0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čistec hlíznatý: ochutnejte asijskou variantu brambory, která zaujme na první pohled

Čistec hlíznatý neboli crosne
ZDROJ: Thanit Weerawan / GettyIMages
sdílet:

Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v obchodě, ale můžete si ho vypěstovat na zahrádce.

Co se skrývá pod názvem čistec hlíznatý?

Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi hluchavkovitých s latinským názvem Stachys affinis, která pochází z Asie a někdy se jí přezdívá čínský nebo japonský artyčok. Japonský název je choro-gi.

  • Pěstování čistce není vůbec obtížné, stačí mu obvyklé teploty mírného podnebného pásu a vlhká půda. 
  • Pro pěstování vyberete místo v mírném stínu, například pod ovocnými stromy. 
  • Nejlepší doba výsevu je jaro, zkusit můžete čistec vysadit i na začátku léta. Od výsevu můžeme hlízy sklízet asi za 3-4 týdny, průměrná doba pěstování 14 týdnů.
  • Dorůstá do výšky až 40 cm a v létě ho zdobí malé květy bílé až růžové barvy.
  • Důležité jsou hlavně podzemní oddenky, které produkují bílé podlouhlé hlízy, jejichž velikost se pohybuje okolo 5 centimetrů.
  • Jedlé hlízy tvarem připomínají perleťově bílé baculaté housenky. 
  • Mají oříškovou chuť, která připomíná artyčok či květák.

Proč se mu ve Francii říká crosne?

Crosne je jméno francouzského městečka nedaleko Paříže, kde se čistec v 80. letech 19. století začal pěstovat poté, co jej místní lékař Pailleux objevil během svých cest východní Asii.

  • Při kupování semen se ještě můžete setkat s názvem conito.

Čistec hlíznatý lze jíst i syrový

Stejně jako topinambury, i hlízy čistce se dají jíst v syrovém stavu.

  • V Číně se hlízy konzumují syrové jako svačina nebo tepelně upravené jako pikantní příloha k masům a různým smaženým pokrmům.
  • V Japonsku se většinou namáčejí do tempury a smaží se.
  • Na Osechi, oslavu japonského nového roku, se sklizené hlízy tradičně barví na červeno.
  • Jejich slupka je dostatečně měkká a může se jíst, takže se nemusíte trápit zdlouhavým loupáním nepravidelně tvarovaných hlíz. Hlízu stačí dobře omýt vodou. 
  • Hlíza skvěle chutná nakrájená na kolečka místo topinamburu v následujícím salátu:

Rozmanité recepty se všestranným čistcem

Způsobů, jak čistec připravit, je celá řada. Můžete s ním nahradit brambory i topinambury v jakémkoliv receptu. Dají se vařit, restovat, opékat, smažit, grilovat i nakládat.

  • Skvěle si rozumí se šalotkou, česnekem a bylinkami jako je petržel či pažitka.
  • Můžete ho připravit stejně jako gratinované či šťouchané topinambury.
  • V podobě jemného pyré skvěle poslouží jako příloha k jakékoliv rybě či masu.
  • Pokud máte rádi krémové polévky a zachutnal vám například topinamburový krém, příště topinambury vyměňte za čistec a hned budete mít ve svém repertoáru nový pokrm.
  • Dostali jste chuť na bramborové lupínky z trouby? Zkuste je ozvláštnit a místo brambor je připravte z čistce. Získáte tak chutnou a zdravější alternativu tohohoto oblíbeného snacku.

Čistec a jeho blahodárné účinky

Z nutričního hlediska se nejvíce podobá bramborám. Obsahuje sacharidy, vlákninu a trochu bílkovin. Najdete v něm i měď, draslík a vitamin K.

  • Díky nízkému obsahu tuku a spoustě vlákniny je vhodnou potravinou při redukci váhy.
  • Obsažená vláknina pomáhá zahnat chutě, snižovat špatný cholesterol a podporuje dobré trávení.
  • Čistec pomáhá údajně i při pálení žáhy.
  • V přírodním léčitelství je ceněný pro své protizánětlivé vlasnosti a schopnost tišit bolest hlavy. 
  • V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě nachlazení a zápalu plic.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit