Losos s ochucenou strouhankou a čočkou se špenátem

Losos s ochucenou strouhankou a čočkou se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1135 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 73 g
Tuky 55 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Neobvyklá kombinace lososa a čočky vás dostane!

Suroviny

česnek 2 stroužek
1 nasekaný nahrubo, 1 na tenké plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nakrájená nahrubo
citron 1 ks
kůra a z té poloviny nakrájen klínky k podávání
1 ks
celozrnný rohlík lze nahradit cerálním
sůl
pepř
čerstvě mletý
losos 2 ks
filet po 150 až 200g
olivový olej 2 PL
baby špenát 100 g
lze nahradit polníčkem
čočka 1 ks
konzerva, např. Vapeur od Bonduelle, scezená
zakysaná smetana 1 PL
lze nahradit velmi tučnou zakysanou smetanou
křen 1 PL
smetanový, podle chuti

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Hrubě nasekaný stroužek česneku rozsekejte tyčovým mixérem nebo v robotu s většinou petrželky, citronovou kůrou a pečivem. Osolte a opepřete.

2 Lososa osolte a opepřete a pak na filety rozdělte a přitiskněte ochucenou strouhanku. Položte strouhankou vzhůru do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a pečte v troubě 15–20 minut, aby se ryba propekla a strouhanka zezlátla.

3 V menší pánvi na mírném ohni opékejte na zbývajícím oleji plátky česneku 1–2 minuty. Vsypte špenát a čočku, promíchejte, zesilte oheň a nechte špenát zavadnout a čočku prohřát. Vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu a smetanový křen. Podle chuti dosolte a dopepřete.

4 Směs z pánve rozdělte na talíře. Na ni položte lososa, posypte zbývající petrželkou a podávejte s citronem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit