0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2128 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 158 g
Tuky 152 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Stačí 5 přísad!

Suroviny

listové těsto 400 g
nejlépe už na pečicím papíru
sýr 100 g
ostřejšího, rozdrobeného, např. feta, koliba, kaškaval
olivy černé hrst
vypeckované
rajčata cherry 250 g
přepůlená
bazalkové pesto 2 PL
kvalitní
sůl
pepř
1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pokud jste koupili těsto v celku, rozválejte je na pečicí papír. Těstem na papíře vyložte plech. Dva centimetry od okraje těsta naznačte ostrým nožem kolem dokola řez a okraje podle řezu zahrňte dovnitř a přimáčkněte. Posypte rozdrobeným sýrem, poklaďte olivami a rajčátky, podle chuti a slanosti sýra osolte a pořádně opepřete.

2.  Plech vložte do trouby a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo, rajčata zvláčněla a sýr se roztavil. Vyjměte z trouby, potřete pestem a podávejte nakrájené na řezy. Výborný doplněk: zelený listový salát.

Někdo to rád jemné  Příště vyzkoušejte odlehčenou variantu: namísto koliby použijte zhruba deset deka důkladně okapaného čerstvého sýra typu cottage. Černé olivy nahraďte zelenými.

Listové těsto  můžete libovolně naplnit nebo obložit podle své fantazie a momentálního stavu zásob. Některé ingredience, jako třeba sýry, slanina, tučnější uzeniny, papriky, rajčata anebo nakládaná zelenina, snesou zhruba stejně dlouhý pobyt v troubě jako těsto. Jiné však nikoli, proto je přidávejte později – to se týká třeba šunky nebo špenátových listů. Sušené bylinky nechte raději až úplně na poslední chvíli. Čerstvá bazalka, petrželka, pažitka či koriandr nejvíc vyniknou syrové.

Komentáře

Anonym

Listové těsto stokrát jinak, díky za novou variantu. Tento druh slaného koláče peču velmi často a vždy s úspěchem! Doporučuji variantu rajčata, cibulka, žampiony, sýr, koření na pizu...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit