Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukrový hrášek, zelenina plná svěžesti a zdraví: Jak ho využít k kuchyni?

Cukrový hrášek
ZDROJ: Karolina Kolodziejczak/Unsplash
sdílet:

Není hrášek jako hrášek. Jaký je rozdíl mezi hráškem dřeňovým a cukrovým? Jak můžete cukrový hrášek využít v kuchyni?

Nejčastěji se můžeme setkat s hráškem dřeňovým. Je typický naditými lusky plnými kuliček, které se vyloupávají a putují buď rovnou do pusy, nebo se přidávají do salátů či polévek. Lusk samotný je tmavě zelený, pevnější a vláknitý, a není vhodný k jídlu, protože obsahuje pevnou a nerozžvýkatelnou pergamenovou vrstvu.  

Jiným, méně obvyklým poddruhem hrachu setého, je hrášek cukrový. Jeho lusky jsou světle zelené, ploché, křehké, šťavnaté a uvnitř skrývají drobné hrášky. Lusky lze chroupat vcelku tak, jak je utrhneme. Sklízejí se od června do srpna.

A jak využít cukrový hrášek v kuchyni? 

  • Saláty, do kterých je přidáme, získají sladkou svěžest, křupavost.  

  • Skvěle se hodí i do teplých pokrmů, jako jsou thajské karipolévky či těstoviny.  

  • Osmahnutý cukrový hrášek na másle nebo trošce oleje je chutnou přílohou k masu. Vyzkoušejte třeba naše pikantní kuře s batátovou kaší a cukrovým hráškem.

  • Cukrový hrášek je výtečnou přílohou sám o sobě, ale svědčí mu i kombinace s klasickými bramborami, houbami, glazovanou mrkví nebo chřestem. Pozor jen na délku tepelné úpravy, příliš dlouhé teplo by mohlo hrášek připravit o jeho křupavost. 

  • Cukrový hrášek se skvěle hodí k asijským pokrmům. Ideální je na rychlou úpravu ve woku do stir-fry nebo jako složka asijských salátů. 

  • Přesvědčte se sami a vyzkoušejte asijské masové kuličky, jejichž silně kořeněnou chuť zjemní svěží salát z rýžových nudlí, cukrového hrášku, koriandru a chilli. 

 

Cukrový hrášek – zelenina plná vitamínů a minerálů 

Cukrový hrášek v sobě kromě skvělé chuti skrývá i několik pro tělo prospěšných látek. Protože se konzumuje i se slupkou, nabízí více vitamínu C než samotné kuličky. Je bohatý na vitamíny skupiny B, zejména B1, který má příznivý vliv na nervovou soustavu.  

Z minerálů pak v cukrovém hrášku najdete zejména železo, fosfor, draslík a hořčík. Díky nadprůměrnému množství beta-karotenu pomáhá cukrový hrášek udržet dobrý stav pokožky a zraku. V neposlední řadě pomáhá s trávením díky obsahu vlákniny. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč