Příprava klasického domácího kondenzovaného mléka
Vánoční pečení si bez kondenzovaného mléka téměř nedovedeme představit. Vytváříme z něj likéry, plníme jím vosí hnízda, pečeme z nich kokosky a další cukroví, některé suché kousky jím promažeme či polijeme. Kondenzované mléko k Vánocům zkrátka patří. Jeho výroba je velice jednoduchá, navíc potřebujete 3 suroviny, jenž se ve vaší domácnosti jistě vyskytují i teď. Připravte si 200 ml plnotučného mléka, 200 g cukru a 20 g másla. Cukr můžete použít krystal, krupici či hnědý, třtinový. Ve vysokém hrnci prohřejte mléko, přidejte cukr i máslo. Za mírného zahřívání důkladně míchejte a přiveďte k varu. Tekutina se začně redukovat, na povrchu se vytvoří hustá pěna. Vysoký hrnec zabrání vyběhnutí přes okraj. Stále míchejte po dobu 10 minut od dosažení varu. Poté odstavte, kondenzované mléko bude působit příliš řídce, ale během chladnutí vám začne také houstnout. Ještě teplé mléko přelijte do vymytých a vyschlých skleniček, uzavřete uzávěrem, vložte do velkého hrnce se studenou vodou. Skleničky by měly být ponořené až po hrdlo uzávěru. Hotové kondenzované mléko můžete ihned zpracovat či skladovat v lednici. Máslo se dá pro krémovitější chuť nahradit 150 ml smetany ke šlehání, množství mléka upravte do stejné dávky jako je smetana. Hotové kondenzované mléko můžete také vylepšit přidáním kakaa či karamelu. Pokud chcete pro své děti či vnoučata připravit sladké a studené překvapení, tato vynikající zmrzlina je žhavým, tedy spíše ledovým, favoritem.
Bezlaktózové kondenzované mléko
Pro hosty či rodinné členy trpící intolerancí laktózy můžete velice snadno vytvořit nemléčnou alternativu. Možnosti máte hned dvě. Nejjednodušší variantou je plnotučné mléko nahradit plnotučným mlékem bez laktózy, které lze pořídit v každém větším obchodě od několika výrobců. Výroba je tedy úplně stejná. Pokud chcete výslednému likéru či cukroví dodat lehčí a exotický nádech, připravit můžete kokosové kondenzované mléko. Na jeho přípravu potřebujete 400 ml kokosového mléka v plechovce a 150 g cukru či 5 lžic medu. Kokosové mléko přelijte do kastrůlku i z pevnou částí kokosové smetany. Až začne vřít, přidejte cukr a plotýnku stáhněte na nejnižší stupeň. Mléko se nechá táhnout kolem půl hodiny. Poté se přelije do sklenic a nechá vychladnout. Hustou konzistenci získá také až po vychladnutí. Kokosové kondenzované mléko vám skvěle nahradí to klasické, chuť vaječného likéru bude obohacena o svěžest tohoto velkého ořechu, jež svou chutí patří k oblíbeným vánočním ingrediencím. Vyzkoušet můžete například tento kokosový likér. Cukr zde můžete také nahradit datlovým, fíkovým či agávovým sirupem.
Méně sladké, bezlaktózové, nebo „pouze“ domácí kondenzované mléko udělá v hezké sklenici ozdobené stuhou radost pod stromečkem všem milovníkům sladkého mlsání.
Přidat komentář