Není hrášek jako hrášek. Jaký je rozdíl mezi hráškem dřeňovým a cukrovým? Jak můžete cukrový hrášek využít v kuchyni?
Nejčastěji se můžeme setkat s hráškem dřeňovým. Je typický naditými lusky plnými kuliček, které se vyloupávají a putují buď rovnou do pusy, nebo se přidávají do salátů či polévek. Lusk samotný je tmavě zelený, pevnější a vláknitý, a není vhodný k jídlu, protože obsahuje pevnou a nerozžvýkatelnou pergamenovou vrstvu.
Jiným, méně obvyklým poddruhem hrachu setého, je hrášek cukrový. Jeho lusky jsou světle zelené, ploché, křehké, šťavnaté a uvnitř skrývají drobné hrášky. Lusky lze chroupat vcelku tak, jak je utrhneme. Sklízejí se od června do srpna.
A jak využít cukrový hrášek v kuchyni?
-
Saláty, do kterých je přidáme, získají sladkou svěžest, křupavost.
-
Skvěle se hodí i do teplých pokrmů, jako jsou thajské kari, polévky či těstoviny.
-
Osmahnutý cukrový hrášek na másle nebo trošce oleje je chutnou přílohou k masu. Vyzkoušejte třeba naše pikantní kuře s batátovou kaší a cukrovým hráškem.
-
Cukrový hrášek je výtečnou přílohou sám o sobě, ale svědčí mu i kombinace s klasickými bramborami, houbami, glazovanou mrkví nebo chřestem. Pozor jen na délku tepelné úpravy, příliš dlouhé teplo by mohlo hrášek připravit o jeho křupavost.
-
Cukrový hrášek se skvěle hodí k asijským pokrmům. Ideální je na rychlou úpravu ve woku do stir-fry nebo jako složka asijských salátů.
-
Přesvědčte se sami a vyzkoušejte asijské masové kuličky, jejichž silně kořeněnou chuť zjemní svěží salát z rýžových nudlí, cukrového hrášku, koriandru a chilli.
Cukrový hrášek – zelenina plná vitamínů a minerálů
Cukrový hrášek v sobě kromě skvělé chuti skrývá i několik pro tělo prospěšných látek. Protože se konzumuje i se slupkou, nabízí více vitamínu C než samotné kuličky. Je bohatý na vitamíny skupiny B, zejména B1, který má příznivý vliv na nervovou soustavu.
Z minerálů pak v cukrovém hrášku najdete zejména železo, fosfor, draslík a hořčík. Díky nadprůměrnému množství beta-karotenu pomáhá cukrový hrášek udržet dobrý stav pokožky a zraku. V neposlední řadě pomáhá s trávením díky obsahu vlákniny.
Zdroj: Apetit