 3–5 minut.
Pak vyjměte a nechte vychladnout.

4Základ griliášových oplatek opatrně přeneste na mřížku. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a opatrně jí potřete oplatky. Dejte je do lednice ztuhnout. Podávejte se semifreddem nakrájeným na plátky.

Tipy & triky
Zlatý sirup koupíte jako golden syrup v Marks & Spencer (tam ho mají v průhledných lahvičkách) či v Tescu (v konzervě) v oddělení mezinárodních specialit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit