Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola vaření: bramboráky

Škola vaření: bramboráky

Bramboráky jsou perfektním důkazem, že i ze zdánlivě obyčejné suroviny se dají vykouzlit jedinečná jídla.
21. 10. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Naučte se s námi připravovat bramboráky podle základního receptu (čtěte zde). Přidáme vám k němu vychytané rady a čtyři nápady na další bramborákové varianty.

Jak připravit dokonalé bramborákové těsto



STROUHÁNÍ

+ Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Jemně nastrouhané brambory ve výsledku připomínají bramborovou placku, nahrubo dávají krásně vypečené ,otřepené‘ okraje.
+ Aby brambory netmavly, doporučuje se je tradičně posypat moukou nebo přelít horkým mlékem, a to hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny. Brambory můžete výjimečně z téhož důvodu před vykapáním ‚pocákat‘ také citronovou šťávou – její příchuť v bramborácích s matjesem vůbec není na škodu.

TEKUTINA
+ Co se týče bramboráků, existují dvě varianty – jedna doporučuje brambory zbavit tekutiny. Nejlépe se vám to podaří, když je dáte vykapat do cedníku a pak ještě vymačkáte v utěrce. Tento postup bude nejspíš více vyhovovat začátečníkům, protože těsto je sušší, a díky tomu se s ním lépe pracuje.
+ Druhá možnost je brambory neždímat. Při nabírání pak pevnou část těsta shromážděte na jedné straně mísy a tam nabírejte, nebo naopak hmotu před každým nabráním promíchejte.

DOCHUCENÍ

+ Česnek nesmí v základním bramboráku chybět. My jsme použili kvalitní český. Pokud máte nějaký slabší, klidně přidejte stroužek či dva navíc.
+ Základní těsto (recept zde) můžete namísto česneku, pepře a majoránky ochutit kmínem.
+ Bramborák se dá vylepšit i něčím ,od masa‘ – špekáčkem, klobásou, slaninou či uzeným masem, nakrájeným na kostičky.
+ Hodí se i netradiční koření jako kari a chilli. Případně přidejte jinou zeleninu, třeba celer nebo papriku.

ZKOUŠKA
Až upečete první bramborák, ochutnejte ho, a pak případně dolaďte těsto.

BRAMBORÁKY NA PLECH

Jakékoli bramboráky se dají nejen smažit či opékat na pánvi, ale také péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem (nebo také zelnými listy) či vymazaném tukem. Doba pečení závisí na teplotě trouby, ale zpravidla to nebude méně než 15 minut z každé strany. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete je péct jako přílohu společně s masem.

5x recept na bramborák:


Vyšlo v časopisu Apetit.

REKLAMA

Přidat komentář