Plnění cannelloni je pracné a nadmíru nezábavné. Přinášíme proto recept, v němž se plní samy, a ještě mají smetanovou pokličku.
Suroviny
Postup
Sušené houby zalijte horkou vodou. Mezitím na středním plameni rozehřejte velkou těžkou pánev, vlijte část olivového oleje, nasekanou či nastrouhanou mrkev, celer, cibuli, česnek a pórek. Restujte na středním plameni osm až deset minut. Potom přidejte pokrájené čerstvé žampiony i sušené houby včetně nálevu a duste, dokud zelenina nezměkne.
Šťávu nechte odpařit, poté do pánve vyklopte rajčata a přidejte nasekané stonky bazalky (lístky si nechte na později). Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Pomalu vařte zhruba tři čtvrtě hodiny, aby ragú zhoustlo. Přihoďte lístky bazalky.
V jiné pánvi připravte špenátový ,podklad‘. Rozpalte ji, pokapejte olejem, vložte špenát a míchejte jím, dokud nezavadne. Okořeňte solí, pepřem i muškátovým oříškem a dejte zatím stranou.
Na řadě je bílá omáčka – zřejmě ta nejrychlejší, jakou znáte! Musíte udělat jediné: smíchat smetanu, zakysanou smetanu, ančovičky osušené od oleje a hrst parmazánu.
Na dno hrnce (měl by být 20 centimetrů široký a asi 12 centimerů hluboký) vlijte zhruba centimetr bílé omáčky, posypte ji parmazánem, naskládejte špenát a přidejte polovinu ragú. Dlaněmi do něj zatlačujte cannelloni, jeden vedle druhého (obr. 1). Zbylé ragú pak vlijte shora, aby byly trubičky zcela zakryté (obr. 2). Navrch nalijte zbytek bílé omáčky (obr. 3), opět posypte parmazánem, pokropte olivovým olejem a tři čtvrtě hodiny pečte v troubě při 190 °C.
Komentáře