Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukrový hrášek, zelenina plná svěžesti a zdraví: Jak ho využít k kuchyni?

Cukrový hrášek
ZDROJ: Karolina Kolodziejczak/Unsplash
sdílet:

Není hrášek jako hrášek. Jaký je rozdíl mezi hráškem dřeňovým a cukrovým? Jak můžete cukrový hrášek využít v kuchyni?

Nejčastěji se můžeme setkat s hráškem dřeňovým. Je typický naditými lusky plnými kuliček, které se vyloupávají a putují buď rovnou do pusy, nebo se přidávají do salátů či polévek. Lusk samotný je tmavě zelený, pevnější a vláknitý, a není vhodný k jídlu, protože obsahuje pevnou a nerozžvýkatelnou pergamenovou vrstvu.  

Jiným, méně obvyklým poddruhem hrachu setého, je hrášek cukrový. Jeho lusky jsou světle zelené, ploché, křehké, šťavnaté a uvnitř skrývají drobné hrášky. Lusky lze chroupat vcelku tak, jak je utrhneme. Sklízejí se od června do srpna.

A jak využít cukrový hrášek v kuchyni? 

  • Saláty, do kterých je přidáme, získají sladkou svěžest, křupavost.  

  • Skvěle se hodí i do teplých pokrmů, jako jsou thajské karipolévky či těstoviny.  

  • Osmahnutý cukrový hrášek na másle nebo trošce oleje je chutnou přílohou k masu. Vyzkoušejte třeba naše pikantní kuře s batátovou kaší a cukrovým hráškem.

  • Cukrový hrášek je výtečnou přílohou sám o sobě, ale svědčí mu i kombinace s klasickými bramborami, houbami, glazovanou mrkví nebo chřestem. Pozor jen na délku tepelné úpravy, příliš dlouhé teplo by mohlo hrášek připravit o jeho křupavost. 

  • Cukrový hrášek se skvěle hodí k asijským pokrmům. Ideální je na rychlou úpravu ve woku do stir-fry nebo jako složka asijských salátů. 

  • Přesvědčte se sami a vyzkoušejte asijské masové kuličky, jejichž silně kořeněnou chuť zjemní svěží salát z rýžových nudlí, cukrového hrášku, koriandru a chilli. 

 

Cukrový hrášek – zelenina plná vitamínů a minerálů 

Cukrový hrášek v sobě kromě skvělé chuti skrývá i několik pro tělo prospěšných látek. Protože se konzumuje i se slupkou, nabízí více vitamínu C než samotné kuličky. Je bohatý na vitamíny skupiny B, zejména B1, který má příznivý vliv na nervovou soustavu.  

Z minerálů pak v cukrovém hrášku najdete zejména železo, fosfor, draslík a hořčík. Díky nadprůměrnému množství beta-karotenu pomáhá cukrový hrášek udržet dobrý stav pokožky a zraku. V neposlední řadě pomáhá s trávením díky obsahu vlákniny. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...