Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné na 24 oplatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 331 g
Tuky 176 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvěle ladí se zmrzlinou.

Suroviny

zlatý sirup 125 g
na vymazání plechu
tmavá čokoláda 200 g
aspoň 50 % kakaové hmoty

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech nasypte mandle a opražte je v troubě dozlatova; trvá to 4–5 minut. Pak je nasekejte nahrubo a odložte stranou.

2

V kastrůlku smíchejte cukr, zlatý sirup a 60 ml vody. Přiveďte k varu, namočeným štětcem setřete dolů stěny rendlíku a na středním plameni uvařte tmavý karamel; vzniknout by měl během 5–6 minut. Mezitím lehce potřete máslem plech. Do kastrůlku vmíchejte
opražené a nasekané mandle. Směs vylijte na připravený plech a nechte ztvrdnout.

3

Tvrdou mandlovou hmotu nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte na jemný griliáš. Na plech vyložený lehce pomaštěným pečicím papírem sypte z griliášové směsi v tenké vrstvě obdélníky o velikosti cca 7 x 9 cm. Postupně je pečte do rozpuštění; trvá to 3–5 minut.
Pak vyjměte a nechte vychladnout.

4

Základ griliášových oplatek opatrně přeneste na mřížku. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a opatrně jí potřete oplatky. Dejte je do lednice ztuhnout. Podávejte se semifreddem nakrájeným na plátky.

Tipy & triky
Zlatý sirup koupíte jako golden syrup v Marks & Spencer (tam ho mají v průhledných lahvičkách) či v Tescu (v konzervě) v oddělení mezinárodních specialit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín