Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky

Škola vaření: Jak připravit dokonalé křupavé bramboráky
sdílet:

Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický, cuketový ale třeba i bezlepkový bramborák. Jak na správné těsto?

Naučte se s námi připravovat bramboráky podle základního receptu. Na varném typu brambor tolik nesejde, důležité je, aby brambory nebyly nové a plné vody. Sahejte po starších, uskladněných.

Jak připravit dokonalé bramborákové těsto

STROUHÁNÍ

  • Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Jemně nastrouhané brambory ve výsledku připomínají bramborovou placku, nahrubo dávají krásně vypečené ,otřepené‘ okraje.
  • Aby brambory netmavly, doporučuje se je tradičně posypat moukou nebo přelít horkým mlékem, a to hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny. Brambory můžete výjimečně z téhož důvodu před vykapáním ‚pocákat‘ také citronovou šťávou – její příchuť v bramborácích s matjesem vůbec není na škodu.

TEKUTINA

  • Co se týče bramboráků, existují dvě varianty – jedna doporučuje brambory zbavit tekutiny. Nejlépe se vám to podaří, když je dáte vykapat do cedníku a pak ještě vymačkáte v utěrce. Tento postup bude nejspíš více vyhovovat začátečníkům, protože těsto je sušší, a díky tomu se s ním lépe pracuje.
  • Druhá možnost je brambory neždímat. Při nabírání pak pevnou část těsta shromážděte na jedné straně mísy a tam nabírejte, nebo naopak hmotu před každým nabráním promíchejte.

DOCHUCENÍ

  • Česnek nesmí v základním bramboráku chybět. My jsme použili silný český. Pokud máte nějaký slabší, klidně přidejte stroužek či dva navíc.
  • Základní těsto můžete namísto česneku, pepře a majoránky ochutit kmínem.
  • Bramborák se dá vylepšit i něčím ,od masa‘ – špekáčkem, klobásou, slaninou či uzeným masem, nakrájeným na kostičky.
  • Hodí se i netradiční koření jako kari a chilli. Případně přidejte jinou zeleninu, třeba celer nebo papriku.
  • Až upečete první bramborák, ochutnejte ho, a pak případně dolaďte těsto.
Skryt pre seznam

Bramboráky na plech

Jakékoli bramboráky se dají nejen smažit či opékat na pánvi, ale také péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem (nebo také zelnými listy) či vymazaném tukem. Doba pečení závisí na teplotě v troubě, ale zpravidla to nebude méně než 15 minut z každé strany. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete je péct jako přílohu společně s masem.

Bramboráky bez lepku

Bezlepkové bramboráky lze připravit dvojím způsobem.

  • Ten první představuje použití jiné než pšeničné mouky: K zahuštění těsta můžete použít například kukuřičnou mouku, polentu nebo pohankovou mouku.
  • Druhou možností je obejít se zcela bez mouky. Z nastrouhaných brambor slijte vodu do mísy a po usazení vraťte škrob zpátky k bramborám

5x recept na bramborák:

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...