0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné na 24 oplatek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 331 g
Tuky 176 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvěle ladí se zmrzlinou.

Suroviny

mandle loupané 170 g
krupicový cukr 250 g
zlatý sirup 125 g
máslo
na vymazání plechu
tmavá čokoláda 200 g
aspoň 50 % kakaové hmoty

1Předehřejte troubu na 180 °C. Na plech nasypte mandle a opražte je v troubě dozlatova; trvá to 4–5 minut. Pak je nasekejte nahrubo a odložte stranou.

2V kastrůlku smíchejte cukr, zlatý sirup a 60 ml vody. Přiveďte k varu, namočeným štětcem setřete dolů stěny rendlíku a na středním plameni uvařte tmavý karamel; vzniknout by měl během 5–6 minut. Mezitím lehce potřete máslem plech. Do kastrůlku vmíchejte
opražené a nasekané mandle. Směs vylijte na připravený plech a nechte ztvrdnout.

3Tvrdou mandlovou hmotu nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte na jemný griliáš. Na plech vyložený lehce pomaštěným pečicím papírem sypte z griliášové směsi v tenké vrstvě obdélníky o velikosti cca 7 x 9 cm. Postupně je pečte do rozpuštění; trvá to 3–5 minut.
Pak vyjměte a nechte vychladnout.

4Základ griliášových oplatek opatrně přeneste na mřížku. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a opatrně jí potřete oplatky. Dejte je do lednice ztuhnout. Podávejte se semifreddem nakrájeným na plátky.

Tipy & triky
Zlatý sirup koupíte jako golden syrup v Marks & Spencer (tam ho mají v průhledných lahvičkách) či v Tescu (v konzervě) v oddělení mezinárodních specialit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč