Zapečený květák je vynikající, jeho jemná chuť totiž skvěle ladí s muškátovým oříškem v bešamelu. Podobně můžete gratinovat i čekanku nebo brambory.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220°C.
Květákové růžičky dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, štědře osolte, promíchejte a poté rozprostřete tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
Dejte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud nebudou lehce opečené a měkké tak, že jimi špička nože snadno projede.
Vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 200°C.
V menším hrnci rozehřejte máslo, a když začne lehce pěnit, přisypte mouku. Míchejte asi 3 minuty do zlatavé jíšky.
Pak začněte po částech vlévat mléko a smetanu. Obsah hrnce přitom vždy důkladně promíchejte dohladka, a pak teprve přilijte další tekutinu, jen tak se vám neudělají hrudky. Zpočátku budete mít v hrnci hustší pastu, nakonec vznikne hedvábně hladká omáčka. Vařte ji za častého míchání a prošlehávání 15 minut, aby se mouka provařila a omáčka zhoustla.
Sejměte z plotny a vmíchejte čedar, přistrouhejte muškátový oříšek a podle potřeby dosolte.
Předpečené růžičky květáku rozprostřete do zapékací misky nebo pekáčku a přelijte sýrovou omáčkou.
Pečte 25–30 minut, hotový květák bude mít opečenou krustičku a sýrová omáčka kolem něj bude bublat.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete více sýra, můžete obsah pekáčku před vložením do trouby ještě posypat strouhaným sýrem. A pokud postrádáte kousek masa, slaninou nikdy nic nezkazíte. Můžete ji na kostičky nakrájenou opéct a přidat do omáčky nebo ji podávat ke květáku až na talíři.
Foto: Alex Luck, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media