
Uživatelský
recept
recept
Piškotový dort s tvarohem a mandarinkama
Popis receptu:
Místo mandarinek se dá použít jiné ovoce.
Dort, který se hodí jak na sváteční příležitosti, tak na obyčejné letní odpoledne.
Autor: Zuzana Čiperová
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
Na piškotové těsto:
300 g polohrubé mouky,
300 g cukru krystal,
6 vajec,
lžička prášku do pečiva,
špetka soli.
Krém:
250 g měkkého tvarohu,
200 ml smetany na šlehání,
vanilkový cukr.
Ovoce dle chuti,
želatina,
případně další zdobící proprietky.
Příprava jídla
Nejlepší nadýchané piškotové těsto získáme tak, že nejprve ušleháme žloutky s cukrem do bílé pěny. Poté vmícháme mouku s práškem do pečiva. V jiné míse ušleháme z bílků a soli tuhý sníh, který také přidáme do těsta. Dáme péct do trouby předehřáté na 175°C.
Prvních 20 minut troubu vůbec neotvíráme, poté začneme kontrolovat špejlí, vyndáme, když se těsto přestane lepit.
Krém připravíme smícháním vyšlehané smetany, tvarohu a vanilkového cukru - je-li krém málo sladký, můžeme dát cukru více.
Výbornou obměnou je čokoládový tvarohový krém - do krému přidáme 80 g čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.
Krém použijeme jak dovnitř dortu tak nahoru. Poklademe ovocem a zalijeme želatinou (udělejte podle návodu na sáčku). Dozdobte podle fantazie.
Já jsem dělala dort pro dědečka ve tvaru půllitru - nepekla jsem v dortové formě, ale na plechu, aby se mi lépe tvarovalo. Jinak ale můžete udělat klasický kulatý dort, případně koláč... A stejně tak ovoce se hodí prakticky jakékoli.
Dobrou chuť :-)
Přidat komentář