Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Quiche s lososem

Popis receptu: 
Francouzský slaný koláč výborný za tepla i za studena.
Autor: Anna Urbanová
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    200 gr uzeného nebo vařeného lososa, pokrájeného na malé kousky, 2 pórky, dvě velká vejce, svazek jarních cibulek, 180 gr créme fraiche nebo tučné kysané smetany (30%), dvě velké hrsti čertsvého listového ("baby") špenátu, listové těsto, 2 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu, olivový olej, pepř, sůl, muškátový oříšek, (rukola).

Příprava jídla

1. Nakrájíme na hrubo bílou část pórků a jarní cibulky. Orestujeme na troše oleje asi 5 minut, podlejeme trochou vody a dusíme pod pokličkou 10 minut. Nakonec přidáme listový špenát, necháme v páře zavadnout a spojíme se zbytkem směsi. Osolíme, opepříme a promícháme. Přesuneme do cedníku a necháme okapat a zchladnout. 2. V míse metličkou spojíme tučnou smetanu a vejce. Vložíme pokrájeného lososa a zchladlou pórkovou směs. Dobře promícháme a dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem, popřípadě trochu usekaného kopru. 3. Rozválíme tenký plát listového těsta, aby odpovídal velikosti zapékací formy (o průměru cca 25 cm). Formu vymastíme a vyložíme těstem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 15-20 minut. Těsto se bude nadouvat a zvedat - tomu lze zabránit tím, že do formy nasypeme suché těstoviny nebo fazole (ty se potom vyhodí). Vyndáme z trouby, když je těsto zezlátlé, necháme spadnout a opatrně přitiskneme zpět ke stěnám formy. Ihned poté vlijeme na těsto tekutou směs, rovnoměrně uhladíme a pečeme na 200°C 35-40 minut. 4. Hotový koláč by měl být pevný a s žluto-hnědou, jakoby lesklou krustou. Vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Hned jak to bude možné, koláč opatrně vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce. Podáváme teplé nebo studené s velkou hrstí čerstvé rukoly ochucené zálivkou vinaigrette.
REKLAMA

Přidat komentář