Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený květák se sýrem
Zapečený květák se sýrem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Zapečený květák se sýrem

4.1/5 Počet hodnocení: 39
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2958 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 74 g
Tuky 265 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečený květák se sýrem je vynikající, jeho jemná chuť totiž skvěle ladí s muškátovým oříškem v bešamelu. Podobně můžete gratinovat i čekanku nebo brambory. Tento božský pečený květák podávejte jako výživné bezmasé jídlo, které rozhodně zasytí a všichni si na něm pochutnají.

Suroviny

na růžičky
olivový olej 1 PL
sůl
mléko 400 ml
čedar 150 g
vyzrálý, nastrouhaný
strouhaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C.

2

Květákové růžičky dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, štědře osolte, promíchejte a poté rozprostřete tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

3

Dejte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud nebudou lehce opečené a měkké tak, že jimi špička nože snadno projede.

4

Vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 200 °C.

5

V menším hrnci rozehřejte máslo, a když začne lehce pěnit, přisypte mouku. Míchejte asi 3 minuty do zlatavé jíšky.

6

Pak začněte po částech vlévat mléko a smetanu. Obsah hrnce přitom vždy důkladně promíchejte dohladka, a pak teprve přilijte další tekutinu, jen tak se vám neudělají hrudky. Zpočátku budete mít v hrnci hustší kaši, nakonec vznikne hedvábně hladká omáčka. Vařte ji za častého míchání a prošlehávání 15 minut, aby se mouka provařila a omáčka zhoustla.

7

Sejměte z plotny a vmíchejte čedar, přistrouhejte muškátový oříšek a podle potřeby dosolte.

8

Předpečené růžičky květáku rozprostřete do zapékací misky nebo pekáčku a přelijte sýrovou omáčkou.

9

Pečte 25–30 minut, hotový květák bude mít opečenou krustičku a sýrová omáčka kolem něj bude bublat.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete více sýra, můžete obsah pekáčku před vložením do trouby ještě posypat strouhaným sýrem. A pokud postrádáte kousek masa, slaninou nikdy nic nezkazíte. Můžete ji na kostičky nakrájenou opéct a přidat do omáčky nebo ji podávat ke květáku až na talíři.

Foto: Alex Luck, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...