Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 76
Více než hodinu Velmi snadné na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5798 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 423 g
Tuky 393 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukroví je naší českou doménou, ale právě tenhle druh jsme si vypůjčili od našich jižních sousedů. Kakaové cukroví spojené nádivkou z ořechů a meruňkového džemu a potřené čokoládou je totiž původem z Rakouska. 

Související recepty

Suroviny

máslo 200 g
nakrájené na kostky
oloupané a najemno namleté
nastrouhaná z 1 biocitronu
vyválený, lze nahradit mandlemi či půlkami vlašských ořechů, na ozdobení
Na náplň
namleté
máslo 100 g
meruňkový džem 1 PL
rum 2 PL
tuzemák

Postup

1

Do prosáté mouky přisypte kakao, přidejte kostky másla, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte aspoň na hodinu odpočinout do lednice.

2

Z těsta vyválejte 0,5 cm silný plát a formičkami z něj vykrajujte tvary (my jsme zvolili obdélníky, které vypadají jako karty, ale můžete vykrájet kolečka, hvězdičky…). Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v mírně vyhřáté troubě 8 minut podle velikosti. Nechte vychladnout.

3

Mezitím si připravte náplň. Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny, přidejte meruňkový džem, rum a ořechy. Krémem slepujte upečené tvary cukroví. Na závěr dortíčky polijte čokoládovou polevou a ozdobte tvary vykrájenými z marcipánu, oloupanou mandlí nebo půlkou ořechu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...