0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený květák se sýrem

Zapečený květák se sýrem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Zapečený květák se sýrem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2958 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 74 g
Tuky 265 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečený květák je vynikající, jeho jemná chuť totiž skvěle ladí s muškátovým oříškem v bešamelu. Podobně můžete gratinovat i čekanku nebo brambory.

Suroviny

květák 1 ks
na růžičky
olivový olej 1 PL
sůl
máslo 75 g
mouka pšeničná hladká 4 PL
mléko 400 ml
smetana ke šlehání 400 ml
čedar 150 g
vyzrálý, nastrouhaný
muškátový oříšek špetka
strouhaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C.

2

Květákové růžičky dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, štědře osolte, promíchejte a poté rozprostřete tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

3

Dejte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud nebudou lehce opečené a měkké tak, že jimi špička nože snadno projede.

4

Vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 200°C.

5

V menším hrnci rozehřejte máslo, a když začne lehce pěnit, přisypte mouku. Míchejte asi 3 minuty do zlatavé jíšky.

6

Pak začněte po částech vlévat mléko a smetanu. Obsah hrnce přitom vždy důkladně promíchejte dohladka, a pak teprve přilijte další tekutinu, jen tak se vám neudělají hrudky. Zpočátku budete mít v hrnci hustší pastu, nakonec vznikne hedvábně hladká omáčka. Vařte ji za častého míchání a prošlehávání 15 minut, aby se mouka provařila a omáčka zhoustla.

7

Sejměte z plotny a vmíchejte čedar, přistrouhejte muškátový oříšek a podle potřeby dosolte.

8

Předpečené růžičky květáku rozprostřete do zapékací misky nebo pekáčku a přelijte sýrovou omáčkou.

9

Pečte 25–30 minut, hotový květák bude mít opečenou krustičku a sýrová omáčka kolem něj bude bublat.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete více sýra, můžete obsah pekáčku před vložením do trouby ještě posypat strouhaným sýrem. A pokud postrádáte kousek masa, slaninou nikdy nic nezkazíte. Můžete ji na kostičky nakrájenou opéct a přidat do omáčky nebo ji podávat ke květáku až na talíři.

Foto: Alex Luck, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit