0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2039 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 72 g
Tuky 112 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potěšte pivaře originálním dárkem: skleněným půllitrem s vlastnoručně připravenou chuťovkou.

Suroviny

roštěnec 900 g
libový nízký
Na marinádu
250 ml
coca cola
sójová omáčka 80 ml
rýžový ocet 80 ml
med 60 ml
cibule 0.5 ks
nastrouhaná
sůl vločková 1 ČL
chilli paprička 1 ks
chipotle v omáčce adobo, nahrubo
paprika uzená 1 ČL
uzená paprika mletá

1 V hrnci přiveďte k varu 250 ml koly, 80 ml sójové omáčky, 80 ml rýžového octa, 60 ml medu, 1/2 nastrouhané cibule a 1 lžičku hrubé soli. Ztlumte plamen a za občasného míchání vařte, až zbude 250 ml, trvá to asi 12 minut. Sejměte z ohně a vmíchejte 1–2 chipotle chilli papričky v omáčce adobo, nahrubo pokrájené, 1 lžičku mleté uzené papriky a nechte zcela vychladnout.

2 Odblaňte 900 g libového nízkého roštěnce a nakrájejte ho na dlouhé tenké proužky silné 5 mm a široké 2–3 cm. Promíchejte s vychladlou marinádou a v uzavřeném plastovém sáčku nechte 1–3 dny v ledničce odležet.

3 Vložte mřížku do středu trouby, na dno trouby dejte starý plech vyložený alobalem. Vyjměte maso z marinády, každý proužek na jednom konci propíchněte párátkem a za toto párátko ho zavěste na mřížku v troubě. Začněte odzadu a pokračujte dopředu tak, aby se maso nedotýkalo ani mřížky, ani dna trouby, ani jeden proužek druhého. Zapněte troubu na 95 °C. Pečte maso do vysušení, ale musí zůstat ještě ohebné, trvá to 2–3 hodiny. Hotový jerk opatrně vyjměte z trouby a odstraňte párátka. Nechte zcela vychladnout. Lze uchovat v uzavřené krabičce v chladničce až 2 týdny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit