Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky

Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky
sdílet:

Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický, cuketový ale třeba i bezlepkový bramborák. Jak na správné těsto?

Naučte se s námi připravovat bramboráky podle základního receptu. Na varném typu brambor tolik nesejde, důležité je, aby brambory nebyly nové a plné vody. Sahejte po starších, uskladněných.

Jak připravit dokonalé bramborákové těsto

STROUHÁNÍ

  • Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Jemně nastrouhané brambory ve výsledku připomínají bramborovou placku, nahrubo dávají krásně vypečené ,otřepené‘ okraje.
  • Aby brambory netmavly, doporučuje se je tradičně posypat moukou nebo přelít horkým mlékem, a to hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny. Brambory můžete výjimečně z téhož důvodu před vykapáním ‚pocákat‘ také citronovou šťávou – její příchuť v bramborácích s matjesem vůbec není na škodu.

TEKUTINA

  • Co se týče bramboráků, existují dvě varianty – jedna doporučuje brambory zbavit tekutiny. Nejlépe se vám to podaří, když je dáte vykapat do cedníku a pak ještě vymačkáte v utěrce. Tento postup bude nejspíš více vyhovovat začátečníkům, protože těsto je sušší, a díky tomu se s ním lépe pracuje.
  • Druhá možnost je brambory neždímat. Při nabírání pak pevnou část těsta shromážděte na jedné straně mísy a tam nabírejte, nebo naopak hmotu před každým nabráním promíchejte.

DOCHUCENÍ

  • Česnek nesmí v základním bramboráku chybět. My jsme použili silný český. Pokud máte nějaký slabší, klidně přidejte stroužek či dva navíc.
  • Základní těsto můžete namísto česneku, pepře a majoránky ochutit kmínem.
  • Bramborák se dá vylepšit i něčím ,od masa‘ – špekáčkem, klobásou, slaninou či uzeným masem, nakrájeným na kostičky.
  • Hodí se i netradiční koření jako kari a chilli. Případně přidejte jinou zeleninu, třeba celer nebo papriku.
  • Až upečete první bramborák, ochutnejte ho, a pak případně dolaďte těsto.
Skryt pre seznam

Bramboráky na plech

Jakékoli bramboráky se dají nejen smažit či opékat na pánvi, ale také péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem (nebo také zelnými listy) či vymazaném tukem. Doba pečení závisí na teplotě v troubě, ale zpravidla to nebude méně než 15 minut z každé strany. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete je péct jako přílohu společně s masem.

Bramboráky bez lepku

Bezlepkové bramboráky lze připravit dvojím způsobem.

  • Ten první představuje použití jiné než pšeničné mouky: K zahuštění těsta můžete použít například kukuřičnou mouku, polentu nebo pohankovou mouku.
  • Druhou možností je obejít se zcela bez mouky. Z nastrouhaných brambor slijte vodu do mísy a po usazení vraťte škrob zpátky k bramborám

5x recept na bramborák:

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč