0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňové blues
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2268 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 300 g
Tuky 84 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle fantastický dezert s třešněmi je přímo ideální na zakončení nedělního oběda.

Suroviny

třešně 500 g
čerstvé, omyté, vypeckované
krupicový cukr 5 PL
plus 100 g do bílků
listové těsto 250 g
marcipán 75 g
škrob 2 ČL
ovocný likér 3 PL
crème de cassis nebo jiný rybízový likér nebo rybízový sirup
bílek 2 ks

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Třešně dejte do hrnce, zasypte je dvěma lžícemi krupicového cukru, přilijte 150 ml vody a krátce povařte, aby změkly; trvá to zhruba 5 minut. Pak je přendejte do cedníku a nechte okapat (případně vyždímejte) – šťávu však zachyťte.

2 Těsto vyválejte na plát; měl by být o něco větší, než je třiadvaceticentimetrová kulatá koláčová forma s vlnitým okrajem. Pak ho do formy vmáčkněte – pečlivě do všech záhybů, a přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem.

3 Marcipán rozdrobte a promíchejte se třemi lžícemi cukru. Směsí posypte dno koláče a navrch rovnoměrně rozprostřete třešně. Pečte patnáct až dvacet minut, až je těsto zlaté a krásně křupavé.

4 Mezitím krátce povařte zachycenou šťávu z třešní (mělo by jí být zhruba 200 ml, případně dolijte vodou). Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše studené vody a pak vlijte ke třešňové šťávě. Míchejte tak dlouho, až získáte lepkavou a hladkou hmotu. K ní můžete přidat crème de cassis. Vzniklou ,třešňovicí‘ přelijte základ koláče a nechte vychladnout.

5 Bílky ušlehejte na sníh, pak k nim přidejte 100 g cukru a vyšlehejte dotuha. Bílky navršte na koláč a přesvědčte se, že mezi třešňovým základem a bílky nejsou žádné mezery. Vraťte na deset minut do trouby; bílky by měly lehce zhnědnout. Podávat můžete ještě teplé nebo po vychladnutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit