0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: bramboráky

Škola vaření: bramboráky
sdílet:

Bramboráky jsou perfektním důkazem, že i ze zdánlivě obyčejné suroviny se dají vykouzlit jedinečná jídla.

Naučte se s námi připravovat bramboráky podle základního receptu (čtěte zde). Přidáme vám k němu vychytané rady a čtyři nápady na další bramborákové varianty.

Jak připravit dokonalé bramborákové těsto

STROUHÁNÍ

  • Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Jemně nastrouhané brambory ve výsledku připomínají bramborovou placku, nahrubo dávají krásně vypečené ,otřepené‘ okraje.
  • Aby brambory netmavly, doporučuje se je tradičně posypat moukou nebo přelít horkým mlékem, a to hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny. Brambory můžete výjimečně z téhož důvodu před vykapáním ‚pocákat‘ také citronovou šťávou – její příchuť v bramborácích s matjesem vůbec není na škodu.


TEKUTINA

  • Co se týče bramboráků, existují dvě varianty – jedna doporučuje brambory zbavit tekutiny. Nejlépe se vám to podaří, když je dáte vykapat do cedníku a pak ještě vymačkáte v utěrce. Tento postup bude nejspíš více vyhovovat začátečníkům, protože těsto je sušší, a díky tomu se s ním lépe pracuje.
  • Druhá možnost je brambory neždímat. Při nabírání pak pevnou část těsta shromážděte na jedné straně mísy a tam nabírejte, nebo naopak hmotu před každým nabráním promíchejte.


DOCHUCENÍ

  • Česnek nesmí v základním bramboráku chybět. My jsme použili kvalitní český. Pokud máte nějaký slabší, klidně přidejte stroužek či dva navíc.
  • Základní těsto (recept zde) můžete namísto česneku, pepře a majoránky ochutit kmínem.
  • Bramborák se dá vylepšit i něčím ,od masa‘ – špekáčkem, klobásou, slaninou či uzeným masem, nakrájeným na kostičky.
  • Hodí se i netradiční koření jako kari a chilli. Případně přidejte jinou zeleninu, třeba celer nebo papriku.


ZKOUŠKA
Až upečete první bramborák, ochutnejte ho, a pak případně dolaďte těsto.

BRAMBORÁKY NA PLECH
Jakékoli bramboráky se dají nejen smažit či opékat na pánvi, ale také péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem (nebo také zelnými listy) či vymazaném tukem. Doba pečení závisí na teplotě trouby, ale zpravidla to nebude méně než 15 minut z každé strany. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete je péct jako přílohu společně s masem.

5x recept na bramborák:

Vyšlo v časopisu Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit