Zapečené těstoviny jsou zaručený hit! A tohle je doslova večeře de luxe.
Suroviny
1 Nastrouhané cukety lehce osolte, promíchejte a nechte vykapat v cedníku. Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vsypte vykapané cukety a asi 10 minut je zvolna a za občasného míchání opékejte. Přidejte polovinu česneku a ještě 2–3 minuty opékejte. Zvyšte plamen a nechte odpařit veškerou tekutinu, kterou cukety pustily. Odstavte z plotny a nechte vychladnout, poté vmíchejte ricottu a citronovou kůru, dosolte a opepřete.
2 Na omáčku zahřejte v menším hrnci lžíci olivového oleje a zvolna na něm opečte zbylý česnek. Přidejte rajčata, 2 bobkové listy a cukr a nechte 20 minut vařit, aby omáčka zhoustla. Vyjměte bobkový list.
3 Troubu rozehřejte na 180°C. Náplň rozdělte na lasagne (pokud jsou tuhé a špatně by se s nimi pracovalo, přelijte je předtím vroucí vodou a slijte) a zarolujte do úhledných trubiček. Polovinu omáčky vlijte do zapékací mísy, na ni vyskládejte cannelloni (spojem dolů) a přelijte zbylou rajčatovou omáčkou. Posypte parmazánem a dopečte 30 minut. Podávejte posypané lístky bazalky a můžete ještě přidat trochu strouhaného parmazánu.