0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec se špenátem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2386 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 47 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Suroviny

vepřová plec 400 g
nakrájené na asi 3cm kostky
bůček 200 g
bez kostí
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 5 stroužků
kmín 1 ČL
sůl a pepř
pivo světlé 150 ml
mouka pšeničná hladká 1 ČL
hovězí vývar nebo voda na podlévání
Na špenát
špenát 400 g
mražený krájený, např. Bonduelle
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
K podávání
knedlíky bramborové
nebo drbáky

Postup

1

Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky.

2

Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut.

3

Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.

4

Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.

5

Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout.

6

Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 drcený stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE
Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Terezie Ševčíková

400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč