Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.
Suroviny
Postup
Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku nakrájené na plátky.
Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut.
Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.
Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.
Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50 ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout.
Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 prolisovaný stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.
RADA ŠÉFKUCHAŘE
Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100 g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300 g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte.
Komentáře
400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.