Stejně jako k českému létu patří kynuté koláče na plech s borůvkami, k tomu polskému zase jagodzianki, kynuté těsto ve formě kapes nebo koláčů, naplněné borůvkami. Inspirovali jsme se u polského blogera Michala Korkozse, v jehož verzi jagodzianek hraje prim právě lahodná borůvková náplň.
Suroviny
1 Na těsto zahřejte a rozpusťte v rendlíku máslo v mléce a nechte je zchladnout. Do mísy (použít můžete i robot, v takovém případě dejte do mísy jako první tekuté přísady) vsypte mouku, cukr a droždí, na opačnou stranu mísy dejte sůl. Udělejte důlek a vlijte do něj zchladlé mléko s máslem. Přidejte vejce a zakysanou smetanu a uhněťte hladké a lesklé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto musí být dokonale elastické, jinak se bude při vytahování a plnění trhat.
2 Borůvky promíchejte se škrobem a oběma cukry. Pracovní desku poprašte moukou. Těsto rozdělte na 9 dílů. Každý díl rozválejte na tenkou placku o průměru zhruba 14 cm.

3 Placičkou těsta vyložte misku na kompot, rukama upravte, aby těsto kopírovalo tvar misky.

4 Do vzniklé ,misky z těsta‘ dejte 3–4 vrchovaté lžíce borůvek, po každé lžíci borůvky trochu sklepejte, aby se jich vešlo do misky co nejvíce.

5 Dvě protilehlé strany těsta vytáhněte směrem do středu, stiskněte spoje a dobře uzavřete.

6 Totéž udělejte s druhými dvěma protilehlými stranami, všechny spoje dobře utěsněte.

7 Opatrně vyklepněte z misky vzniklou kapsu, zkontrolujte, zda se těsto někde netrhá, případné trhlinky zacelte. Opatrně můžete v rukou více zakulatit tvar. Pak položte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Volně zakryjte a nechte znovu 1 hodinu nakynout.

8 Smíchejte prsty přísady na drobenku. Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynuté koláče potřete rozšlehaným žloutkem a posypte drobenkou. Pečte 25 minut. Koláče v troubě trochu popraskají a část šťávy z borůvek vyteče – na chuti jim to však neubere. Vytáhněte koláče z trouby a ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem.