Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Knedlík nebo nok? Naučte se oblíbenou přílohu z bramborového těsta

Knedlík nebo nok? Naučte se oblíbenou přílohu z bramborového těsta
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte bramborové těsto? A co se k němu nejvíc hodí? A jak na onen vídeňský bramborový knedlík (nok) z Pelíšků?

Noky, gnocchi nebo knedlíčky?

Základní „pelíškovská“ otázka, zda-li je knedlík knedlíkem, nebo se jedná o nok, záleží na úhlu pohledu. Upřímně, je v podstatě jedno, kdy ještě jde o knedlík či knedlíček a kdy už můžeme mluvit o noku nebo nočku.

  • Oba je totiž můžeme vyrobit ze základního bramborového těsta z vařených brambor a stejně tak z něj můžeme připravit i tzv. gnocchi, italské bramborové noky, typického tvaru.

Zároveň jsou však pro jednotlivé knedlíčky či chcete-li noky z bramborového těsta obvyklé trochu jiné variace chutí a požadavky na konzistenci:

Gnocchi

Noky

  • České bramborové noky, nočky, škubánky, šulánky a šišky se často připravují z hrubé mouky, krupice nebo dětské krupičky. Vyzkoušet můžete i mouku celozrnnou špaldovou či žitnou.
  • Servírují se nasladko třeba s mákem a strouhankou, ale i na způsob slovenských halušek (což je mimochodem další úžasný pokrm z bramborového těsta) se zelím. Setkat se s nimi můžete i coby přílohou k pečeným masům.

Bramborové knedlíky

Videotip: Jak na tvarování knedlíků?

 
Skryt pre seznam

Jak na dokonalé bramborové těsto?

Základní bramborové těsto se skládá pouze ze tří hlavních surovin: vařených brambor, mouky a vajec.

Brambory

  • Při přípravě bramborového těsta vždy volte brambory varného typu C.
  • Tento typ brambor obsahuje nejvíce škrobu, který funguje jako pojivo.
  • Pokud použijete jiný typ, je vhodné dodat škrob jiným způsobem např. přidat do těsta pár lžic Solamylu.
  • Brambory uvařte v celku ve slupce a ideálně ještě vlažné oloupejte, nastrouhejte najemno a zpracujte do těsta. Údajně tak zamezíte tomu, aby těsto zřídlo.
  • Někdo však naopak brambory vaří den předem, nechá vychladnout v lednici a strouhá až studené.
  • I pokud plánujete bramborové těsto kombinovat se sladkými ingrediencemi, nezapomeňte ho osolit.

Mouka

  • Co se týče mouky, máme, na rozdíl od brambor, spoustu možností volby konkrétního typu.
  • Použít můžete hned několik druhů mouky: hladkou, hrubou, polohrubou či celozrnnou nebo špaldovou pšeničnou mouku, pšeničnou krupici nebo dětskou krupičku a dokonce je vzájemně kombinovat.
  • Čím více mouky do těsta zapracujete, tím bude těsto tužší. Někdy to není na škodu a mnozí takový typ těsta vyhledávají.
  • Pokud chcete mít nadýchané nočky, je potřeba pracovat rychle a mouku přestat přidávat ihned ve chvíli, kdy se přestane lepit na ruce.
  • Těsto by mělo být nelepivé, ale stále vláčné.
  • Pokud chcete mít těsto vláčné a budete tedy přidávat co nejméně mouky, dejte pozor, ať noky či knedlíky nerozvaříte. Stačí jim v tom případě kratší doba varu.

Vejce

  • v kupovaných produktech z bramborového těsta často vejce chybí, do domácích bramborových těst určitě patří.
  • Vejce je opět ideálním pojivem a zároveň propůjčí knedlíkům a nokům atraktivní žlutou barvu.
  • Vejci v podstatě nemůžete nic zkazit, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Na kilo brambor vám bude stačit 1 až 2 vejce.

A jak připravit vídeňské bramborové noky (knedlíky) z Pelíšků?

Vilma Krausová v klenotu české kinematografie říká, že knedlíčky o velikosti a tvaru „vajec karety obrovské (mořské želvy) připravovala „v ubrousku v páře“.

Připravte tedy základní bramborové těsto, vyválejte z něho koule o velikosti golfových míčků a připravte je obdobně, jako v našem receptu na kynuté knedlíky v páře.

Na Boží hod se u Krausů tyto knedlíky (noky) podávaly s vepřovým na smetaně. Zde můžete s klidnou myslí využít náš recept na jelení kýtu na smetaně, jen prostě zvolte jiný druh masa. Dejte však pozor, ať se vám omáčka „nezdrcne“, jako údajně paní Vilmě.

řřZdroj: Apetit, Video převzato z TopRecepty.cz

Skryt pre seznam