Losos s ochucenou strouhankou a čočkou se špenátem

Losos s ochucenou strouhankou a čočkou se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1135 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 73 g
Tuky 55 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklá kombinace lososa a čočky vás dostane!

Související recepty

Suroviny

česnek 2 stroužek
1 nasekaný nahrubo, 1 na tenké plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nakrájená nahrubo
citron 1 ks
kůra a z té poloviny nakrájen klínky k podávání
1 ks
celozrnný rohlík lze nahradit cerálním
sůl
pepř
čerstvě mletý
losos 2 ks
filet po 150 až 200g
olivový olej 2 PL
baby špenát 100 g
lze nahradit polníčkem
čočka 1 ks
konzerva, např. Vapeur od Bonduelle, scezená
zakysaná smetana 1 PL
lze nahradit velmi tučnou zakysanou smetanou
křen 1 PL
smetanový, podle chuti

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Hrubě nasekaný stroužek česneku rozsekejte tyčovým mixérem nebo v robotu s většinou petrželky, citronovou kůrou a pečivem. Osolte a opepřete.

2 Lososa osolte a opepřete a pak na filety rozdělte a přitiskněte ochucenou strouhanku. Položte strouhankou vzhůru do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a pečte v troubě 15–20 minut, aby se ryba propekla a strouhanka zezlátla.

3 V menší pánvi na mírném ohni opékejte na zbývajícím oleji plátky česneku 1–2 minuty. Vsypte špenát a čočku, promíchejte, zesilte oheň a nechte špenát zavadnout a čočku prohřát. Vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu a smetanový křen. Podle chuti dosolte a dopepřete.

4 Směs z pánve rozdělte na talíře. Na ni položte lososa, posypte zbývající petrželkou a podávejte s citronem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit