Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkové polské koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3766 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 476 g
Tuky 159 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako k českému létu patří kynuté koláče na plech s borůvkami, k tomu polskému zase jagodzianki, kynuté těsto ve formě kapes nebo koláčů, naplněné borůvkami. Inspirovali jsme se u polského blogera Michala Korkozse, v jehož verzi jagodzianek hraje prim právě lahodná borůvková náplň. 
 

Suroviny

mléko 60 ml
+ na podsypání
droždí sušené 5 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
prošlehané
tučná
Na náplň
čím více borůvek, tím je moučník chutnější, ale obtížněji se plní
škrob 2 ČL
kukuřičný
nebo více, podle sladkosti borůvek
Na drobenku
sůl 1 špetka
+ 2 lžíce rozpuštěného na pokapání
rozšlehaný, na potření

Postup

1

Na těsto zahřejte a rozpusťte v rendlíku máslo v mléce a nechte je zchladnout. Do mísy (použít můžete i robot, v takovém případě dejte do mísy jako první tekuté přísady) vsypte mouku, cukr a droždí, na opačnou stranu mísy dejte sůl. Udělejte důlek a vlijte do něj zchladlé mléko s máslem. Přidejte vejce a zakysanou smetanu a uhněťte hladké a lesklé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto musí být dokonale elastické, jinak se bude při vytahování a plnění trhat.

2

Borůvky promíchejte se škrobem a oběma cukry. Pracovní desku poprašte moukou. Těsto rozdělte na 9 dílů. Každý díl rozválejte na tenkou placku o průměru zhruba 14 cm.

3

Placičkou těsta vyložte misku na kompot, rukama upravte, aby těsto kopírovalo tvar misky.

4

Do vzniklé ,misky z těsta dejte 3–4 vrchovaté lžíce borůvek, po každé lžíci borůvky trochu sklepejte, aby se jich vešlo do misky co nejvíce.

5

Dvě protilehlé strany těsta vytáhněte směrem do středu, stiskněte spoje a dobře uzavřete.

6

Totéž udělejte s druhými dvěma protilehlými stranami, všechny spoje dobře utěsněte.

7

Opatrně vyklepněte z misky vzniklou kapsu, zkontrolujte, zda se těsto někde netrhá, případné trhlinky zacelte. Opatrně můžete v rukou více zakulatit tvar. Pak položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Volně zakryjte a nechte znovu 1 hodinu nakynout.

8

Smíchejte prsty přísady na drobenku. Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynuté koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte drobenkou. Pečte 25 minut. Koláče v troubě trochu popraskají a část šťávy z borůvek vyteče – na chuti jim to však neubere. Vytáhněte koláče z trouby a ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem.

Krásné mističky na kompot a další designový porcelán, potřeby pro cukráře i kvalitní suroviny zakoupíte se slevami až 40 % u našich partnerů během Dnů Apetit – online festivalu pro všechny, pro které je jídlo vášeň a životní styl. Nabídka platí jen do 27. 6.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč