Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkový dort se zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 172
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5286 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 634 g
Tuky 255 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vás tahle variace na tvarohový koláč zaujme, dejte si ji v sezoně s čerstvými borůvkami doplněnými šťávou.

Suroviny

Na těsto
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
máslo 125 g
studené, nakrájené
vejce 1 ks
Na ořechovou náplň
mleté
skořice ½ ČL
vejce 1 ks
Na borůvkovou náplň
borůvky 1 sklenka
kompot
vanilkový
Na smetanovou polevu
vejce 3 ks
bílky a žloutky odděleně
na ozdobu, nemusí být
na poprášení

Postup

1

Smíchejte všechny přísady na těsto a vypracujte hladkou pevnou hmotu. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2

Předehřejte troubu na 200 °C. Kruhovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvkový kompot nechte okapat na sítu, šťávu zachyťte. Podle návodu na obalu pak uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a půl litru šťávy z kompotu (zachytíte-li o něco méně, zřeďte ji trochou vody).

3

Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 15 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15–20 minut.

4

Mezitím připravte smetanovou polevu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a potom do něj postupně přišlehejte polovinu cukru. Žloutky ušlehejte se zbývajícím cukrem do pěny, potom přidejte zakysanou smetanu a nakonec velmi zlehka přimíchejte sníh z bílků.

5

Formu znovu vyndejte z trouby, na pudink rovnoměrně rozetřete smetanovou hmotu a pečte ještě 20 minut. Potom dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.

6

Před podáváním dort poprašte moučkovým cukrem a podle chuti a možností ozdobte borůvkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...