0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vysaďte si na zahradě čistec hlíznatý. Zdravou alternativu brambory, která obsahuje spoustu vlákniny

Čistec hlíznatý neboli crosne
ZDROJ: Thanit Weerawan / GettyIMages
sdílet:

Co si vybavíte, když se řekne čistec hlíznatý? Pokud si myslíte, že jde o rostlinu, která nestojí za pozornost, tak zbystřete! Objevte nový surovinu se zajímavou chutí a všestranným využitím v kuchyni. Čistec hlíznatý sice nejde koupit v obchodě, ale můžete si ho vypěstovat na zahrádce.

Co se skrývá pod názvem čistec hlíznatý?

Jde o vytrvalou rostlinu z čeledi hluchavkovitých s latinským názvem Stachys affinis, která pochází z Asie a někdy se jí přezdívá čínský nebo japonský artyčok. Japonský název je choro-gi.

  • Pěstování čistce není vůbec obtížné, stačí mu obvyklé teploty mírného podnebného pásu a vlhká půda. 
  • Pro pěstování vyberete místo v mírném stínu, například pod ovocnými stromy. 
  • Nejlepší doba výsevu je jaro, zkusit můžete čistec vysadit i na začátku léta. Od výsevu můžeme hlízy sklízet asi za 3-4 týdny, průměrná doba pěstování 14 týdnů.
  • Dorůstá do výšky až 40 cm a v létě ho zdobí malé květy bílé až růžové barvy.
  • Důležité jsou hlavně podzemní oddenky, které produkují bílé podlouhlé hlízy, jejichž velikost se pohybuje okolo 5 centimetrů.
  • Jedlé hlízy tvarem připomínají perleťově bílé baculaté housenky. 
  • Mají oříškovou chuť, která připomíná artyčok či květák.

Proč se mu ve Francii říká crosne?

Crosne je jméno francouzského městečka nedaleko Paříže, kde se čistec v 80. letech 19. století začal pěstovat poté, co jej místní lékař Pailleux objevil během svých cest východní Asii.

  • Při kupování semen se ještě můžete setkat s názvem conito.

Čistec hlíznatý lze jíst i syrový

Stejně jako topinambury, i hlízy čistce se dají jíst v syrovém stavu.

  • V Číně se hlízy konzumují syrové jako svačina nebo tepelně upravené jako pikantní příloha k masům a různým smaženým pokrmům.
  • V Japonsku se většinou namáčejí do tempury a smaží se.
  • Na Osechi, oslavu japonského nového roku, se sklizené hlízy tradičně barví na červeno.
  • Jejich slupka je dostatečně měkká a může se jíst, takže se nemusíte trápit zdlouhavým loupáním nepravidelně tvarovaných hlíz. Hlízu stačí dobře omýt vodou. 
  • Hlíza skvěle chutná nakrájená na kolečka místo topinamburu v následujícím salátu:

Rozmanité recepty se všestranným čistcem

Způsobů, jak čistec připravit, je celá řada. Můžete s ním nahradit brambory i topinambury v jakémkoliv receptu. Dají se vařit, restovat, opékat, smažit, grilovat i nakládat.

  • Skvěle si rozumí se šalotkou, česnekem a bylinkami jako je petržel či pažitka.
  • Můžete ho připravit stejně jako gratinované či šťouchané topinambury.
  • V podobě jemného pyré skvěle poslouží jako příloha k jakékoliv rybě či masu.
  • Pokud máte rádi krémové polévky a zachutnal vám například topinamburový krém, příště topinambury vyměňte za čistec a hned budete mít ve svém repertoáru nový pokrm.
  • Dostali jste chuť na bramborové lupínky z trouby? Zkuste je ozvláštnit a místo brambor je připravte z čistce. Získáte tak chutnou a zdravější alternativu tohohoto oblíbeného snacku.

Čistec a jeho blahodárné účinky

Z nutričního hlediska se nejvíce podobá bramborám. Obsahuje sacharidy, vlákninu a trochu bílkovin. Najdete v něm i měď, draslík a vitamin K.

  • Díky nízkému obsahu tuku a spoustě vlákniny je vhodnou potravinou při redukci váhy.
  • Obsažená vláknina pomáhá zahnat chutě, snižovat špatný cholesterol a podporuje dobré trávení.
  • Čistec pomáhá údajně i při pálení žáhy.
  • V přírodním léčitelství je ceněný pro své protizánětlivé vlasnosti a schopnost tišit bolest hlavy. 
  • V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě nachlazení a zápalu plic.

Zdroje: Naše krásná zahrada, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč