Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dezert ze zakysané smetany

Klasický dezert se smetanou, piškoty a rumem někdy ochutnal asi každý. My jsme tradiční tuzemák nahradili jemnějším třtinovým rumem a krém doplnili příjemně nakyslou ovocnou omáčkou.

Vydání: 2012/8
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT20M
Pohár Česká

Ingredience

    • 100 g dětských piškotů
    • 40 ml bílého třtinového rumu (Havana Club, Bacardi…)
    • 100 g směsi drobného lesního ovoce
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 200 g zakysané smetany

    NA OMÁČKU

    • 150–200 g směsi drobného lesního ovoce
    • 50 g moučkového cukru
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • citronová šťáva k doladění chuti

Příprava jídla

1 Piškoty pokropte rumem a polovinu rozložte na dno servírovací misky (může být hranatá, ale stejně dobře poslouží i kulatá). Posypte je polovinou ovoce. Ušlehejte sladkou smetanu a důkladně ji promíchejte se zakysanou smetanou.

2 Polovinu smetany naneste na ovoce, pak navršte zbylé piškoty a ovoce a zakončete opět smetanou. Nechte vychladit v lednici, případně mísu dejte do mrazničky a dezert nechte asi hodinu namrazit.

3 Před podáváním si připravte omáčku. Do rendlíku nasypte ovoce s cukrem a v troše studené vody promíchejte škrob. Přilijte ho k ovoci a povařte pár minut, aby vznikla ovocná omáčka; podle potřeby dolaďte chuť cukrem nebo citronovou šťávou. Dezert přelijte ovocnou omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pro děti můžete udělat verzi bez alkoholu – i tak bude výtečná!

JAK NA ŠLEHAČKU

  • Je důležité, aby smetana i náčiní ke šlehání (mísa a metly) byly vychlazené.
  • Rychleji se šlehá a lépe drží tučnější smetana; pokud vám to tedy svědomí a zažívání dovolí, sáhněte po 40% smetaně, minimum je 30 % tuku.
  • Elektrickými metlami šlehejte šlehačku v širší míse (ve vysoké hrozí, že budete mít místo šlehačky máslo).

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

České menu na září

České menu na září

Malinový tvarohový dort

Čokoládová pěna s mátou

Terina s bílou čokoládou

REKLAMA

Přidat komentář