0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tacos al pastor
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4108 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 368 g
Tuky 189 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Grilované pikantní vepřové marinované v pastě achiote, pečený ananas a domácí tortillové placky: Tohle je pravá mexická fiesta, kterou můžete mít v létě na zahradě i v zimě doma v kuchyni. Bonus? Tortilly jsou zcela bezlepkové. Celý pokrm neobsahuje žádný lepek, laktózu, mléčnou bílkovinu, ani vejce, což jistě potěší řadu alergiků.

Suroviny

koření 2 PL
pasta achiote
česnek 5 stroužků
oloupaných
chipotle 1 konzerva
papričky chipotle v adobo
krupicový cukr 1 PL
sůl 2 ČL
oregano 1 ČL
sušené
římský kmín ½ ČL
mletý
cibule 1 ks
oloupaná a rozpůlená
chilli sušené
vločky, podle chuti
vepřová plec 1 kg
Na tortilly
masa harina
voda 500 ml
vlažná, 370–500 ml podle potřeby
sůl 1 ČL
K podávání
cibule červená 1 ks
nakrájená na tenké klínky
koriandr čerstvý 1 svazek
lístky otrhané a pokrájené nahrubo
nakrájená na klínky

Postup

1

Ananas očistěte, oddělte asi třetinu (ta přijde do omáčky). Zbytek nakrájejte na plátky či kostky velikosti sousta a dejte stranou. Pastu achiote, česnek, papričky chipotle v omáčce adobo, cukr, připravenou 1/3 ananasu, sůl, oregano, římský kmín a cibuli rozmixujte na marinádu. Ochutnejte a případně přidejte ještě trochu ananasu nebo chilli vločky.

2

Maso nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy, přilijte marinádu a důkladně promněte. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu, nejlépe však přes noc.

3

Troubu předehřejte na 230 nebo 250°C a zapněte gril. Maso rozložte na plech tak, aby bylo ideálně v jedné vrstvě, a pečte přibližně 20 minut, až začne mít pěkně ožehnuté okraje a uvnitř bude propečené; v polovině pečení obraťte. Vyjměte a nakrájejte na nudličky.

4

Odložený ananas krátce opečte na grilovací pánvi.

5

Na tortilly smíchejte mouku s vlažnou vodou a solí. Těsto by mělo být hladké a pružné (konzistencí by mělo připomínat modelínu Play Dough). Pokud by lepilo, přidejte mouku. Kdyby bylo naopak suché, přilijte vodu. Nechte těsto zakryté potravinovou fólií nebo navlhčenou utěrkou 10 minut odpočívat. Poté z něj tvarujte koule o velikosti golfového míčku a hmotnosti cca 35–40 g. Každou kouli poté vyválejte – nejlépe to jde v zipovacím sáčku nebo mezi archy pečicího papíru – na tenký kruh o průměru 10–12 cm. 

6

Rozpalte nepřilnavou pánev na středním ohni a postupně na ní tortillové placky opékejte nasucho, zhruba minutu z každé strany. Skládejte je na sebe na nahřátý talíř nebo do utěrky. Položené na sobě budou trochu měknout, pro servírování je berte odspodu.

7

Tortilly plňte masem, ananasem, červenou cibulí a koriandrem. Podávejte doplněné klínky limety na pokapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč