0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční a oblíbené pokrmy z brambor: bramboráky vs. bramborové placky

Bramboráky
ZDROJ: locrifa/Pixabay
sdílet:

Patříte mezi milovníky poctivého bramboráku, který voní po majoránce a česneku, milujete jemnou chuť bramborových placek? Máme pro vás nápady, jak tato dvě oblíbená bramborová jídla připravit. Posuďte sami, jaká varianta je vaší chuti bližší. 

  • Na bramboráky a bramborová těsta se hodí brambory varného typu C, které obsahují hodně škrobu.
  • Moučnaté brambory typu C mají po uvaření dobrou konzistenci pro další zpracování například do knedlíků, v obchodech se ale příliš nenabízejí.
  • Populárnější jsou univerzálnější brambory varného typu B, které jsou pevnější. Můžete je využít jak do bramborových těst, tak jako přílohu,

Dokonalé bramboráky s vůní majoránky 

Bramborák, lidově nazývaný také cmunda, křapáč nebo krompelák, patří mezi oblíbené pokrmy nejen u nás, ale také v Německu, Maďarsku, Bělorusku a Lucembursku. Všude se připravuje trochu jinak, základ však vždy tvoří strouhané syrové brambory

Klasický smažený bramborák

Příprava tradičního smaženého bramboráku vám včetně smažení zabere přibližně hodinu času a potřebovat budete: 1 kg brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 4 PL polohrubé mouky, majoránku, pepř a sůl.

Na čem bramboráky smažit? Rozhodně na sádle, které můžete rozpálit na vysokou teplotu a usmažíte na něm bramboráky dokřupava

Bramborák pečený v troubě

Pokud vás odrazuje množství tuku potřebného ke smažení, můžete bramborák upéct v troubě. Když k němu přidáte kysané zelí a uzené maso, vytvoříte dokonalý hlavní chod pro všechny, kdo si rádi pochutnají na klasice.

Bramboráky s cuketou

Dopřejte alternativní bramborák s cuketou. Jak na to?

  • Nastrouhejte brambory a cuketu v poměru 1:1 a následně přidejte ostatní ingredience. Když k těstu přidáte ještě ovesné vločky, dodáte bramboráku i porci vlákniny.

Bramborové placky: hlavní chod i chutná příloha

Staročeské lokše, jak se bramborovým plackám ještě stále často říká, se dříve připravovaly jako příloha k husí pečínce nebo jako hlavní chod s povidly či mákem. Tato kombinace chutí opět svědčí o všestrannosti tohoto pokrmu. 

  • Když naše babičky připravovaly bramborové placky, vařily brambory den dopředu. Brambory vařené ve slupce potřebují dlouhý čas na zchladnutí, proto je ideální uvařit je den dopředu.
  • Máme pro vás recept, ve kterém si hravě poradíte i s čerstvě uvařenými, ještě horkými bramborami.
  • Do placek také skvěle zužitkujete případné přebytky vařených brambor, které jste nespotřebovali k jinému chodu.

Základní bramborové placky

Bramborové placky připraví i úplný začátečník. Na přípravu postačí půlhodina času a hotové placky můžete podávat jen potřené sádlem, nebo jejich chuť kombinovat se zelím, škvarky nebo dokonce sladkými povidly.

Tradiční slezské placky s povidly

Dokonalá kombinace slaných placek s kořeněnými povidly hraje symfonii nejen na talíři, ale i ve vašich ústech. S domácími povidly tak připravíte nebeskou pochoutku na zahřátí těla i duše.

Lokše a husí játra

Vzhledem k tomu, že se lokše tradičně připravovaly také k husí pečínce, kombinace s husími játry se přímo nabízí. Lokše výborně zjemní výraznější chuť husích jatýrek a slaniny. Tento pokrm považujeme za slavnostní delikatesu.

Po staletí oblíbená jídla

  • Brambory jako všestranná surovina vhodná k pěstování a bohatému využití v kuchyni se u nás zabydlely začátkem 17. století.
  • Koncem 18. století, za vlády Marie Terezie, patřily k důležitým surovinám v tzv. hladových letech.
  • Od té doby se brambory hojně využívají ve slané i sladké kuchyni a těší se velké oblibě.
  • Jsou vydatné a bohaté na tělu prospěšné živiny

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč