0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Borůvkové polské koláče

Borůvkové polské koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Borůvkové polské koláče

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 476 g
Tuky 159 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rámci akce Dny Apetit, která probíhá od 19. do 27. 6., jsme si pro vás připravili exkluzivní sladkou ochutnávku s červencového čísla Apetitu (v prodeji od 21. 6.). Stejně jako k českému létu patří kynuté koláče na plech s borůvkami, k tomu polskému zase jagodzianki, kynuté těsto ve formě kapes nebo koláčů, naplněné borůvkami. Inspirovali jsme se u polského blogera Michala Korkozse, v jehož verzi jagodzianek hraje prim právě lahodná borůvková náplň. 
 

Suroviny

máslo 80 g
mléko 60 ml
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na podsypání
krupicový cukr 50 g
droždí sušené 5 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
prošlehané
zakysaná smetana 1 PL
tučná
Na náplň
borůvky 600 g
čím více borůvek, tím je moučník chutnější, ale obtížněji se plní
škrob 2 ČL
kukuřičný
krupicový cukr 2 PL
nebo více, podle sladkosti borůvek
vanilkový cukr 1 bal
Na drobenku
mouka pšeničná polohrubá 50 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 30 g
máslo 50 g
+ 2 lžíce rozpuštěného na pokapání
žloutek 1 ks
rozšlehaný, na potření

1 Na těsto zahřejte a rozpusťte v rendlíku máslo v mléce a nechte je zchladnout. Do mísy (použít můžete i robot, v takovém případě dejte do mísy jako první tekuté přísady) vsypte mouku, cukr a droždí, na opačnou stranu mísy dejte sůl. Udělejte důlek a vlijte do něj zchladlé mléko s máslem. Přidejte vejce a zakysanou smetanu a uhněťte hladké a lesklé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto musí být dokonale elastické, jinak se bude při vytahování a plnění trhat.

2 Borůvky promíchejte se škrobem a oběma cukry. Pracovní desku poprašte moukou. Těsto rozdělte na 9 dílů. Každý díl rozválejte na tenkou placku o průměru zhruba 14 cm.

Borůvkové polské koláče 1
ZDROJ: Apetit

3 Placičkou těsta vyložte misku na kompot, rukama upravte, aby těsto kopírovalo tvar misky.

Borůvkové polské koláče 2
ZDROJ: Apetit

4 Do vzniklé ,misky z těsta‘ dejte 3–4 vrchovaté lžíce borůvek, po každé lžíci borůvky trochu sklepejte, aby se jich vešlo do misky co nejvíce.

Borůvkové polské koláče 3
ZDROJ: Apetit

5 Dvě protilehlé strany těsta vytáhněte směrem do středu, stiskněte spoje a dobře uzavřete.

Borůvkové polské koláče 4
ZDROJ: Apetit

6 Totéž udělejte s druhými dvěma protilehlými stranami, všechny spoje dobře utěsněte.

Borůvkové polské koláče 5
ZDROJ: Apetit

7 Opatrně vyklepněte z misky vzniklou kapsu, zkontrolujte, zda se těsto někde netrhá, případné trhlinky zacelte. Opatrně můžete v rukou více zakulatit tvar. Pak položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Volně zakryjte a nechte znovu 1 hodinu nakynout.

Borůvkové polské koláče 6
ZDROJ: Apetit

8 Smíchejte prsty přísady na drobenku. Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynuté koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte drobenkou. Pečte 25 minut. Koláče v troubě trochu popraskají a část šťávy z borůvek vyteče – na chuti jim to však neubere. Vytáhněte koláče z trouby a ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem.

Krásné mističky na kompot a další designový porcelán, potřeby pro cukráře i kvalitní suroviny zakoupíte se slevami až 40 % u našich partnerů během Dnů Apetit – online festivalu pro všechny, pro které je jídlo vášeň a životní styl. Nabídka platí jen do 27. 6.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit