Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2386 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 47 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Suroviny

vepřová plec 400 g
nakrájené na asi 3cm kostky
bůček 200 g
bez kostí
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 5 stroužků
kmín 1 ČL
sůl a pepř
pivo světlé 150 ml
mouka pšeničná hladká 1 ČL
hovězí vývar nebo voda na podlévání
Na špenát
špenát 400 g
mražený krájený, např. Bonduelle
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
K podávání
knedlíky bramborové
nebo drbáky

1 Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky. Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut. Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. 

2 Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí. Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout. Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 drcený stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE
Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit