Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škola vaření: rizoto z trouby

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů.
3. 2. 2011

RÝŽE

Na rizoto je nejlepší krátkozrnná (kulatozrnná) rýže, ideální je tradiční italská arborio. Její zrna absorbují mnoho tekutiny, a přitom si zachovávají pevnost, drží pohromadě a krémovatí. Na pečené rizoto jsou dobré také rýže vialone nano a carnaroli. Odolejte pokušení rýži propláchnout (přebrání je naopak žádoucí), vyplavili byste z ní škrob, který dodává rizotu krémovitost.
 

SÝR

dodává pečenému rizotu chuť a vůni. Nikde ale není psáno, že to musí být jedině parmazán. Pro změnu můžete zkusit třeba lahodně štiplavý sýr s modrou plísní či šťavnaté mascarpone, které podpoří hladkou krémovou texturu. Chcete-li rizoto lehčí, zvolte sýr, jako je pecorino, provolone nebo v základní verzi zmiňovaný parmazán (či jeho českou variantu gran moravia). Nastrouhané je můžete buď vmíchat do rizota, nebo jednoduše nasypat navrch. V případě posypávání nic nestojí v cestě experimentům s jinými druhy podle vlastní chuti.
 

SAMOOBSLUHA

Upečte rýži a na stůl připravte misky s ostatními ingrediencemi. Nechte stolovníky, ať si namíchají rizoto podle vlastní chuti. Do základního rizota můžete vmíchat chřest uvařený v páře (bílý nezapomeňte napřed oloupat) a podávat ho s trochou citronové šťávy a strouhaného parmazánu. Chutnat vám bude rizoto také s opečenou dýni, rybou nebo nakrájeným masem.
 

MÍCHÁNÍ

Sýr a ostatní přísady do upečeného rizota vmíchávejte opravdu opatrně, jinak bude kašovité. Rizoto můžete navíc posypat opečenou slaninou nebo sušenou šunkou.
 

ČERSTVÉ

Rizoto je nejlepší hned po upečení rýže. Pokud vám nějaké zbude, ohřívejte ho na sporáku či v mikrovlnce a postupně do něj přilévejte ještě trochu vývaru a opatrně míchejte.
 

RIZOTOVÉ VARIACE

Upečte si rizoto v troubě podle našeho základního receptu. Přinášíme vám také čtyři nápady na jeho variace. Naláká vás pečené rizoto s houbami, špenátem, kuřecím masem, nebo exotická kombinace rizota se sladkými bramborami, slaninou a šalvějí?
 

 

Připravila Stanislava Moravcová ml.

 

 

 

 

REKLAMA

Přidat komentář