
Cizrnový hummus
V arabské kuchyni je cizrna vyloženě nepostradatelná a recept na hummus, pikantní pastu z ní, je naprostou klasikou. Ochucuje se po libosti, počínaje jemnými bylinkami a konče různým množstvím česneku nebo ostrým kořením. Základ ovšem zůstává: hladce prošlehaná cizrnová pasta, zvláčněná kvalitním olejem.
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 250 g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené
- 1 lžíce sezamové pasty tahini
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (nebo více, chcete-li)
- sekaná zelená petrželka
- sůl, pepř, citronová šťáva, případně paprika nebo chilli na dochucení
Příprava jídla
1. Vařenou nebo konzervovanou cizrnu vsypte do robotu, přidejte sezamovou pastu tahini a rozmixujte. Postupně při tom přilévejte olej; trochu si však ponechte stranou na zakápnutí. Na závěr přidejte kořenicí přísady a krátce prošlehejte, aby se vše spojilo do hladké pasty.
2. Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.
2. Hummus můžete podávat ihned, chutná za tepla i studena. Pokud vám nějaký zbude (v chladu vydrží i několik dnů), zakápněte ho olejem, aby pasta neosychala. Podávejte jako pomazánku na chléb nebo jiné pečivo, s drobným slaným pečivem, případně s chipsy jako dip. S hummusem samozřejmě skvěle ladí i chlebové placky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
kaca (neověřeno)
28. Červen 2006 09:41
Silis (neověřeno)
28. Červen 2006 10:48
Hanka (neověřeno)
19. Březen 2007 15:30
Lucie (neověřeno)
6. Květen 2007 21:02
lenka (neověřeno)
4. Červen 2007 13:40
LD (neověřeno)
27. Červen 2007 04:13
phoebe (neověřeno)
28. Červen 2006 11:27
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 19:33
Lili (neověřeno)
21. Říjen 2007 13:37
Míša (neověřeno)
10. Leden 2008 19:53
Kahlan (neověřeno)
4. Červen 2008 13:42
Zuzana (neověřeno)
15. Únor 2008 16:24
jana (neověřeno)
25. Únor 2008 14:01
Markéta Machalová
5. Červenec 2009 12:38
Matta Hari
6. Leden 2015 14:14