Stačí 5 přísad!
Suroviny
listové těsto
400
g
nejlépe už na pečicím papíru
sýr
100
g
ostřejšího, rozdrobeného, např. feta, koliba, kaškaval
olivy černé
hrst
vypeckované
rajčata cherry
250
g
přepůlená
bazalkové pesto
2
PL
kvalitní
sůl
pepř
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pokud jste koupili těsto v celku, rozválejte je na pečicí papír. Těstem na papíře vyložte plech. Dva centimetry od okraje těsta naznačte ostrým nožem kolem dokola řez a okraje podle řezu zahrňte dovnitř a přimáčkněte. Posypte rozdrobeným sýrem, poklaďte olivami a rajčátky, podle chuti a slanosti sýra osolte a pořádně opepřete.
2. Plech vložte do trouby a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo, rajčata zvláčněla a sýr se roztavil. Vyjměte z trouby, potřete pestem a podávejte nakrájené na řezy. Výborný doplněk: zelený listový salát.
Někdo to rád jemné Příště vyzkoušejte odlehčenou variantu: namísto koliby použijte zhruba deset deka důkladně okapaného čerstvého sýra typu cottage. Černé olivy nahraďte zelenými.
Listové těsto můžete libovolně naplnit nebo obložit podle své fantazie a momentálního stavu zásob. Některé ingredience, jako třeba sýry, slanina, tučnější uzeniny, papriky, rajčata anebo nakládaná zelenina, snesou zhruba stejně dlouhý pobyt v troubě jako těsto. Jiné však nikoli, proto je přidávejte později – to se týká třeba šunky nebo špenátových listů. Sušené bylinky nechte raději až úplně na poslední chvíli. Čerstvá bazalka, petrželka, pažitka či koriandr nejvíc vyniknou syrové.
2. Plech vložte do trouby a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo, rajčata zvláčněla a sýr se roztavil. Vyjměte z trouby, potřete pestem a podávejte nakrájené na řezy. Výborný doplněk: zelený listový salát.
Někdo to rád jemné Příště vyzkoušejte odlehčenou variantu: namísto koliby použijte zhruba deset deka důkladně okapaného čerstvého sýra typu cottage. Černé olivy nahraďte zelenými.
Listové těsto můžete libovolně naplnit nebo obložit podle své fantazie a momentálního stavu zásob. Některé ingredience, jako třeba sýry, slanina, tučnější uzeniny, papriky, rajčata anebo nakládaná zelenina, snesou zhruba stejně dlouhý pobyt v troubě jako těsto. Jiné však nikoli, proto je přidávejte později – to se týká třeba šunky nebo špenátových listů. Sušené bylinky nechte raději až úplně na poslední chvíli. Čerstvá bazalka, petrželka, pažitka či koriandr nejvíc vyniknou syrové.
Komentáře
Anonym
28.11.2007 09:37
LISTOVÉ TĚSTO
Anonym
05.12.2007 08:38
Apetit 6/07