0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený květák se sýrem

Zapečený květák se sýrem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Zapečený květák se sýrem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2958 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 74 g
Tuky 265 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečený květák je vynikající, jeho jemná chuť totiž skvěle ladí s muškátovým oříškem v bešamelu. Podobně můžete gratinovat i čekanku nebo brambory.

Suroviny

na růžičky
olivový olej 1 PL
sůl
máslo 75 g
mouka pšeničná hladká 4 PL
mléko 400 ml
čedar 150 g
vyzrálý, nastrouhaný
muškátový oříšek špetka
strouhaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C.

2

Květákové růžičky dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, štědře osolte, promíchejte a poté rozprostřete tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

3

Dejte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud nebudou lehce opečené a měkké tak, že jimi špička nože snadno projede.

4

Vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 200°C.

5

V menším hrnci rozehřejte máslo, a když začne lehce pěnit, přisypte mouku. Míchejte asi 3 minuty do zlatavé jíšky.

6

Pak začněte po částech vlévat mléko a smetanu. Obsah hrnce přitom vždy důkladně promíchejte dohladka, a pak teprve přilijte další tekutinu, jen tak se vám neudělají hrudky. Zpočátku budete mít v hrnci hustší pastu, nakonec vznikne hedvábně hladká omáčka. Vařte ji za častého míchání a prošlehávání 15 minut, aby se mouka provařila a omáčka zhoustla.

7

Sejměte z plotny a vmíchejte čedar, přistrouhejte muškátový oříšek a podle potřeby dosolte.

8

Předpečené růžičky květáku rozprostřete do zapékací misky nebo pekáčku a přelijte sýrovou omáčkou.

9

Pečte 25–30 minut, hotový květák bude mít opečenou krustičku a sýrová omáčka kolem něj bude bublat.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete více sýra, můžete obsah pekáčku před vložením do trouby ještě posypat strouhaným sýrem. A pokud postrádáte kousek masa, slaninou nikdy nic nezkazíte. Můžete ji na kostičky nakrájenou opéct a přidat do omáčky nebo ji podávat ke květáku až na talíři.

Foto: Alex Luck, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč