Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečený květák se sýrem

Zapečený květák je vynikající, jeho jemná chuť totiž skvěle ladí s muškátovým oříškem v bešamelu. Podobně můžete gratinovat i čekanku nebo brambory.

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
Vaření + pečení
PT1H
Pečení 1:00
Zelenina

Ingredience

    • 1 květák, rozdělený na růžičky
    • 1 lžíce olivového oleje
    • sůl
    • 75 g másla
    • 4 lžíce hladké mouky
    • 400 ml mléka
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 150 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného
    • špetka strouhaného muškátového oříšku

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220°C. Květákové růžičky dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, štědře osolte, promíchejte a poté rozprostřete tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Dejte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud nebudou lehce opečené a měkké tak, že jimi špička nože snadno projede. Vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 200°C.

2 V menším hrnci rozehřejte máslo, a když začne lehce pěnit, přisypte mouku. Míchejte asi 3 minuty do zlatavé jíšky. Pak začněte po částech vlévat mléko a smetanu. Obsah hrnce přitom vždy důkladně promíchejte dohladka, a pak teprve přilijte další tekutinu, jen tak se vám neudělají hrudky. Zpočátku budete mít v hrnci hustší pastu, nakonec vznikne hedvábně hladká omáčka. Vařte ji za častého míchání a prošlehávání 15 minut, aby se mouka provařila a omáčka zhoustla. Sejměte z plotny a vmíchejte čedar, přistrouhejte muškátový oříšek a podle potřeby dosolte.

3 Předpečené růžičky květáku rozprostřete do zapékací misky nebo pekáčku a přelijte sýrovou omáčkou. Pečte 25–30 minut, hotový květák bude mít opečenou krustičku a sýrová omáčka kolem něj bude bublat.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete více sýra, můžete obsah pekáčku před vložením do trouby ještě posypat strouhaným sýrem. A pokud postrádáte kousek masa, slaninou nikdy nic nezkazíte. Můžete ji na kostičky nakrájenou opéct a přidat do omáčky nebo ji podávat ke květáku až na talíři.

Foto: Alex Luck
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář