
Těstoviny s plody moře
„Cozze a vongoleee,“ vyvolávala kolegyně Darinka názvy svých oblíbených mušlí v redakci tak hlasitě a tak dlouho, až jsme si připadaly jako v přístavu.
Ingredience
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- 500 g mušlí zaděnek (vongole)
- 500 g mušlí slávek (cozze)
- 125 ml suchého bílého vína
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 400 g špaget
- 2 sušené chilli papričky
- 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
- 4 šalotky
- 200 g malých očištěných sépií, nakrájených na malé kousky, chapadla + kolečka
Příprava jídla
1 Na lžíci oleje opečte česnek. Přidejte oboje mušle (jen zavřené a očištěné nožíkem od řas a vyčnívajících lasturek), zvyšte plamen, přiklopte poklicí a nechte vařit 2 minuty. Přilijte víno a dále vařte přiklopené, až se mušle otevřou (ty, které se neotevřely, bez milosti vyhoďte). Vmíchejte polovinu petrželky a vypněte. Polovinu mušlí vyloupejte.
2 Mezitím dejte vařit špagety podle návodu na obalu.
3 Na zbylé lžíci oleje opékejte drcené chilli, citronovou kůru a šalotku 2 minuty. Přidejte nakrájené sépie a míchejte další 2 minuty, pak do pánve dejte vyloupané mušle a přilijte 160 ml vývaru z nich.
4 Vhoďte uvařené scezené špagety a míchejte minutu. Přidejte zbytek petrželky, trochu oleje, ozdobte nevyloupanými mušlemi a ihned podávejte.
Přidat komentář