Neobvyklá kombinace lososa a čočky vás dostane!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Hrubě nasekaný stroužek česneku rozsekejte tyčovým mixérem nebo v robotu s většinou petrželky, citronovou kůrou a pečivem. Osolte a opepřete.
Lososa osolte a opepřete a pak na filety rozdělte a přitiskněte ochucenou strouhanku. Položte strouhankou vzhůru do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte 1 lžící oleje a pečte v troubě 15–20 minut, aby se ryba propekla a strouhanka zezlátla.
V menší pánvi na mírném ohni opékejte na zbývajícím oleji plátky česneku 1–2 minuty. Vsypte špenát a čočku, promíchejte, zesilte oheň a nechte špenát zavadnout a čočku prohřát. Vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu a smetanový křen. Podle chuti dosolte a dopepřete.
Směs z pánve rozdělte na talíře. Na ni položte lososa, posypte zbývající petrželkou a podávejte s citronem.