Borůvkové polské koláče

Borůvkové polské koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Borůvkové polské koláče

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 476 g
Tuky 159 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rámci akce Dny Apetit, která probíhá od 19. do 27. 6., jsme si pro vás připravili exkluzivní sladkou ochutnávku s červencového čísla Apetitu (v prodeji od 21. 6.). Stejně jako k českému létu patří kynuté koláče na plech s borůvkami, k tomu polskému zase jagodzianki, kynuté těsto ve formě kapes nebo koláčů, naplněné borůvkami. Inspirovali jsme se u polského blogera Michala Korkozse, v jehož verzi jagodzianek hraje prim právě lahodná borůvková náplň. 
 

Suroviny

máslo 80 g
mléko 60 ml
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na podsypání
krupicový cukr 50 g
droždí sušené 5 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
prošlehané
zakysaná smetana 1 PL
tučná
Na náplň
borůvky 600 g
čím více borůvek, tím je moučník chutnější, ale obtížněji se plní
škrob 2 ČL
kukuřičný
krupicový cukr 2 PL
nebo více, podle sladkosti borůvek
vanilkový cukr 1 bal
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 50 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 30 g
máslo 50 g
+ 2 lžíce rozpuštěného na pokapání
žloutek 1 ks
rozšlehaný, na potření

1 Na těsto zahřejte a rozpusťte v rendlíku máslo v mléce a nechte je zchladnout. Do mísy (použít můžete i robot, v takovém případě dejte do mísy jako první tekuté přísady) vsypte mouku, cukr a droždí, na opačnou stranu mísy dejte sůl. Udělejte důlek a vlijte do něj zchladlé mléko s máslem. Přidejte vejce a zakysanou smetanu a uhněťte hladké a lesklé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto musí být dokonale elastické, jinak se bude při vytahování a plnění trhat.

2 Borůvky promíchejte se škrobem a oběma cukry. Pracovní desku poprašte moukou. Těsto rozdělte na 9 dílů. Každý díl rozválejte na tenkou placku o průměru zhruba 14 cm.

Borůvkové polské koláče 1
ZDROJ: Apetit

3 Placičkou těsta vyložte misku na kompot, rukama upravte, aby těsto kopírovalo tvar misky.

Borůvkové polské koláče 2
ZDROJ: Apetit

4 Do vzniklé ,misky z těsta‘ dejte 3–4 vrchovaté lžíce borůvek, po každé lžíci borůvky trochu sklepejte, aby se jich vešlo do misky co nejvíce.

Borůvkové polské koláče 3
ZDROJ: Apetit

5 Dvě protilehlé strany těsta vytáhněte směrem do středu, stiskněte spoje a dobře uzavřete.

Borůvkové polské koláče 4
ZDROJ: Apetit

6 Totéž udělejte s druhými dvěma protilehlými stranami, všechny spoje dobře utěsněte.

Borůvkové polské koláče 5
ZDROJ: Apetit

7 Opatrně vyklepněte z misky vzniklou kapsu, zkontrolujte, zda se těsto někde netrhá, případné trhlinky zacelte. Opatrně můžete v rukou více zakulatit tvar. Pak položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Volně zakryjte a nechte znovu 1 hodinu nakynout.

Borůvkové polské koláče 6
ZDROJ: Apetit

8 Smíchejte prsty přísady na drobenku. Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynuté koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte drobenkou. Pečte 25 minut. Koláče v troubě trochu popraskají a část šťávy z borůvek vyteče – na chuti jim to však neubere. Vytáhněte koláče z trouby a ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem.

Krásné mističky na kompot a další designový porcelán, potřeby pro cukráře i kvalitní suroviny zakoupíte se slevami až 40 % u našich partnerů během Dnů Apetit – online festivalu pro všechny, pro které je jídlo vášeň a životní styl. Nabídka platí jen do 27. 6.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit