Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2386 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 47 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Související recepty

Utopenci

Chuťový zážitek z hospodského jídla, připraveného ...

Suroviny

vepřová plec 400 g
nakrájené na asi 3cm kostky
bůček 200 g
bez kostí
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 5 stroužků
kmín 1 ČL
sůl a pepř
pivo světlé 150 ml
mouka pšeničná hladká 1 ČL
hovězí vývar nebo voda na podlévání
Na špenát
špenát 400 g
mražený krájený, např. Bonduelle
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
K podávání
knedlíky bramborové
nebo drbáky

1 Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky. Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut. Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. 

2 Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí. Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout. Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 drcený stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE
Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Terezie Ševčíková

400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit