Potěšte pivaře originálním dárkem: skleněným půllitrem s vlastnoručně připravenou chuťovkou.
Suroviny
Postup
V hrnci přiveďte k varu 250 ml koly, 80 ml sójové omáčky, 80 ml rýžového octa, 60 ml medu, 1/2 nastrouhané cibule a 1 lžičku hrubé soli. Ztlumte plamen a za občasného míchání vařte, až zbude 250 ml, trvá to asi 12 minut. Sejměte z ohně a vmíchejte 1–2 chipotle chilli papričky v omáčce adobo, nahrubo pokrájené, 1 lžičku mleté uzené papriky a nechte zcela vychladnout.
Odblaňte 900 g libového nízkého roštěnce a nakrájejte ho na dlouhé tenké proužky silné 5 mm a široké 2–3 cm. Promíchejte s vychladlou marinádou a v uzavřeném plastovém sáčku nechte 1–3 dny v ledničce odležet.
Vložte mřížku do středu trouby, na dno trouby dejte starý plech vyložený alobalem. Vyjměte maso z marinády, každý proužek na jednom konci propíchněte párátkem a za toto párátko ho zavěste na mřížku v troubě. Začněte odzadu a pokračujte dopředu tak, aby se maso nedotýkalo ani mřížky, ani dna trouby, ani jeden proužek druhého. Zapněte troubu na 95 °C. Pečte maso do vysušení, ale musí zůstat ještě ohebné, trvá to 2–3 hodiny. Hotový jerk opatrně vyjměte z trouby a odstraňte párátka. Nechte zcela vychladnout. Lze uchovat v uzavřené krabičce v chladničce až 2 týdny.