Podzimní zelenina, která nikoho nenechá chladným

Podzimní zelenina, která nikoho nenechá chladným

Předvedeme vám, že i se zemitou zeleninou lze v kuchyni rozehrát chuťový koncert, po kterém vás strávníci ocení potleskem vestoje!

Podzimní sklizně nabízejí tradičně bohatou škálu zeleniny. V obchodech a na trzích se o pozornost zákazníků perou zejména květák, kapusta, dýně, červená řepa nebo zelí. Na první pohled nevypadají jako trhák, ale věřte, že jsou skvěle přizpůsobivé a svou všestranností nepřekonatelné.

Celerové hody

Celer často působí jak element, který se v jídle musí strpět, přitom jeho úkolem není působit strávníkům muka při srkání hovězího vývaru.

Až budete chtít dodat bramborové kaši nový šmrnc, vsaďte na celer!

Celerovo-bramborová kaše

Celerovo-bramborová kaše

Více

Aromatická kapusta

Kapusta má výraznou chuť, za kterou stojí sirné sloučeniny. Některým lidem proto nesedí. Když jí však dáte šanci, uvidíte, jak si s ní rozšíříte chuťový rejstřík.

Až se budete chtít zahřát v sychravém podzimním nečase, uvařte kapustovou polévku!

Krémová polévka s kapustou

Krémová polévka s kapustou

Více

Mnoho tváří červené řepy

Nedostižnost červené řepy spočívá v tom, že z ní vykouzlíte v kuchyni nejen polévku, pomazánku, přílohu v podobě teplého salátu z pečené řepy s čočkou, čerstvý salát, předkrm v podobě carpaccia, ale taky dezert!

Z červené řepy vykouzlíte nedostižné srílanské kari!

Srílanské řepné kari

Srílanské řepné kari

Více

Zelí

Jednou z oblíbených podzimních aktivit milovníků zelí, je jeho nakládání. Kvašené nebo kysané zelí patří mezi nepotradatelné dopňky mnoha teplých pokrmů. Pokud ho jíme za syrova, dodá našemu tělu nejen skvělou chuť, ale i prospěšné bakterie mléčného kvašení a vitamín C.

  • Připravit kysané zelí můžete snadno i bez velkých kameninových nádob jen tak ve sklenici, skvělou obměnou je i kvašené zelí po indicku. Kysané zelí pak využijete jako přílohu, zapojíte do nejrůznějších pečených či smažených placek
  • I čerstvé zelí má kuchyni hodně co nabídnout. V čerstvé podobě skvěle funguje v salátech, ve kterém získáte i porci céčka nebo připravíte z něj bezkonkurenční polévku. To ale zdaleka není všechno.
  • Rozložité zelné listy totiž poskytují útočiště pro nejrůznější, nejčastěji masové, náplně. Vytvářet z nich můžete rolky nebo jednotlivé vrstvy zelných listů prokládat.

Podušené čerstvé zelí můžete přidat i do lívanců!

Zelné palačinky

Zelné palačinky

Více

Obchod Apetit