0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Borůvkový dort se zakysanou smetanou

Borůvkový dort se zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Borůvkový dort se zakysanou smetanou

4.1/5 Počet hodnocení: 153
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5286 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 634 g
Tuky 255 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud vás tahle variace na tvarohový koláč zaujme, dejte si ji v sezoně s čerstvými borůvkami doplněnými šťávou.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká
na vál
mouka pšeničná polohrubá 250 g
skořice 1 špetka
sůl 1 špetka
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
máslo 125 g
studené, nakrájené
citronová šťáva 3 PL
moučkový cukr 1 PL
vejce 1 ks
Na ořechovou náplň
vlašské ořechy 100 g
mleté
krupicový cukr 2 PL
skořice ½ ČL
vejce 1 ks
Na borůvkovou náplň
borůvky 1 sklenka
kompot
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
krupicový cukr 1 PL
Na smetanovou polevu
vejce 3 ks
bílky a žloutky odděleně
krupicový cukr 4 PL
na ozdobu, nemusí být
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Smíchejte všechny přísady na těsto a vypracujte hladkou pevnou hmotu. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2

Předehřejte troubu na 200 °C. Kruhovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvkový kompot nechte okapat na sítu, šťávu zachyťte. Podle návodu na obalu pak uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a půl litru šťávy z kompotu (zachytíte-li o něco méně, zřeďte ji trochou vody).

3

Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 15 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15–20 minut.

4

Mezitím připravte smetanovou polevu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a potom do něj postupně přišlehejte polovinu cukru. Žloutky ušlehejte se zbývajícím cukrem do pěny, potom přidejte zakysanou smetanu a nakonec velmi zlehka přimíchejte sníh z bílků.

5

Formu znovu vyndejte z trouby, na pudink rovnoměrně rozetřete smetanovou hmotu a pečte ještě 20 minut. Potom dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.

6

Před podáváním dort poprašte moučkovým cukrem a podle chuti a možností ozdobte borůvkami.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč