Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Trhané hovězí "pulled beef" s pečeným škubánkem a medovo-ořechovou řepou

Popis receptu: 
Venku je sychravo, padá listí, nechce s Vám vytáhnou paty z tepla domova, nebo jste se právě vrátili domů a jste promrzlí...toho jídlo Vás zaručeně zahřeje a nabije potřebnou energií na podzimní dny !
Autor: Markéta Šalková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    ŠKUBÁNKY 1 kg brambor moučného typu 300 g hrubé mouky 200 g másla sůl ŘEPA S MEDEM A OŘECHY 4 menší červené řepy 2-3 stroužky česneku na plátky nakrájené hrst vlašských ořechů nasekaných 3-4 lžíce medu šťáva z jednoho citrónu olivový olej sůl a pepř VEPŘOVÉ 1 kg (ne)vykostěné vepřové plece, kost zvýrazní chuť 2 středně velké přepůlené cibule i se slupkou 4 rozmáčklé stroužky česneku i se slupkou 2-3 dl kuřecího nebo hovězího vývaru 1 lžíce cukr 1 lžička chilli 1/2 lžičky mletého římského kmínu na špičku nože mleté skořice 1 dl barbecue omáčky sůl

Příprava jídla

ŠKUBÁNKY Oloupané pokrájené brambory vaříme v osolené vodě. Z ne úplně uvařených brambor slijeme vodu do jiné nádoby a uschováme pro případné ředění. Brambory sléváme jen z části, tak aby brambory zůstaly v hrnci ponořené v cca 2-3 cm vody. Zasypeme moukou a uděláme do nich obrácenou vařečkou několik děr až ke dnu. Takto přichystaný hrnec přiklopíme a umístíme na mírný oheň, nejlépe na rozehřátou plotýnku, pokud máme plynový sporák a necháme zvolna propařit mouku asi 20 min. Po propaření brambory důkladně rozmačkáme a umícháme tak, aby těsto bylo hladké a tuhé. Podle chuti osolíme a pak pomocí lžíce, kterou namáčíme v rozehřátém másle či sádle vykrajujeme škubánky. Jednotlivé škubánky umístíme na plech s pečícím papírem a necháme zchladnout v lednici. Po úplném vychladnutí škubánky dotvarujeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C dokud nezezlátnou. Podle potřeby potíráme během pečení máslem. ŘEPA S MEDEM A OŘECHY Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka cca 10-15 minut, pak ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky řepy vyskládáme do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme, posypeme vlašskými ořechy a česnekem, pokapeme medem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Vše rukama dobře promícháme, aby se každý plátek řepy ochutil. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut Po upečení ještě zlehka pokapeme olivovým olejem. VEPŘOVÉ V misce smícháme cukr, chilli prášek, kmín, skořici a sůl. Vepřové maso opláchneme, osušíme, zbavíme přebytečného tuku, pokud je třeba, obalíme ve směsi koření a položíme do pekáče. Zasypeme cibuli a česnekem a zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali barbecue omáčku. Zakryjeme a pečeme přibližně 6-8 hodin v troubě nastavené na 130-150°C. Podle potřeby podléváme vodou nebo i oblíbeným pivem, aby si maso zachovalo svou šťavnatost. Maso můžeme i vařit v hrnci, a to pozvolna na střední teplotu cca 8-10 hodin. Upečené maso vyjmeme na talíř a pomocí vidliček natrháme na jednotlivá vlákna. Výpek přecedíme přes jemné sítko a zalijeme s ním trhané vepřové. Dobře promísíme, podle chuti můžeme osolit, opepřit či přidat barbecue omáčku. Podáváme s dozlatova upečenými škubánky a medovo-ořechovou řepou.
REKLAMA

Přidat komentář