0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6 / 5. Počet hodnocení: 69
Více než hodinu Velmi snadné na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5798 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 423 g
Tuky 393 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukroví je naší českou doménou, ale právě tenhle druh jsme si vypůjčili od našich jižních sousedů. Kakaové cukroví spojené nádivkou z ořechů a meruňkového džemu a potřené čokoládou je totiž původem z Rakouska. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
kakao holandského typu 1 PL
máslo 200 g
nakrájené na kostky
moučkový cukr 100 g
mandle 80 g
oloupané a najemno namleté
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
žloutek 1 ks
čokoládová poleva
tmavá
marcipán
vyválený, lze nahradit mandlemi či půlkami vlašských ořechů, na ozdobení
Na náplň
vlašské ořechy 100 g
namleté
máslo 100 g
moučkový cukr 100 g
meruňkový džem 1 PL
rum 2 PL
tuzemák

1 Do prosáté mouky přisypte kakao, přidejte kostky másla, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte aspoň na hodinu odpočinout do lednice.

2 Z těsta vyválejte 0,5 cm silný plát a formičkami z něj vykrajujte tvary (my jsme zvolili obdélníky, které vypadají jako karty, ale můžete vykrájet kolečka, hvězdičky…). Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v mírně vyhřáté troubě 8 minut podle velikosti. Nechte vychladnout.

3 Mezitím si připravte náplň. Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny, přidejte meruňkový džem, rum a ořechy. Krémem slepujte upečené tvary cukroví. Na závěr dortíčky polijte čokoládovou polevou a ozdobte tvary vykrájenými z marcipánu, oloupanou mandlí nebo půlkou ořechu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit