Doporučujeme odhodit předsudky. Dršťky přece vyhledávají labužníci po celém světě! Navíc jsou jako stvořené pro zahřátí během zimních měsíců.
Suroviny
Postup
Dršťky řádně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou.
Pak je vložte do vroucí vody a povařte 30 minut. Slijte a postup opakujte. Až třetí voda se použije jako vývar do polévky.
V té dršťky vařte zhruba 1 hodinu doměkka.
Poté sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.
Cibuli osmahněte na sádle dočervena, přidejte špetku čerstvě rozdrceného kmínu, mletou papriku a rajský protlak.
Míchejte asi 1 minutu a pak zaprašte moukou.
Míchejte další minutu a vzniklou jíšku zalijte asi 2 litry vývaru z drštěk.
Rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 20 minut.
Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, česnekem a majoránkou. Polévka by měla být plná drštěk.
Podávejte nejlépe s čerstvým rohlíkem nebo domácí houstičkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)