0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční a oblíbené pokrmy z brambor: bramboráky vs. bramborové placky

Bramboráky
ZDROJ: locrifa/Pixabay
sdílet:

Patříte mezi milovníky poctivého bramboráku, který voní po majoránce a česneku, milujete jemnou chuť bramborových placek? Máme pro vás nápady, jak tato dvě oblíbená bramborová jídla připravit. Posuďte sami, jaká varianta je vaší chuti bližší. 

  • Na bramboráky a bramborová těsta se hodí brambory varného typu C, které obsahují hodně škrobu.
  • Moučnaté brambory typu C mají po uvaření dobrou konzistenci pro další zpracování například do knedlíků, v obchodech se ale příliš nenabízejí.
  • Populárnější jsou univerzálnější brambory varného typu B, které jsou pevnější. Můžete je využít jak do bramborových těst, tak jako přílohu,

Dokonalé bramboráky s vůní majoránky 

Bramborák, lidově nazývaný také cmunda, křapáč nebo krompelák, patří mezi oblíbené pokrmy nejen u nás, ale také v Německu, Maďarsku, Bělorusku a Lucembursku. Všude se připravuje trochu jinak, základ však vždy tvoří strouhané syrové brambory

Klasický smažený bramborák

Příprava tradičního smaženého bramboráku vám včetně smažení zabere přibližně hodinu času a potřebovat budete: 1 kg brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 4 PL polohrubé mouky, majoránku, pepř a sůl.

Na čem bramboráky smažit? Rozhodně na sádle, které můžete rozpálit na vysokou teplotu a usmažíte na něm bramboráky dokřupava

Bramborák pečený v troubě

Pokud vás odrazuje množství tuku potřebného ke smažení, můžete bramborák upéct v troubě. Když k němu přidáte kysané zelí a uzené maso, vytvoříte dokonalý hlavní chod pro všechny, kdo si rádi pochutnají na klasice.

Bramboráky s cuketou

Dopřejte alternativní bramborák s cuketou. Jak na to?

  • Nastrouhejte brambory a cuketu v poměru 1:1 a následně přidejte ostatní ingredience. Když k těstu přidáte ještě ovesné vločky, dodáte bramboráku i porci vlákniny.

Bramborové placky: hlavní chod i chutná příloha

Staročeské lokše, jak se bramborovým plackám ještě stále často říká, se dříve připravovaly jako příloha k husí pečínce nebo jako hlavní chod s povidly či mákem. Tato kombinace chutí opět svědčí o všestrannosti tohoto pokrmu. 

  • Když naše babičky připravovaly bramborové placky, vařily brambory den dopředu. Brambory vařené ve slupce potřebují dlouhý čas na zchladnutí, proto je ideální uvařit je den dopředu.
  • Máme pro vás recept, ve kterém si hravě poradíte i s čerstvě uvařenými, ještě horkými bramborami.
  • Do placek také skvěle zužitkujete případné přebytky vařených brambor, které jste nespotřebovali k jinému chodu.

Základní bramborové placky

Bramborové placky připraví i úplný začátečník. Na přípravu postačí půlhodina času a hotové placky můžete podávat jen potřené sádlem, nebo jejich chuť kombinovat se zelím, škvarky nebo dokonce sladkými povidly.

Tradiční slezské placky s povidly

Dokonalá kombinace slaných placek s kořeněnými povidly hraje symfonii nejen na talíři, ale i ve vašich ústech. S domácími povidly tak připravíte nebeskou pochoutku na zahřátí těla i duše.

Lokše a husí játra

Vzhledem k tomu, že se lokše tradičně připravovaly také k husí pečínce, kombinace s husími játry se přímo nabízí. Lokše výborně zjemní výraznější chuť husích jatýrek a slaniny. Tento pokrm považujeme za slavnostní delikatesu.

Po staletí oblíbená jídla

  • Brambory jako všestranná surovina vhodná k pěstování a bohatému využití v kuchyni se u nás zabydlely začátkem 17. století.
  • Koncem 18. století, za vlády Marie Terezie, patřily k důležitým surovinám v tzv. hladových letech.
  • Od té doby se brambory hojně využívají ve slané i sladké kuchyni a těší se velké oblibě.
  • Jsou vydatné a bohaté na tělu prospěšné živiny

Související články

Lokše: univerzální příloha i sladká tečka
  • Zajímavosti

Lokše: univerzální příloha i sladká tečka

Lokše jsou tradiční bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska. Odsud se dostaly i do Čech, zejména na Moravu, kde se jako lokše označují i široké polévkové nudle. Pokud někdy narazíte na magaše, pekáče, přesňáky, patenty, laty nebo...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit