Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tradiční a oblíbené pokrmy z brambor: bramboráky vs. bramborové placky

Bramboráky
ZDROJ: locrifa/Pixabay
sdílet:

Patříte mezi milovníky poctivého bramboráku, který voní po majoránce a česneku, milujete jemnou chuť bramborových placek? Máme pro vás nápady, jak tato dvě oblíbená bramborová jídla připravit. Posuďte sami, jaká varianta je vaší chuti bližší. 

  • Na bramboráky a bramborová těsta se hodí brambory varného typu C, které obsahují hodně škrobu.
  • Moučnaté brambory typu C mají po uvaření dobrou konzistenci pro další zpracování například do knedlíků, v obchodech se ale příliš nenabízejí.
  • Populárnější jsou univerzálnější brambory varného typu B, které jsou pevnější. Můžete je využít jak do bramborových těst, tak jako přílohu,

Dokonalé bramboráky s vůní majoránky 

Bramborák, lidově nazývaný také cmunda, křapáč nebo krompelák, patří mezi oblíbené pokrmy nejen u nás, ale také v Německu, Maďarsku, Bělorusku a Lucembursku. Všude se připravuje trochu jinak, základ však vždy tvoří strouhané syrové brambory

Klasický smažený bramborák

Příprava tradičního smaženého bramboráku vám včetně smažení zabere přibližně hodinu času a potřebovat budete: 1 kg brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 4 PL polohrubé mouky, majoránku, pepř a sůl.

Na čem bramboráky smažit? Rozhodně na sádle, které můžete rozpálit na vysokou teplotu a usmažíte na něm bramboráky dokřupava

Bramboráky s uzeným masem

Bramboráky s uzeným masem

Více

Bramborák pečený v troubě

Pokud vás odrazuje množství tuku potřebného ke smažení, můžete bramborák upéct v troubě. Když k němu přidáte kysané zelí a uzené maso, vytvoříte dokonalý hlavní chod pro všechny, kdo si rádi pochutnají na klasice.

Pečený bramborák se zelím a uzeným

Pečený bramborák se zelím a uzeným

Více

Bramboráky s cuketou

Dopřejte alternativní bramborák s cuketou. Jak na to?

  • Nastrouhejte brambory a cuketu v poměru 1:1 a následně přidejte ostatní ingredience. Když k těstu přidáte ještě ovesné vločky, dodáte bramboráku i porci vlákniny.

Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

Více

Bramborové placky: hlavní chod i chutná příloha

Staročeské lokše, jak se bramborovým plackám ještě stále často říká, se dříve připravovaly jako příloha k husí pečínce nebo jako hlavní chod s povidly či mákem. Tato kombinace chutí opět svědčí o všestrannosti tohoto pokrmu. 

  • Když naše babičky připravovaly bramborové placky, vařily brambory den dopředu. Brambory vařené ve slupce potřebují dlouhý čas na zchladnutí, proto je ideální uvařit je den dopředu.
  • Máme pro vás recept, ve kterém si hravě poradíte i s čerstvě uvařenými, ještě horkými bramborami.
  • Do placek také skvěle zužitkujete případné přebytky vařených brambor, které jste nespotřebovali k jinému chodu.

Základní bramborové placky

Bramborové placky připraví i úplný začátečník. Na přípravu postačí půlhodina času a hotové placky můžete podávat jen potřené sádlem, nebo jejich chuť kombinovat se zelím, škvarky nebo dokonce sladkými povidly.

Bramborové placky

Bramborové placky

Více

Tradiční slezské placky s povidly

Dokonalá kombinace slaných placek s kořeněnými povidly hraje symfonii nejen na talíři, ale i ve vašich ústech. S domácími povidly tak připravíte nebeskou pochoutku na zahřátí těla i duše.

Slezské bramborové placky s povidly

Slezské bramborové placky s povidly

Více

Lokše a husí játra

Vzhledem k tomu, že se lokše tradičně připravovaly také k husí pečínce, kombinace s husími játry se přímo nabízí. Lokše výborně zjemní výraznější chuť husích jatýrek a slaniny. Tento pokrm považujeme za slavnostní delikatesu.

Husí játra se slaninou a lokšemi

Husí játra se slaninou a lokšemi

Více

Po staletí oblíbená jídla

  • Brambory jako všestranná surovina vhodná k pěstování a bohatému využití v kuchyni se u nás zabydlely začátkem 17. století.
  • Koncem 18. století, za vlády Marie Terezie, patřily k důležitým surovinám v tzv. hladových letech.
  • Od té doby se brambory hojně využívají ve slané i sladké kuchyni a těší se velké oblibě.
  • Jsou vydatné a bohaté na tělu prospěšné živiny

Související články

Lokše: univerzální příloha i sladká tečka
  • Novinky a zajímavosti

Lokše: univerzální příloha i sladká tečka

Lokše jsou tradiční bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska. Odsud se dostaly i do Čech, zejména na Moravu, kde se jako lokše označují i široké polévkové nudle. Pokud někdy narazíte na magaše, pekáče, přesňáky, patenty, laty nebo...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit