Patříte mezi milovníky poctivého bramboráku, který voní po majoránce a česneku, milujete jemnou chuť bramborových placek? Máme pro vás nápady, jak tato dvě oblíbená bramborová jídla připravit. Posuďte sami, jaká varianta je vaší chuti bližší.
- Na bramboráky a bramborová těsta se hodí brambory varného typu C, které obsahují hodně škrobu.
- Moučnaté brambory typu C mají po uvaření dobrou konzistenci pro další zpracování například do knedlíků, v obchodech se ale příliš nenabízejí.
- Populárnější jsou univerzálnější brambory varného typu B, které jsou pevnější. Můžete je využít jak do bramborových těst, tak jako přílohu,
Dokonalé bramboráky s vůní majoránky
Bramborák, lidově nazývaný také cmunda, křapáč nebo krompelák, patří mezi oblíbené pokrmy nejen u nás, ale také v Německu, Maďarsku, Bělorusku a Lucembursku. Všude se připravuje trochu jinak, základ však vždy tvoří strouhané syrové brambory.
Klasický smažený bramborák
Příprava tradičního smaženého bramboráku vám včetně smažení zabere přibližně hodinu času a potřebovat budete: 1 kg brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 4 PL polohrubé mouky, majoránku, pepř a sůl.
Na čem bramboráky smažit? Rozhodně na sádle, které můžete rozpálit na vysokou teplotu a usmažíte na něm bramboráky dokřupava.
Bramborák pečený v troubě
Pokud vás odrazuje množství tuku potřebného ke smažení, můžete bramborák upéct v troubě. Když k němu přidáte kysané zelí a uzené maso, vytvoříte dokonalý hlavní chod pro všechny, kdo si rádi pochutnají na klasice.
Bramboráky s cuketou
Dopřejte alternativní bramborák s cuketou. Jak na to?
- Nastrouhejte brambory a cuketu v poměru 1:1 a následně přidejte ostatní ingredience. Když k těstu přidáte ještě ovesné vločky, dodáte bramboráku i porci vlákniny.
Bramborové placky: hlavní chod i chutná příloha
Staročeské lokše, jak se bramborovým plackám ještě stále často říká, se dříve připravovaly jako příloha k husí pečínce nebo jako hlavní chod s povidly či mákem. Tato kombinace chutí opět svědčí o všestrannosti tohoto pokrmu.
- Když naše babičky připravovaly bramborové placky, vařily brambory den dopředu. Brambory vařené ve slupce potřebují dlouhý čas na zchladnutí, proto je ideální uvařit je den dopředu.
- Máme pro vás recept, ve kterém si hravě poradíte i s čerstvě uvařenými, ještě horkými bramborami.
- Do placek také skvěle zužitkujete případné přebytky vařených brambor, které jste nespotřebovali k jinému chodu.
Základní bramborové placky
Bramborové placky připraví i úplný začátečník. Na přípravu postačí půlhodina času a hotové placky můžete podávat jen potřené sádlem, nebo jejich chuť kombinovat se zelím, škvarky nebo dokonce sladkými povidly.
Tradiční slezské placky s povidly
Dokonalá kombinace slaných placek s kořeněnými povidly hraje symfonii nejen na talíři, ale i ve vašich ústech. S domácími povidly tak připravíte nebeskou pochoutku na zahřátí těla i duše.
Lokše a husí játra
Vzhledem k tomu, že se lokše tradičně připravovaly také k husí pečínce, kombinace s husími játry se přímo nabízí. Lokše výborně zjemní výraznější chuť husích jatýrek a slaniny. Tento pokrm považujeme za slavnostní delikatesu.
Po staletí oblíbená jídla
- Brambory jako všestranná surovina vhodná k pěstování a bohatému využití v kuchyni se u nás zabydlely začátkem 17. století.
- Koncem 18. století, za vlády Marie Terezie, patřily k důležitým surovinám v tzv. hladových letech.
- Od té doby se brambory hojně využívají ve slané i sladké kuchyni a těší se velké oblibě.
- Jsou vydatné a bohaté na tělu prospěšné živiny.