Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejvýživnější svačinka na nedělní výlet i horskou túru. Jerky si můžete připravit sami v domácích podmínkách

Jerky hovězí
ZDROJ: Evilowl, Pixabay
sdílet:

Sušené maso neboli jerky je záchrana každého výletníka. Zabere minimum místa, poskytne maximum chuti, navíc ve chvilce zažene hlad a dodá energii. Nechcete utrácet spousty peněz za malé balíčky? Připravte si doma své vlastní.

Jerky jsou velmi tenké plátky sušeného masa vhodné do každé kabelky a batohu. Oblíbili si ho především sportovci a milovníci outdoorových aktivit.

  • Procesem sušení maso výrazně zmenší svůj objem i hmotnost – voda totiž tvoří až 70 % masa. Vysušené maso pak zabere tak velmi málo místa a nezatíží batoh, což oceníte nejen při dlouhých výpravách do přírody.
  • Sušené maso obsahuje spoustu bílkovin, tělu dodá energii a zasytí.
  • Pokud je správně usušené, nekazí se a nepotřebuje chlazení ani žádné zvláštní skladování.
  • Můžete ho tak mít kdykoliv po ruce jako rychlou svačinku.

Jak si jerky připravit doma

I když v běžné obchodní síti najdete širokou nabídku sušeného masa, snadno ho připravíte také doma.

  • Na jerky se hodí jakékoliv libové maso. Nejčastěji se připravuje z hovězího, ale za vyzkoušení stojí také drůbeží, zvěřina či vepřové.
  • Pro co nejchutnější výsledek potřebujete maso nakrájet na opravdu tenké proužky. Krátké zamrazení maso zpevní a usnadní vám práci.
  • Z masa před krájením odstraňte veškerý tuk – rychle žlukne a chuť sušeného masa by kazil. Proto se na jerky používá maso co nejlibovější.
  • Před sušením zbývá už jen maso ochutit. Můžete zvolit jednoduché nasolení mořskou solí, nebo si namíchat výraznou marinádu, které maso dochutí a zjemní. V receptech obvykle najdete koření, ocet, víno, teriyaki nebo sójovou omáčku a další přísady.
  • Ochucené proužky masa pak už zbývá jen pozvolna usušit v troubě. Hotové jerky je suché, ale ne tvrdé jako kámen – i po usušení si zachovává pružnost. Zuby si na něm nevylámete.

My jsme naši marinádu umíchali z coly a přiostřili chilli papričkou a uzenou paprikou. Vyzkoušíte ji také?

Je bezpečné jíst sušené maso?

Kvalita domácího jerky se odvíjí od kvality použitého masa. Kupujte jen od ověřeného řezníka, u kterého se můžete na maso spolehnout. Při přípravě se důsledně držte všech hygienických doporučení:

  • udržujte čisté ruce i pracovní plochu,
  • udržujte maso až do sušení v chladu
  • nepoužívejte znovu stejnou marinádu, ve které jste maso už jednou marinovali

Uvařte si v přírodě polévku z kotlíku

Sušené maso se hodí nejen jako skvělá svačinka do ruky. Snadno z něj připravíte i plnohodnotné jídlo, které zasytí.

  • Stačí voda, jerky, trocha zeleniny a nudlí. Jerky a zeleninu nakrájejte na drobné kousky, vše společně povařte. Maso nasákne, změkne a vodu ochutí. Solit nemusíte, sůl z masa obvykle stačí.
  • Pokud máte po ruce i bylinky, přihoďte je do polévky také, bude ještě voňavější. Poctivý vývar z kostí to není, ale pokud jste v přírodě a máte chuť na něco výživnějšího než polévku z pytlíku, tohle vůbec není špatná volba.

Letem světem za sušeným masem

Původ jerky můžeme vystopovat u původních obyvatel Jižní Ameriky, sušení masa však patří k běžným způsobům konzervace masa už po staletí napříč všemi kontinenty. V jihoamerických zemích nese sušené maso nazev biltong.

Pro inspiraci můžeme zamířit také do Evropy.

  • Portugalským národním jídlem je sušená nasolená treska bacalhau, ze které Portugalci umí uvařit stovky různých jídel, od salátu až po nákyp se smetanovým bešamelem.
  • Sušené ryby patří také k oblíbeným delikatesám v Rusku, kde je při popíjení alkoholu křoupou místo chipsů.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč