Bramboráky jsou ukázkovým příkladem, že i z obyčejné suroviny se dají vykouzlit dokonalé pokrmy. A dovedou trhat rodinné hitparády. Pokud hledáte recept na nejlepší bramboráky, zakotvili jste tu správně. Připravíte se námi klasický, cuketový ale třeba i bezlepkový bramborák. Jak na správné těsto?
základního receptu. Na varném typu brambor tolik nesejde, důležité je, aby brambory nebyly nové a plné vody. Sahejte po starších, uskladněných.
Naučte se s námi připravovat bramboráky podleJak připravit dokonalé bramborákové těsto
STROUHÁNÍ
- Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Jemně nastrouhané brambory ve výsledku připomínají bramborovou placku, nahrubo dávají krásně vypečené ,otřepené‘ okraje.
- Aby brambory netmavly, doporučuje se je tradičně posypat moukou nebo přelít horkým mlékem, a to hned po nastrouhání a případném vymačkání tekutiny. Brambory můžete výjimečně z téhož důvodu před vykapáním ‚pocákat‘ také citronovou šťávou – její příchuť v bramborácích s matjesem vůbec není na škodu.
TEKUTINA
- Co se týče bramboráků, existují dvě varianty – jedna doporučuje brambory zbavit tekutiny. Nejlépe se vám to podaří, když je dáte vykapat do cedníku a pak ještě vymačkáte v utěrce. Tento postup bude nejspíš více vyhovovat začátečníkům, protože těsto je sušší, a díky tomu se s ním lépe pracuje.
- Druhá možnost je brambory neždímat. Při nabírání pak pevnou část těsta shromážděte na jedné straně mísy a tam nabírejte, nebo naopak hmotu před každým nabráním promíchejte.
DOCHUCENÍ
- Česnek nesmí v základním bramboráku chybět. My jsme použili silný český. Pokud máte nějaký slabší, klidně přidejte stroužek či dva navíc.
- Základní těsto můžete namísto česneku, pepře a majoránky ochutit kmínem.
- Bramborák se dá vylepšit i něčím ,od masa‘ – špekáčkem, klobásou, slaninou či uzeným masem, nakrájeným na kostičky.
- Hodí se i netradiční koření jako kari a chilli. Případně přidejte jinou zeleninu, třeba celer nebo papriku.
- Až upečete první bramborák, ochutnejte ho, a pak případně dolaďte těsto.
Bramboráky na plech
Jakékoli bramboráky se dají nejen smažit či opékat na pánvi, ale také péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem (nebo také zelnými listy) či vymazaném tukem. Doba pečení závisí na teplotě v troubě, ale zpravidla to nebude méně než 15 minut z každé strany. Pokud to vaše trouba umožňuje, můžete je péct jako přílohu společně s masem.
Bramboráky bez lepku
Bezlepkové bramboráky lze připravit dvojím způsobem.
- Ten první představuje použití jiné než pšeničné mouky: K zahuštění těsta můžete použít například kukuřičnou mouku, polentu nebo pohankovou mouku.
- Druhou možností je obejít se zcela bez mouky. Z nastrouhaných brambor slijte vodu do mísy a po usazení vraťte škrob zpátky k bramborám.
5x recept na bramborák:
- Základní bramborák
- Pečený bramborák se zelím a uzeným
- Cuketové bramboráky
- Bramboráky s matjesem podle Marty Spurné
- Bramboráky od Rýna
Zdroj informací: Apetit