Cucina povera (tedy typické jídlo chudých) ze starého chleba. Slaninu můžete nahradit nasekanými sardelovými řezy nebo i vynechat.
Suroviny
ciabatta
525
g
nebo jiný italský chléb, nakrájený na kostky
mléko
250
ml
olivový olej
1
PL
cibule
1
ks
rozkrojená napůl a na plátky
pancetta
80
g
nakrájené na nudličky
vejce
3
ks
sýr pecorino
150
g
strouhaný
petrželka
1
hrst
nasekaná
parmazán
2
PL
strouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
strouhanka
90
g
domácí
slunečnicový olej
na smažení
Postup
1
Chleba zlehka navlhčete mlékem. Na oleji opečte cibuli se slaninou. Přidejte k chlebu spolu se 2 vejci, pecorinem, petrželkou a parmazánem, osolte a opepřete. Promíchejte, zformujte koule velikosti golfového míčku, dlaní je zploštěte na silnější placičky a obalte ve zbývajícím rozšlehaném vejci a strouhance.
2
V rendlíku rozehřejte vysokou vrstvu oleje a smažte polpettine 4 minuty po každé straně dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a podávejte jako předkrm.