Pečené vepřové s jablečným salátem

Pečené vepřové s jablečným salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1610 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 120 g
Tuky 94 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co je pro Severní Karolínu typické? Jablka a barbecue! Jen si představte zahradní party, kterou završí právě tohle na grilu pomalu pečené vepřové... Tohle fantastické maso můžete jíst na spoustu způsobů, skvělé bude v asijských napařených bocháncích s omáčkou hoisin nebo k němu přidejte salát ze šťavnatých jablek a zabalte do rozpečených tortill, nebo jej podávejte s opečenými bramborami, jako jsme to udělali my! 

Suroviny

paprika uzená 1 ČL
mletá
hořčice 1 ČL
mletá
hřebíček 0.25 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřová plec 2
s kůží, nakrájené do mřížky
olivový olej
na potření
brambory 500 g
uvařené ve slupce, oloupané, omaštěné máslem, k podávání
Na zálivku
olivový olej 60 ml
česnek 2 stroužky
drcený
pomerančová šťáva 2 PL
limetová šťáva 2 PL
oregano 0.5 ČL
sušené
římský kmín 0.5 ČL
mletý
hořčice dijonská 1 ČL
Na salát
boby 2 hrnek
bob zahradní neboli fazole fava, spařené
jablka 1 ks
zelené Granny Smith, na nudličky
kapary 1 PL
nakládané v soli, propláchnuté, nasekané
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná

1 Předehřejte troubu na 140°C. Promíchejte koření, sůl a pepř a směs vetřete do masa – všude kromě kůže. Tu potřete olivovým olejem a hojně posolte. Do pekáčku, ve kterém budete péct maso, vlijte vodu tak, aby vytvořila zhruba 0,5cm vrstvu. Vložte vepřové, kůží nahoru. Pečte asi 6 hodin, dokud maso nebude měkké. Čas uzpůsobte tloušťce masa.

Potom rozpalte gril, maso dejte do trouby pod gril a pečte, dokud kůže nebude křupavá. Nakonec maso natrhejte vidličkou a podávejte se šťávou, kterou pustilo.

3 Na zálivku prošlehejte všechny ingredience ve větší misce a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte ji s přísadami na salát a podávejte s vepřovým a vařenými bramborami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit