Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dršťková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 74
Více než dvě hodiny Velmi snadné pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3322 kcal
Bílkoviny 320 g
Sacharidy 98 g
Tuky 183 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doporučujeme odhodit předsudky. Klasická dršťková polévka sice dlouhou dobu platila pouze za hospodskou specialitu, ale dnes dršťky vyhledávají labužníci po celém světě! Navíc jsou jako stvořené pro zahřátí během zimních měsíců. Dejte dršťkové polévce druhou šanci a vyzkoušejte náš recept.

Suroviny

čerstvé
nadrobno
sádlo 100 g
kmín 1 špetka
drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
drcené
majoránka (drhnutá) ½ ČL
lze nahradit houskou, k podávání

Postup

1

Dršťky řádně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou.

2

Pak je vložte do vroucí vody a povařte 30 minut. Slijte a postup opakujte. Až třetí voda se použije jako vývar do polévky.

3

V té dršťky vařte zhruba 1 hodinu doměkka.

4

Poté sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

5

Cibuli osmahněte na sádle dočervena, přidejte špetku čerstvě rozdrceného kmínu, mletou papriku a rajský protlak.

6

Míchejte asi 1 minutu a pak zaprašte moukou.

7

Míchejte další minutu a vzniklou jíšku zalijte asi 2 litry vývaru z drštěk.

8

Rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 20 minut.

9

Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, česnekem a majoránkou. Polévka by měla být plná drštěk.

10

Podávejte nejlépe s čerstvým rohlíkem nebo domácí houstičkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...