Tacos al pastor – grilované pikantní vepřové marinované v pastě achiote, pečený ananas a domácí tortillové placky: Tohle je pravá mexická fiesta, kterou můžete mít v létě na zahradě i v zimě doma v kuchyni. Bonus? Tortilly jsou zcela bezlepkové. Celý pokrm neobsahuje žádný lepek, laktózu, mléčnou bílkovinu, ani vejce, což jistě potěší řadu alergiků.
Suroviny
Postup
Ananas očistěte, oddělte asi třetinu (ta přijde do omáčky). Zbytek nakrájejte na plátky či kostky velikosti sousta a dejte stranou. Pastu achiote, česnek, papričky chipotle v omáčce adobo, cukr, připravenou 1/3 ananasu, sůl, oregano, římský kmín a cibuli rozmixujte na marinádu. Ochutnejte a případně přidejte ještě trochu ananasu nebo chilli vločky.
Maso nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy, přilijte marinádu a důkladně promněte. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu, nejlépe však přes noc.
Troubu předehřejte na 230 nebo 250 °C a zapněte gril. Maso rozložte na plech tak, aby bylo ideálně v jedné vrstvě, a pečte přibližně 20 minut, až začne mít pěkně ožehnuté okraje a uvnitř bude propečené; v polovině pečení obraťte. Vyjměte a nakrájejte na nudličky.
Odložený ananas krátce opečte na grilovací pánvi.
Na tortilly smíchejte mouku s vlažnou vodou a solí. Těsto by mělo být hladké a pružné (konzistencí by mělo připomínat modelínu Play Dough). Pokud by lepilo, přidejte mouku. Kdyby bylo naopak suché, přilijte vodu. Nechte těsto zakryté potravinovou fólií nebo navlhčenou utěrkou 10 minut odpočívat. Poté z něj tvarujte koule o velikosti golfového míčku a hmotnosti cca 35–40 g. Každou kouli poté vyválejte – nejlépe to jde v zipovacím sáčku nebo mezi archy pečicího papíru – na tenký kruh o průměru 10–12 cm.
Rozpalte nepřilnavou pánev na středním ohni a postupně na ní tortillové placky opékejte nasucho, zhruba minutu z každé strany. Skládejte je na sebe na nahřátý talíř nebo do utěrky. Položené na sobě budou trochu měknout, pro servírování je berte odspodu.
Tortilly plňte masem, ananasem, červenou cibulí a koriandrem. Podávejte doplněné klínky limety na pokapání.