Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zadělávané dršťky

Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených).

Vydání: 2013/2
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Vaření 0:40
Maso Francouzská

Ingredience

    • 1,5 kg předvařených hovězích drštěk (nebo 3 kg čerstvých, viz Něco navíc)
    • 1–1,25 litru hovězího vývaru nebo vody
    • 100 g sádla
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 150 g hladké mouky (nebo méně, viz Něco navíc)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 1 snítka tymiánu, odrhnuté lístky
    • 2 snítky čerstvé majoránky + trocha na ozdobení
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 50 g másla, studeného
    • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky na ozdobení
    • chleba nebo žemlový knedlík k podávání

Příprava jídla

1 Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru. Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

2 Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá. Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut. Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem. Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky. Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.

3 Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
  • Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dršťky po italsku

Dršťková polévka

Jak na to: hovězí dršťky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Neuvěřitelně lahodné a chutné jídlo, zvlášť vhodné pro chladnější období.

Přidat komentář