Noky, gnocchi nebo knedlíčky?
Základní „pelíškovská“ otázka, zda-li je knedlík knedlíkem, nebo se jedná o nok, záleží na úhlu pohledu. Upřímně, je v podstatě jedno, kdy ještě jde o knedlík či knedlíček a kdy už můžeme mluvit o noku nebo nočku.
- Oba je totiž můžeme vyrobit ze základního bramborového těsta z vařených brambor a stejně tak z něj můžeme připravit i tzv. gnocchi, italské bramborové noky, typického tvaru.
Zároveň jsou však pro jednotlivé knedlíčky či chcete-li noky z bramborového těsta obvyklé trochu jiné variace chutí a požadavky na konzistenci:
Gnocchi
- Gnocchi (čti ňoky) se obvykle připravují z hladké mouky a na odlehčení se do nich ještě navíc někdy přidává ricotta. Požadavkem je jemná, delikátní chuť.
- Připravit gnocchi můžete i tak, že část vařených brambor nahradíte jinou vařenou zeleninou. Báječné jsou gnocchi z pečené dýně či tuřín nebo přidáte-li do nich trochu špenátu.
- Před servírováním je Italové obvykle ještě opékají na másle s listy čerstvé šalvěje.
- Podávají se s houbovou či sýrovou omáčkou, špenátem, ale i zapékané.
Noky
- České bramborové noky, nočky, škubánky, šulánky a šišky se často připravují z hrubé mouky, krupice nebo dětské krupičky. Vyzkoušet můžete i mouku celozrnnou špaldovou či žitnou.
- Servírují se nasladko třeba s mákem a strouhankou, ale i na způsob slovenských halušek (což je mimochodem další úžasný pokrm z bramborového těsta) se zelím. Setkat se s nimi můžete i coby přílohou k pečeným masům.
Bramborové knedlíky
Jak na dokonalé bramborové těsto?
Základní bramborové těsto se skládá pouze ze tří hlavních ingrediencí: vařených brambor, mouky a vajec.
Brambory
- Při přípravě bramborového těsta vždy volte brambory varného typu C.
- Tento typ brambor obsahuje nejvíce škrobu, který funguje jako pojivo.
- Pokud použijete jiný typ, je vhodné dodat škrob jiným způsobem např. přidat do těsta pár lžic Solamylu.
- Brambory uvařte v celku ve slupce a ideálně ještě vlažné oloupejte, nastrouhejte najemno a zpracujte do těsta. Údajně tak zamezíte tomu, aby těsto zřídlo.
- Někdo však naopak brambory vaří den předem, nechá vychladnout v lednici a strouhá až studené.
- I pokud plánujete bramborové těsto kombinovat se sladkými ingrediencemi, nezapomeňte ho osolit.
Mouka
- Co se týče mouky, máme, na rozdíl od brambor, spoustu možností volby konkrétního typu.
- Použít můžete hned několik druhů mouky: hladkou, hrubou, polohrubou či celozrnnou nebo špaldovou pšeničnou mouku, pšeničnou krupici nebo dětskou krupičku a dokonce je vzájemně kombinovat.
- Čím více mouky do těsta zapracujete, tím bude těsto tužší. Někdy to není na škodu a mnozí takový typ těsta vyhledávají.
- Pokud chcete mít nadýchané nočky, je potřeba pracovat rychle a mouku přestat přidávat ihned ve chvíli, kdy se přestane lepit na ruce.
- Těsto by mělo být nelepivé, ale stále vláčné.
- Pokud chcete mít těsto vláčné a budete tedy přidávat co nejméně mouky, dejte pozor, ať noky či knedlíky nerozvaříte. Stačí jim v tom případě kratší doba varu.
Vejce
- Ač v kupovaných produktech z bramborového těsta často vejce chybí, do domácích bramborových těst určitě patří.
- Vejce je opět ideálním pojivem a zároveň propůjčí knedlíkům a nokům atraktivní žlutou barvu.
- Vejci v podstatě nemůžete nic zkazit, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Na kilo brambor vám bude stačit 1 až 2 vejce.
A jak připravit vídeňské bramborové noky (knedlíky) z Pelíšků?
Vilma Krausová v klenotu české kinematografie říká, že knedlíčky o velikosti a tvaru „vajec karety obrovské (mořské želvy) připravovala „v ubrousku v páře“.
Připravte tedy základní bramborové těsto, vyválejte z něho koule o velikosti golfových míčků a připravte je obdobně, jako v našem receptu na kynuté knedlíky v páře.
Na Boží hod se u Krausů tyto knedlíky (noky) podávaly s vepřovým na smetaně. Zde můžete s klidnou myslí využít náš recept na jelení kýtu na smetaně, jen prostě zvolte jiný druh masa. Dejte však pozor, ať se vám omáčka „nezdrcne“, jako údajně paní Vilmě.
Zdroj: Apetit