Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhané vepřové se škubánky a medovo-ořechovou řepou

Trhané vepřové se škubánky a medovo-ořechovou řepou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7219 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 689 g
Tuky 362 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Na škubánky
moučného typu
mouka pšeničná hrubá 300 g
máslo 200 g
sůl
Na řepu s medem a ořechy
menší
na plátky nakrájené
nasekané
med 3 PL
z jednoho citronu
olivový olej
sůl
pepř
nevykoštěná
středně velké, přepůlené, i se slupkou
rozmáčklé, i se slupkou
vývar kuřecí 2
nebo hovězí
cukr 1 PL

Postup

1

ŠKUBÁNKY
Oloupané pokrájené brambory vaříme v osolené vodě. Z ne úplně uvařených brambor slijeme vodu do jiné nádoby a uschováme pro případné ředění. Brambory sléváme jen z části, tak aby brambory zůstaly v hrnci ponořené v cca 2-3 cm vody. Zasypeme moukou a uděláme do nich obrácenou vařečkou několik děr až ke dnu.

Takto přichystaný hrnec přiklopíme a umístíme na mírný oheň, nejlépe na rozehřátou plotýnku, pokud máme plynový sporák a necháme zvolna propařit mouku asi 20 min. Po propaření brambory důkladně rozmačkáme a umícháme tak, aby těsto bylo hladké a tuhé.

Podle chuti osolíme a pak pomocí lžíce, kterou namáčíme v rozehřátém másle či sádle vykrajujeme škubánky. Jednotlivé škubánky umístíme na plech s pečícím papírem a necháme zchladnout v lednici. Po úplném vychladnutí škubánky dotvarujeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C dokud nezezlátnou. Podle potřeby potíráme během pečení máslem.

2

ŘEPA S MEDEM A OŘECHY
Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka cca 10-15 minut, pak ji oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky řepy vyskládáme do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme, posypeme vlašskými ořechy a česnekem, pokapeme medem, citronovou šťávou a olivovým olejem.

Vše rukama dobře promícháme, aby se každý plátek řepy ochutil. Dáme péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut Po upečení ještě zlehka pokapeme olivovým olejem.

3

VEPŘOVÉ
V misce smícháme cukr, chilli prášek, kmín, skořici a sůl. Vepřové maso opláchneme, osušíme, zbavíme přebytečného tuku, pokud je třeba, obalíme ve směsi koření a položíme do pekáče. Zasypeme cibuli a česnekem a zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali barbecue omáčku.

Zakryjeme a pečeme přibližně 6-8 hodin v troubě nastavené na 130-150°C. Podle potřeby podléváme vodou nebo i oblíbeným pivem, aby si maso zachovalo svou šťavnatost. Maso můžeme i vařit v hrnci, a to pozvolna na střední teplotu cca 8-10 hodin. Upečené maso vyjmeme na talíř a pomocí vidliček natrháme na jednotlivá vlákna.

Výpek přecedíme přes jemné sítko a zalijeme s ním trhané vepřové. Dobře promísíme, podle chuti můžeme osolit, opepřit či přidat barbecue omáčku. Podáváme s dozlatova upečenými škubánky a medovo-ořechovou řepou.

Autor: schmaky

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...