Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vídeňské masopustní koblihy

Nadýchané jako peřinka...

Vydání: 2013/2
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: na 6 - 10 koblih
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 1,5 hodiny
PT20M
Smažení 0:20
Česká

Ingredience

    • 125 ml vlažného mléka
    • 20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
    • 40 g krupicového cukru
    • 280 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 60 g másla
    • 2 lžíce rumu tuzemáku
    • 4 žloutky
    • 2 lžičky zakysané smetany
    • jahodový nebo meruňkový džem
    • olej a sádlo (1 : 1) na smažení

Příprava jídla

1 Do tří čtvrtin mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka (přilévejte postupně), cukru, soli, nakrájeného másla, rumu, žloutků, kvásku, zakysané smetany a mouky (vše kromě mléka o stejné pokojové teplotě) zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca 45 minut).

2 Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou nebo vykrajovátkem naznačte kolečka (mohou mít i okolo 10 cm v průměru) těsně vedle sebe, aby nebylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nepřežeňte to, koblihy by se při smažení topily). Zbylá kolečka dokrojte, položte je na kolečka se zavařeninou, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte o něco menší skleničkou či vykrajovátkem. Okraje tak budou hladké a opravdu pevně spojené.

3 Nechte 15–30 minut kynout na válu spodní stranou nahoru a přikryté utěrkou. Koblihy smažte v hlubší vrstvě tuku 3 minuty pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a bez pokličky smažte 3 minuty z druhé strany. Do tuku dávejte tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného místa. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. Na závěr je pocukrujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Skořicové vločky

Polévané donuty bez kynutí

Bramborové kuličky s rozehřátou čokoládou

Koblihy s ricottovou náplní

Koblihy a spol.

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Přidat komentář