
Záhorácký závitek
Vepřové, uzené a zelí – zaručená trojkombinace, na které si vždy pochutnáte.
Ingredience
- 1 kg vepřové kýty
- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného boku, nakrájeného na kostičky
- 150 g sádla
- 50 g hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 6 cibulí, nakrájených nadrobno
- 1 kg brambor
- 2 lžíce másla
- svazek jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 2 lžíce nasekané petrželky
NA BRAMBORY
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Maso nakrájejte na plátky a lehce naklepejte. Osolte a opepřete.
2 Promíchejte 2/3 zelí s uzeným bokem. Směs rozdělte do středu každého plátku a zabalte jako ptáček. Ovažte kuchyňským provázkem.
3 Závitky naskládejte v jedné vrstvě do pekáčku, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut doměkka.
4 Na 100 g sádla opékejte cibuli pěkně dočervena jako na guláš, trvá to asi 8 minut. Pak přidejte šťávu z upečených závitků (případně dolijte vývarem na 300 ml) a zbytek zelí a vařte 5 minut. Na 50 g sádla zpěňte mouku a míchejte asi 2 minuty, až zrůžoví. Touto jíškou zahustěte zelí a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.
5 Do zelí přidejte závitky a nechte vařit další 3 minuty, aby se pěkně spojily chutě. Podávejte s vařenými bramborami, osolenými, opepřenými a rozšťouchanými s máslem, jarní cibulkou a s nasekanou petrželkou.
Přidat komentář