Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Moravský vrabec se špenátem

Ani moc tučná, ani příliš suchá. Vepřová plec je skvělá na dušení i pečení.

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
27 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Pečení 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřové plece, nakrájené na kostky 3x3 cm
    • 6 stroužků česneku, drcených
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 1/2 lžičky čerstvě drceného kmínu 
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky 
    • bramborové knedlíky k podávání 

    NA ŠPENÁT

    • 2 lžíce sádla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 500 g mraženého listového špenátu 
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 4 stroužky česneku, drcené

Příprava jídla

1 Maso osolte, opepřete, důkladně potřete ze všech stran rozetřeným česnekem a posypte čerstvě drceným kmínem.

2 Na dno pekáčku rozprostřete cibuli a vložte na ni maso.

3 Podlijte 250 ml vody a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba 2 hodiny, než je maso měkké.

4 Maso občas promíchejte, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení příliš připalovala, přilijte ještě trochu vody.

5 Upečené měkké maso vyndejte z pekáčku a dodělejte šťávu. Pekáč postavte na sporák, nechte z výpeku odvařit vodu, zbylý tuk lehce zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte půllitrem studené vody, promíchejte a nechte za občasného míchání minimálně 20 minut vařit na mírném ohni. 

6 Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte a maso vraťte zpět do šťávy.

7 Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem. Podávejte k masu s knedlíkem. 

NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK 

  • Marinování. Kostky vepřové plece přímo vybízejí k přípravě den předem. Na moravské vrabce maso okořeňte, místo vody podlijte pivem, promíchejte v pekáčku s cibulí a česnekem a dobře zakryjte alobalem. V chladu nechte před pečením rozležet do druhého dne.
  • Šťavnatost. Plec není třeba před dušením zprudka opékat, zůstane šťavnatá, i když ji jen obalíte v cibulovém základu a rychle zahřejete nebo dáte rovnou do rozpálené trouby.
  • Upečeno. Jakmile se maso začne rozdělovat na vlákna, je hotové. Také jde snadno překrojit vidličkou. Nesmí být žvýkavé, ale pěkně měkounké.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Segedínský guláš

Bramborové knedlíky

12x vepřové

30 špenátových receptů

Přidat komentář