0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trhané vepřové se škubánky a medovo-ořechovou řepou

Trhané vepřové se škubánky a medovo-ořechovou řepou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7219 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 689 g
Tuky 362 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na škubánky
moučného typu
mouka pšeničná hrubá 300 g
máslo 200 g
sůl
Na řepu s medem a ořechy
menší
česnek 2
na plátky nakrájené
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané
med 3 PL
citronová šťáva
z jednoho citronu
olivový olej
sůl
pepř
vepřová plec 1 kg
nevykoštěná
cibule 2 ks
středně velké, přepůlené, i se slupkou
česnek 4
rozmáčklé, i se slupkou
vývar kuřecí 2
nebo hovězí
cukr 1 PL

Postup

1

ŠKUBÁNKY
Oloupané pokrájené brambory vaříme v osolené vodě. Z ne úplně uvařených brambor slijeme vodu do jiné nádoby a uschováme pro případné ředění. Brambory sléváme jen z části, tak aby brambory zůstaly v hrnci ponořené v cca 2-3 cm vody. Zasypeme moukou a uděláme do nich obrácenou vařečkou několik děr až ke dnu.

Takto přichystaný hrnec přiklopíme a umístíme na mírný oheň, nejlépe na rozehřátou plotýnku, pokud máme plynový sporák a necháme zvolna propařit mouku asi 20 min. Po propaření brambory důkladně rozmačkáme a umícháme tak, aby těsto bylo hladké a tuhé.

Podle chuti osolíme a pak pomocí lžíce, kterou namáčíme v rozehřátém másle či sádle vykrajujeme škubánky. Jednotlivé škubánky umístíme na plech s pečícím papírem a necháme zchladnout v lednici. Po úplném vychladnutí škubánky dotvarujeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C dokud nezezlátnou. Podle potřeby potíráme během pečení máslem.

2

ŘEPA S MEDEM A OŘECHY
Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka cca 10-15 minut, pak ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky řepy vyskládáme do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme, posypeme vlašskými ořechy a česnekem, pokapeme medem, citronovou šťávou a olivovým olejem.

Vše rukama dobře promícháme, aby se každý plátek řepy ochutil. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut Po upečení ještě zlehka pokapeme olivovým olejem.

3

VEPŘOVÉ
V misce smícháme cukr, chilli prášek, kmín, skořici a sůl. Vepřové maso opláchneme, osušíme, zbavíme přebytečného tuku, pokud je třeba, obalíme ve směsi koření a položíme do pekáče. Zasypeme cibuli a česnekem a zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali barbecue omáčku.

Zakryjeme a pečeme přibližně 6-8 hodin v troubě nastavené na 130-150°C. Podle potřeby podléváme vodou nebo i oblíbeným pivem, aby si maso zachovalo svou šťavnatost. Maso můžeme i vařit v hrnci, a to pozvolna na střední teplotu cca 8-10 hodin. Upečené maso vyjmeme na talíř a pomocí vidliček natrháme na jednotlivá vlákna.

Výpek přecedíme přes jemné sítko a zalijeme s ním trhané vepřové. Dobře promísíme, podle chuti můžeme osolit, opepřit či přidat barbecue omáčku. Podáváme s dozlatova upečenými škubánky a medovo-ořechovou řepou.

Autor: schmaky

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč