Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v obchodě, ale můžete si ho vypěstovat na zahrádce.
Co se skrývá pod názvem čistec hlíznatý?
Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi hluchavkovitých s latinským názvem Stachys affinis, která pochází z Asie a někdy se jí přezdívá čínský nebo japonský artyčok. Japonský název je choro-gi.
- Pěstování čistce není vůbec obtížné, stačí mu obvyklé teploty mírného podnebného pásu a vlhká půda.
- Pro pěstování vyberete místo v mírném stínu, například pod ovocnými stromy.
- Nejlepší doba výsevu je jaro, zkusit můžete čistec vysadit i na začátku léta. Od výsevu můžeme hlízy sklízet asi za 3-4 týdny, průměrná doba pěstování 14 týdnů.
- Dorůstá do výšky až 40 cm a v létě ho zdobí malé květy bílé až růžové barvy.
- Důležité jsou hlavně podzemní oddenky, které produkují bílé podlouhlé hlízy, jejichž velikost se pohybuje okolo 5 centimetrů.
- Jedlé hlízy tvarem připomínají perleťově bílé baculaté housenky.
- Mají oříškovou chuť, která připomíná artyčok či květák.
Proč se mu ve Francii říká crosne?
Crosne je jméno francouzského městečka nedaleko Paříže, kde se čistec v 80. letech 19. století začal pěstovat poté, co jej místní lékař Pailleux objevil během svých cest východní Asii.
- Při kupování semen se ještě můžete setkat s názvem conito.
Čistec hlíznatý lze jíst i syrový
Stejně jako topinambury, i hlízy čistce se dají jíst v syrovém stavu.
- V Číně se hlízy konzumují syrové jako svačina nebo tepelně upravené jako pikantní příloha k masům a různým smaženým pokrmům.
- V Japonsku se většinou namáčejí do tempury a smaží se.
- Na Osechi, oslavu japonského nového roku, se sklizené hlízy tradičně barví na červeno.
- Jejich slupka je dostatečně měkká a může se jíst, takže se nemusíte trápit zdlouhavým loupáním nepravidelně tvarovaných hlíz. Hlízu stačí dobře omýt vodou.
- Hlíza skvěle chutná nakrájená na kolečka místo topinamburu v následujícím salátu:
Rozmanité recepty se všestranným čistcem
Způsobů, jak čistec připravit, je celá řada. Můžete s ním nahradit brambory i topinambury v jakémkoliv receptu. Dají se vařit, restovat, opékat, smažit, grilovat i nakládat.
- Skvěle si rozumí se šalotkou, česnekem a bylinkami jako je petržel či pažitka.
- Můžete ho připravit stejně jako gratinované či šťouchané topinambury.
- V podobě jemného pyré skvěle poslouží jako příloha k jakékoliv rybě či masu.
- Pokud máte rádi krémové polévky a zachutnal vám například topinamburový krém, příště topinambury vyměňte za čistec a hned budete mít ve svém repertoáru nový pokrm.
- Dostali jste chuť na bramborové lupínky z trouby? Zkuste je ozvláštnit a místo brambor je připravte z čistce. Získáte tak chutnou a zdravější alternativu tohohoto oblíbeného snacku.
Čistec a jeho blahodárné účinky
Z nutričního hlediska se nejvíce podobá bramborám. Obsahuje sacharidy, vlákninu a trochu bílkovin. Najdete v něm i měď, draslík a vitamin K.
- Díky nízkému obsahu tuku a spoustě vlákniny je vhodnou potravinou při redukci váhy.
- Obsažená vláknina pomáhá zahnat chutě, snižovat špatný cholesterol a podporuje dobré trávení.
- Čistec pomáhá údajně i při pálení žáhy.
- V přírodním léčitelství je ceněný pro své protizánětlivé vlasnosti a schopnost tišit bolest hlavy.
- V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě nachlazení a zápalu plic.
Zdroje: Naše krásná zahrada, Apetit