Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (2)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2128 kcal
Bílkoviny 37 g
Cukr 158 g
Tuky 152 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Stačí 5 přísad!

Suroviny

listové těsto 400 g
nejlépe už na pečicím papíru
sýr 100 g
ostřejšího, rozdrobeného, např. feta, koliba, kaškaval
olivy černé hrst
vypeckované
rajčata cherry 250 g
přepůlená
bazalkové pesto 2 PL
kvalitní
sůl
pepř
1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pokud jste koupili těsto v celku, rozválejte je na pečicí papír. Těstem na papíře vyložte plech. Dva centimetry od okraje těsta naznačte ostrým nožem kolem dokola řez a okraje podle řezu zahrňte dovnitř a přimáčkněte. Posypte rozdrobeným sýrem, poklaďte olivami a rajčátky, podle chuti a slanosti sýra osolte a pořádně opepřete.

2.  Plech vložte do trouby a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo, rajčata zvláčněla a sýr se roztavil. Vyjměte z trouby, potřete pestem a podávejte nakrájené na řezy. Výborný doplněk: zelený listový salát.

Někdo to rád jemné  Příště vyzkoušejte odlehčenou variantu: namísto koliby použijte zhruba deset deka důkladně okapaného čerstvého sýra typu cottage. Černé olivy nahraďte zelenými.

Listové těsto  můžete libovolně naplnit nebo obložit podle své fantazie a momentálního stavu zásob. Některé ingredience, jako třeba sýry, slanina, tučnější uzeniny, papriky, rajčata anebo nakládaná zelenina, snesou zhruba stejně dlouhý pobyt v troubě jako těsto. Jiné však nikoli, proto je přidávejte později – to se týká třeba šunky nebo špenátových listů. Sušené bylinky nechte raději až úplně na poslední chvíli. Čerstvá bazalka, petrželka, pažitka či koriandr nejvíc vyniknou syrové.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit