Borůvkový dort se zakysanou smetanou

Borůvkový dort se zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Borůvkový dort se zakysanou smetanou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 128
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5286 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 634 g
Tuky 255 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vás tahle variace na tvarohový koláč zaujme, dejte si ji v sezoně s čerstvými borůvkami doplněnými šťávou.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká
na vál
mouka pšeničná polohrubá 250 g
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
máslo 125 g
studené, nakrájené
citronová štáva 3 PL
moučkový cukr 1 PL
vejce 1 ks
Na ořechovou náplň
vlašské ořechy 100 g
mleté
krupicový cukr 2 PL
skořice 0.5 ČL
vejce 1 ks
Na borůvkovou náplň
borůvky 1 sklenka
kompot
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
krupicový cukr 1 PL
Na smetanovou polevu
vejce 3 ks
bílky a žloutky odděleně
krupicový cukr 4 PL
zakysaná smetana 200 ml
borůvky
na ozdobu, nemusí být
moučkový cukr
na poprášení

1 Smíchejte všechny přísady na těsto a vypracujte hladkou pevnou hmotu. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2 Předehřejte troubu na 200 °C. Kruhovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvkový kompot nechte okapat na sítu, šťávu zachyťte. Podle návodu na obalu pak uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a půl litru šťávy z kompotu (zachytíte-li o něco méně, zřeďte ji trochou vody).

3 Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 15 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15–20 minut.

4 Mezitím připravte smetanovou polevu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a potom do něj postupně přišlehejte polovinu cukru. Žloutky ušlehejte se zbývajícím cukrem do pěny, potom přidejte zakysanou smetanu a nakonec velmi zlehka přimíchejte sníh z bílků.

5 Formu znovu vyndejte z trouby, na pudink rovnoměrně rozetřete smetanovou hmotu a pečte ještě 20 minut. Potom dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.

6 Před podáváním dort poprašte moučkovým cukrem a podle chuti a možností ozdobte borůvkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit