Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Moravský vrabec se špenátem
Moravský vrabec se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moravský vrabec se špenátem

4.4/5 Počet hodnocení: 22
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2386 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 47 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Související recepty

Suroviny

na kostky 3x3 cm
bůček 200 g
bez kostí
nadrobno
česnek 5 stroužků
kmín 1 ČL
sůl a pepř
vývar
nebo voda na podlévání
Na špenát
mražený krájený
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
K podávání

Postup

1

Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku nakrájené na plátky.

2

Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut.

3

Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.

4

Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.

5

Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50 ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout.

6

Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 prolisovaný stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE

Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100 g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300 g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

02.01.2018 23:59

400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...