
Citronovomandlová kolečka
Obligátní linecké pečivo letos vyměňte za tohle, se kterým přišla naše redaktorka Darina. Inspiraci našla na australském blogu Cookrepublic.
Vydání: 2012/12
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: na 2 plechy
Ingredience
- 90 g másla, změklého
- 220 g jemného třtinového cukru
- 120 g mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky najemno nastrouhané kůry z 1 biocitronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 ml citronové šťávy
- moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do světlé pěny. Pak přisypte mleté mandle, mouku prosátou s kypřicím práškem a citronovou kůru, přilijte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.
2 Těsto vyválejte mezi fólií či pečicím papírem na sílu asi 0,5 cm a dejte na 30 minut chladit. Z těsta vykrájejte kytičky s kolečkem uprostřed, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.
3 Nechte vychladnout na mřížce a pak poprašte moučkovým cukrem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Marie Krejčová
12. Prosinec 2015 14:43
Terezie Chýlová
16. Prosinec 2015 09:30
Maria Vozar
25. Leden 2016 21:49
Helena Purkyňová
28. Leden 2016 12:55
Marta Křížová
17. Prosinec 2017 15:52
Jitka Fingerová
30. Listopad 2018 14:55
Těsto s pomocí pečícího papíru a chlazení v lednici nebyl až takový problém zvládnout. Ale upéct to už problém byl . Těsto nedrží tvar ani strukturu a kolečka opravdu nejsou podobná těm na obrázku. Škoda, že jsem si dŕív nepřečetla komentáŕe.
Lucie Velek
3. Prosinec 2018 12:15
Lucie Velek
3. Prosinec 2018 12:27
Maria Valentovicova
13. Prosinec 2018 02:26
https://www.cookrepublic.com/lemon-and-almond-cookie-wreaths/
Lucie Velek
17. Prosinec 2018 10:04
Pokud vám jde o přiznání autorství, není problém upravit úvodní text u receptu tak, aby byl kredit přiznán paní Sneh.
Nicméně z komentářů vyplývá, že bohužel recept není příliš funkční, takže nedělá dobré jméno ani nám, ani blogerce z Cookrepublic...
Patrně budeme muset časem kolečka opět upéct a recept upravit.
Terezie Vojtová
17. Prosinec 2018 18:27
právě jsem dobojovala a je to 1:0 pro mě vs. kolečka :)
Takže kdo by se chtěl inspirovat mojí úspěšnou variací:
Jde de facto o stejný recept, jen jsem navíc přidala 2 žloutky, mouku (poměrně hodně mouky, intuitivně, nevážila jsem, ale hlavně při válení jí padlo dost...) a chia semínka, vypadají zajímavě a taky trochu zahustí... + jenom z vlastních preferencí jsem půlku cukru vyměnila za med. A to je vše. Těsto jsem nechala v zimě na parapetu, to pomohlo hodně, a teplota trouby 150 stupňů.
Sušenky jsou poměrně dost citronové, měla jsem dát míň šťávy, ale finální pocukrování tu kyselost nakonec vyrovná... dobrota :)
Martina Zajícová
18. Prosinec 2018 08:49
paní Vojtová, moc děkujeme za tip :-)! Vaše variace zní skvěle, vyzkoušíme.