0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňové blues
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2268 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 300 g
Tuky 84 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle fantastický dezert s třešněmi je přímo ideální na zakončení nedělního oběda.

Suroviny

čerstvé, omyté, vypeckované
krupicový cukr 5 PL
plus 100 g do bílků
listové těsto 250 g
škrob 2 ČL
ovocný likér 3 PL
crème de cassis nebo jiný rybízový likér nebo rybízový sirup

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Třešně dejte do hrnce, zasypte je dvěma lžícemi krupicového cukru, přilijte 150 ml vody a krátce povařte, aby změkly; trvá to zhruba 5 minut. Pak je přendejte do cedníku a nechte okapat (případně vyždímejte) – šťávu však zachyťte.

2 Těsto vyválejte na plát; měl by být o něco větší, než je třiadvaceticentimetrová kulatá koláčová forma s vlnitým okrajem. Pak ho do formy vmáčkněte – pečlivě do všech záhybů, a přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem.

3 Marcipán rozdrobte a promíchejte se třemi lžícemi cukru. Směsí posypte dno koláče a navrch rovnoměrně rozprostřete třešně. Pečte patnáct až dvacet minut, až je těsto zlaté a krásně křupavé.

4 Mezitím krátce povařte zachycenou šťávu z třešní (mělo by jí být zhruba 200 ml, případně dolijte vodou). Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše studené vody a pak vlijte ke třešňové šťávě. Míchejte tak dlouho, až získáte lepkavou a hladkou hmotu. K ní můžete přidat crème de cassis. Vzniklou ,třešňovicí‘ přelijte základ koláče a nechte vychladnout.

5 Bílky ušlehejte na sníh, pak k nim přidejte 100 g cukru a vyšlehejte dotuha. Bílky navršte na koláč a přesvědčte se, že mezi třešňovým základem a bílky nejsou žádné mezery. Vraťte na deset minut do trouby; bílky by měly lehce zhnědnout. Podávat můžete ještě teplé nebo po vychladnutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Patrik Michl

hezký :). fandim Darine

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč