Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Záhorácký závitek
Záhorácký závitek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Záhorácký závitek

4.3/5 Počet hodnocení: 53
Do 75 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4974 kcal
Bílkoviny 275 g
Sacharidy 302 g
Tuky 287 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové, uzené a zelí – zaručená trojkombinace, na které si vždy pochutnáte. Záhorácký závitek milujeme se šťouchanými bramborami, ale podávat je můžete i s knedlíkem nebo rýží. Jestli jste závitky s kysaným zelím a slaninou nikdy neochutnali, teď je ten pravý čas. Podle našeho receptu na záhorácké závitky je zvládnete uvařit raz dva.

Suroviny

zelí kysané 500 g
(uzený bok) na kostičky
sádlo 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájené nadrobno
Na brambory
jarní cibulka 1 svazek
na plátky
petrželka 2 PL
nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Maso nakrájejte na plátky a lehce naklepejte. Osolte a opepřete.

2

Promíchejte 2/3 zelí s uzeným bokem. Směs rozdělte do středu každého plátku a zabalte jako ptáček. Ovažte kuchyňským provázkem.

3

Závitky naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut doměkka.

4

Na 100 g sádla opékejte cibuli pěkně dočervena jako na guláš, trvá to asi 8 minut. Pak přidejte šťávu z upečených závitků (případně dolijte vývarem na 300 ml) a zbytek zelí a vařte 5 minut. Na 50 g sádla zpěňte mouku a míchejte asi 2 minuty, až zrůžoví. Touto jíškou zahustěte zelí a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.

5

Do zelí přidejte závitky a nechte vařit další 3 minuty, aby se pěkně spojily chutě. Podávejte s vařenými bramborami, osolenými, opepřenými a rozšťouchanými s máslem, jarní cibulkou a s nasekanou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč