0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čistec hlíznatý: ochutnejte asijskou variantu brambory, která zaujme na první pohled

Čistec hlíznatý neboli crosne
ZDROJ: Thanit Weerawan / GettyIMages
sdílet:

Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v obchodě, ale můžete si ho vypěstovat na zahrádce.

Co se skrývá pod názvem čistec hlíznatý?

Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi hluchavkovitých s latinským názvem Stachys affinis, která pochází z Asie a někdy se jí přezdívá čínský nebo japonský artyčok. Japonský název je choro-gi.

  • Pěstování čistce není vůbec obtížné, stačí mu obvyklé teploty mírného podnebného pásu a vlhká půda. 
  • Pro pěstování vyberete místo v mírném stínu, například pod ovocnými stromy. 
  • Nejlepší doba výsevu je jaro, zkusit můžete čistec vysadit i na začátku léta. Od výsevu můžeme hlízy sklízet asi za 3-4 týdny, průměrná doba pěstování 14 týdnů.
  • Dorůstá do výšky až 40 cm a v létě ho zdobí malé květy bílé až růžové barvy.
  • Důležité jsou hlavně podzemní oddenky, které produkují bílé podlouhlé hlízy, jejichž velikost se pohybuje okolo 5 centimetrů.
  • Jedlé hlízy tvarem připomínají perleťově bílé baculaté housenky. 
  • Mají oříškovou chuť, která připomíná artyčok či květák.

Proč se mu ve Francii říká crosne?

Crosne je jméno francouzského městečka nedaleko Paříže, kde se čistec v 80. letech 19. století začal pěstovat poté, co jej místní lékař Pailleux objevil během svých cest východní Asii.

  • Při kupování semen se ještě můžete setkat s názvem conito.

Čistec hlíznatý lze jíst i syrový

Stejně jako topinambury, i hlízy čistce se dají jíst v syrovém stavu.

  • V Číně se hlízy konzumují syrové jako svačina nebo tepelně upravené jako pikantní příloha k masům a různým smaženým pokrmům.
  • V Japonsku se většinou namáčejí do tempury a smaží se.
  • Na Osechi, oslavu japonského nového roku, se sklizené hlízy tradičně barví na červeno.
  • Jejich slupka je dostatečně měkká a může se jíst, takže se nemusíte trápit zdlouhavým loupáním nepravidelně tvarovaných hlíz. Hlízu stačí dobře omýt vodou. 
  • Hlíza skvěle chutná nakrájená na kolečka místo topinamburu v následujícím salátu:

Rozmanité recepty se všestranným čistcem

Způsobů, jak čistec připravit, je celá řada. Můžete s ním nahradit brambory i topinambury v jakémkoliv receptu. Dají se vařit, restovat, opékat, smažit, grilovat i nakládat.

  • Skvěle si rozumí se šalotkou, česnekem a bylinkami jako je petržel či pažitka.
  • Můžete ho připravit stejně jako gratinované či šťouchané topinambury.
  • V podobě jemného pyré skvěle poslouží jako příloha k jakékoliv rybě či masu.
  • Pokud máte rádi krémové polévky a zachutnal vám například topinamburový krém, příště topinambury vyměňte za čistec a hned budete mít ve svém repertoáru nový pokrm.
  • Dostali jste chuť na bramborové lupínky z trouby? Zkuste je ozvláštnit a místo brambor je připravte z čistce. Získáte tak chutnou a zdravější alternativu tohohoto oblíbeného snacku.

Čistec a jeho blahodárné účinky

Z nutričního hlediska se nejvíce podobá bramborám. Obsahuje sacharidy, vlákninu a trochu bílkovin. Najdete v něm i měď, draslík a vitamin K.

  • Díky nízkému obsahu tuku a spoustě vlákniny je vhodnou potravinou při redukci váhy.
  • Obsažená vláknina pomáhá zahnat chutě, snižovat špatný cholesterol a podporuje dobré trávení.
  • Čistec pomáhá údajně i při pálení žáhy.
  • V přírodním léčitelství je ceněný pro své protizánětlivé vlasnosti a schopnost tišit bolest hlavy. 
  • V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě nachlazení a zápalu plic.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč