Více než hodinu
Snadné
Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte bramborové těsto? A co se k němu nejvíc hodí? A jak na onen vídeňský bramborový knedlík (nok) z Pelíšků?
Základní „pelíškovská“ otázka, zda-li je knedlík knedlíkem, nebo se jedná o nok, záleží na úhlu pohledu. Upřímně, je v podstatě jedno, kdy ještě jde o knedlík či knedlíček a kdy už můžeme mluvit o noku nebo nočku.
Zároveň jsou však pro jednotlivé knedlíčky či chcete-li noky z bramborového těsta obvyklé trochu jiné variace chutí a požadavky na konzistenci:
Základní bramborové těsto se skládá pouze ze tří hlavních surovin: vařených brambor, mouky a vajec.
Vilma Krausová v klenotu české kinematografie říká, že knedlíčky o velikosti a tvaru „vajec karety obrovské (mořské želvy) připravovala „v ubrousku v páře“.
Připravte tedy základní bramborové těsto, vyválejte z něho koule o velikosti golfových míčků a připravte je obdobně, jako v našem receptu na kynuté knedlíky v páře.
Na Boží hod se u Krausů tyto knedlíky (noky) podávaly s vepřovým na smetaně. Zde můžete s klidnou myslí využít náš recept na jelení kýtu na smetaně, jen prostě zvolte jiný druh masa. Dejte však pozor, ať se vám omáčka „nezdrcne“, jako údajně paní Vilmě.
Zdroj: Apetit, Video převzato z TopRecepty.cz