Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkové polské koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 476 g
Tuky 159 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako k českému létu patří kynuté koláče na plech s borůvkami, k tomu polskému zase jagodzianki, kynuté těsto ve formě kapes nebo koláčů, naplněné borůvkami. Inspirovali jsme se u polského blogera Michala Korkozse, v jehož verzi jagodzianek hraje prim právě lahodná borůvková náplň. 
 

Suroviny

mléko 60 ml
+ na podsypání
droždí sušené 5 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
prošlehané
tučná
Na náplň
čím více borůvek, tím je moučník chutnější, ale obtížněji se plní
škrob 2 ČL
kukuřičný
nebo více, podle sladkosti borůvek
Na drobenku
sůl 1 špetka
+ 2 lžíce rozpuštěného na pokapání
rozšlehaný, na potření

Postup

1

Na těsto zahřejte a rozpusťte v rendlíku máslo v mléce a nechte je zchladnout. Do mísy (použít můžete i robot, v takovém případě dejte do mísy jako první tekuté přísady) vsypte mouku, cukr a droždí, na opačnou stranu mísy dejte sůl. Udělejte důlek a vlijte do něj zchladlé mléko s máslem. Přidejte vejce a zakysanou smetanu a uhněťte hladké a lesklé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto musí být dokonale elastické, jinak se bude při vytahování a plnění trhat.

2

Borůvky promíchejte se škrobem a oběma cukry. Pracovní desku poprašte moukou. Těsto rozdělte na 9 dílů. Každý díl rozválejte na tenkou placku o průměru zhruba 14 cm.

3

Placičkou těsta vyložte misku na kompot, rukama upravte, aby těsto kopírovalo tvar misky.

4

Do vzniklé ,misky z těsta dejte 3–4 vrchovaté lžíce borůvek, po každé lžíci borůvky trochu sklepejte, aby se jich vešlo do misky co nejvíce.

5

Dvě protilehlé strany těsta vytáhněte směrem do středu, stiskněte spoje a dobře uzavřete.

6

Totéž udělejte s druhými dvěma protilehlými stranami, všechny spoje dobře utěsněte.

7

Opatrně vyklepněte z misky vzniklou kapsu, zkontrolujte, zda se těsto někde netrhá, případné trhlinky zacelte. Opatrně můžete v rukou více zakulatit tvar. Pak položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Volně zakryjte a nechte znovu 1 hodinu nakynout.

8

Smíchejte prsty přísady na drobenku. Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynuté koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte drobenkou. Pečte 25 minut. Koláče v troubě trochu popraskají a část šťávy z borůvek vyteče – na chuti jim to však neubere. Vytáhněte koláče z trouby a ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem.

Krásné mističky na kompot a další designový porcelán, potřeby pro cukráře i kvalitní suroviny zakoupíte se slevami až 40 % u našich partnerů během Dnů Apetit – online festivalu pro všechny, pro které je jídlo vášeň a životní styl. Nabídka platí jen do 27. 6.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...